8 GB variant van Raspberry Pi ge´ntroduceerd

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 31 mei 2020 12:43 · Bron: Raspberry Pi Foundation

8 GB variant van Raspberry Pi geïntroduceerd

De Raspberry Pi Foundation heeft onlangs een variant van de Raspberry Pi 4 op de markt gebracht met 8 GB RAM. Het model is een aanvulling op andere versies met 1, 2 en 4 GB RAM. De adviesprijs van de 8 GB variant is $ 75.


Er waren al langer plannen voor een 8 GB variant van de Pi 4. Het werd zelfs per abuis vermeldt op de startershandleiding bij de introductie van de Raspberry Pi 4 vorig jaar. De BCM2711 chip op de Pi 4 kan 16 GB RAM adresseren, de enige uitdaging was de beschikbaarheid van een 8 GB LPDDR4 chip. Deze is nu wel beschikbaar gemaakt door Micron en zit op de 8 GB variant van de Pi 4.

8 GB RAM chip van de Raspberry Pi 48 GB RAM chip van de Raspberry Pi 4

Doordat de nieuwe RAM chip een iets hogere piekstroom kan trekken was het nodig de voeding op te bordje te reviseren. Door de COVID-19 uitbraak was het moeilijker om aan de benodigde componenten te komen, waardoor de introductie van de 8 GB variant drie maanden vertraagd is.

De 8 GB variant heeft een adviesprijs van $ 75 en is in diverse Nederlandse webwinkels te koop voor ongeveer € 90,-.

Om optimaal gebruik te maken van alle 8 GB heeft de Raspberry Pi Foundation ook een vroege bèta van een 64 bit versie uitgebracht van het besturingssysteem. Tot nu toe waren alle versies van Raspbian 32 bit. Hierdoor is een proces gelimiteerd tot 3 GB. Met de 64 bit variant is die beperking er niet meer. Verder heet het besturingssysteem vanaf nu Raspberry Pi OS in plaats van Raspbian. De Foundation denkt dat met deze naam nieuwe gebruikers eenvoudiger het aanbevolen besturingssysteem kunnen vinden.

Verder hebben de Pi ontwikkelaars beta firmware voor de Pi 4 uitgebracht waarmee het mogelijk is om rechtreeks vanaf USB 3.0 opslag te booten. Een micro-SD kaart is dan niet langer nodig, wat de betrouwbaarheid ten goede kan komen. De ontwikkelaars geven aan dat de firmware update over niet al te lange tijd in een stabiele release van het besturingssysteem zal zitten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.