De Raspberry Pi 2: quad-core en 1 GB RAM

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 5 februari 2015 23:48 · Bron: Raspberry Pi Foundation

De Raspberry Pi 2: quad-core en 1 GB RAM

De Raspberry Pi Foundation heeft de Raspberry Pi 2 Model B op de markt gebracht. Het is een upgrade van de oude Model B met nu een 900 MHz quad-core ARMv7 processor en 1 GB RAM. Desondanks is de Pi 2 volledig backwards-compatibel met de eerste Pi.


De Raspberry Pi 2 maakt gebruik van de BCM2836 SoC van Broadcom. Dit is een 900 MHz quad-core ARM Cortex-A7 processor. In vergelijking met de BCM2835 met 700 MHz single-core ARM11 van de eerste Raspberry Pi biedt de BCM2836 een stuk meer power. Samen met 1 GB DDR2 RAM is de Pi 2 ongeveer 6 keer sneller dan de oude Pi, aldus de Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi 2 Model BRaspberry Pi 2 Model B

De Raspberry Pi 2 heeft dezelfde afmetingen en connectoren als de eerste Pi. Ook de software is, op de Linux kernel na, backwards compatibel. Raspbian en NOOBS images met een ARMv7 kernel zijn per direct beschikbaar op de Raspberry Pi website. De Pi 2 kan ook de populaire Linux distributie Ubuntu draaien, een Snappy Ubuntu Core image is beschikbaar.

Opvallend is dat de Raspberry Pi Foundation de afgelopen maanden samengewerkt heeft met Microsoft. Het resultaat is dat de Raspberry Pi 2 ook op Windows 10 kan gaan draaien. De Pi versie van Windows 10 wordt later dit jaar uitgebracht wordt door Microsoft gratis beschikbaar gemaakt.

De Raspberry Pi 2 is onder andere verkrijgbaar bij element14 en RS Components. De adviesprijs is ongewijzigd gebleven: $ 35.

Reacties

Gepost door DennisPochenk op vrijdag 6 februari 2015 14:35

Mooi dingetje maar ligt het aan mij of mis ik de Pinouts waar ik de RTC batterij normaal opzette?

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.