Raspberry Pi wordt sneller met het 3B+ model

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 15 maart 2018 22:43 · Bron: Raspberry Pi Foundation

Raspberry Pi wordt sneller met het 3B+ model

De Raspberry Pi Foundation heeft het model 3B+ van de populaire bordje gepresenteerd. In vergelijking met de 3B heeft het 3B+ model onder meer een sneller geklokte processor, 5 GHz wifi, gigabit Ethernet en ondersteuning voor Power over Ethernet.


Iets meer dan twee jaar geleden bracht de Raspberry Pi Foundation de Raspberry Pi 3B op de markt. Het werd dus hoog tijd voor een update van deze SBC, en die komt in de vorm van de 3B+. De 3B+ heeft een 64-bit 1,4 GHz quad-core Broadcom processor, de 3B had een 1,2 GHz processor. Nieuw is de ondersteuning voor 5 GHz en Bluetooth 4.2. Een bedraad netwerk gaat sneller dankzij de gigabit Ethernet ondersteuning. Ethernet gaat nog steeds via USB 2.0 wat de beschikbare bandbreedte beperkt, maar volgens de Raspberry Pi Foundation kan toch 3 maal de doorvoersnelheid van de 3B gehaald worden.

Raspberry Pi 3B+Raspberry Pi 3B+

Het sneller klokken van de processor is mogelijk door een heat spreader en power integrity optimalisaties. Onder 70 °C draait de processor op 1,4 GHz. Boven 70 °C wordt de CPU geklokt op 1,2 GHz en wordt ook de core voltage verlaagd. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat 80 °C gehaald wordt, waarbij de kloksnelheid verder verlaagd wordt.

De componenten voor draadloze connectiviteit zijn bij het plus model onder een metalen afdekking met het Raspberry Pi logo ondergebracht. Hierdoor kan het bordje als een radio module door de FCC gecertificeerd worden, wat lagere testkosten met zich meebrengt.

Binnenkort zal de Raspberry Pi Foundation ook een Power over Ethernet HAT op de markt brengen. De HAT zet 48 V van PoE om naar 5 V om de Pi te voeden over een Ethernet kabel.

De Raspberry Pi Foundation waarschuwt wel dat de 3B+ meer stroom verbruikt dan zijn voorganger en raadt aan een goede kwaliteit voeding te gebruiken die 2,5 A kan leveren. Oudere modellen van de Pi blijven op de markt, aldus de Foundation. De Raspberry Pi 3B+ is te koop voor $ 35, wat in onze regionen neerkomt op ongeveer 40.

Reacties

Gepost door Robvansuilen op maandag 19 maart 2018 17:16

qoute "De Raspberry Pi 3B+ is te koop voor $ 35, wat in onze regionen neerkomt op ongeveer € 40."unquote

Deze regel zie ik in diverse praatjes over deze nieuwste RbPi terugkomen, maar een euro is toch nog altijd meer waard dan een dollar (momenteel 1 dollar is 0,81 euro)dus hoe komt het dan dat de Europrijs hoger is?

Als je BTW erbij berekend komt het nog steeds niet uit.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.