TTL viert vijftigste verjaardag

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 13 juli 2014 · Bron: Embedded

TTL viert vijftigste verjaardag

Vijftig jaar geleden bracht Texas Instruments de 5400 serie van TTL (transistor-transistor logic) IC's op de markt. TTL werd heel populair en is gebruikt in onder andere computers, industriŽle besturingen en consumentenelektronica.


TTL werd in 1961 ontwikkeld door James L. Buie en heette aanvankelijk transistor-coupled transistor logic (TCTL). De techniek werd populair door de 5400 serie van Texas Instruments die in 1964 op de markt gebracht werd. De 5400 serie voor militaire toepassingen en had een temperatuurbereik van -55 °C tot 125 °C. In 1966 kwam de bekende 7400 serie op de markt met goedkopere plastic behuizingen en een temperatuurbereik van 0 °C tot 70 °C.

Omdat TTL voordelen had in vergelijking met andere technieken uit die tijd (zoals RTL en DTL) werd het een populaire familie van digitale logica. De TTL familie werd in de loop der tijd uitgebreid met veel verschillende types, van simpele met een paar gates tot meer complexe zoals de 74181, die een complete ALU bevat. Die 74181 werd in de jaren 70 gebruikt in verschillende minicomputers en ook de Xerox Alto, de eerste computer met een grafische desktop interface.

Er kwamen ook diverse TTL sub-families, zoals F (fast) en LS (low-power Schottky). Ook kwamen er families gebaseerd op CMOS technologie, zoals HCT en AC. De logische niveau's van TTL werden in veel systemen gebruikt, ook als er geen TTL IC's aan te pas kwamen. Door verregaande integratie in microprocessors, FPGA's en CPLD's wordt TTL tegenwoordig steeds minder vaak gebruikt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.