Uitvinder Clive Sinclair is overleden

Gepost door Jeroen Vreuls op woensdag 22 september 2021 23:22 · Bron: BBC

Uitvinder Clive Sinclair is overleden

De Britse uitvinder Sir Clive Sinclair is vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd onder andere bekend vanwege de ZX familie home computers en zakrekenmachines.


Hij overleed vorige week donderdag. Clive leed al jaren aan kanker. Volgens zijn dochter Belinda Sinclair was hij nog tot vlak voor zijn dood bezig aan uitvindingen omdat dat zijn passie was.

Clive Sinclair begon zijn carrière met het verkopen van elektronica kits aan hobbyisten via postorder. In 1972 bracht zijn bedrijf Sinclair Radionics de eerste echte zakrekenmachine op de markt, de Sinclair Executive. Zoals meer Sinclair producten die zouden volgen, zag de Executive er goed uit én was betaalbaar. Het werd een groot succes. Helaas gold dat niet voor ieder product van Sinclair: de Black Watch had ontwerpfouten waardoor verkochte exemplaren massaal teruggestuurd werden. Onder andere hierdoor kreeg Sinclair Radionics financiële problemen en werd opgesplitst.

Clive Sinclair stapte toen uit het bedrijf en ging verder in het bedrijf Sinclair Computers, later hernoemd naar Sinclair Research. In 1980 kwam de ZX80 op de markt, een homecomputer gebaseerd op de Zilog Z80 microprocessor. De ZX80 was in vergelijking met andere homecomputers van die tijd goedkoop. Er kon een bouwkit gekocht worden voor 79,95, of 99,95 voor een kant-en-klare versie. De ZX80 werd opgevolgd door de ZX81, en in 1982 de ZX Spectrum. Ook de Spectrum was gebaseerd op de Z80, maar kon kleur weergeven en had meer RAM. De ZX Spectrum werd de best verkopende Britse homecomputer, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren.

Sinclair ZX SpectrumSinclair ZX Spectrum

In 1985 bracht Sinclair de C5 op de markt, een elektrisch aangedreven driewieler. De C5 verkocht slecht door een korte actieradius, lage maximumsnelheid en zorgen over de veiligheid. Wellicht was de C5 zijn tijd te ver vooruit. De Sinclair TV80, een pocket TV uit 1983, was ook al geen succes.

In de jaren daarna bleef Sinclair Research bestaan in afgeslankte vorm. Sir Clive Sinclair bleef actief met zijn uitvindingen.

Reacties

Gepost door Frederick E. Terman op donderdag 23 september 2021 00:50

Ik heb nog steeds mijn Sinclair Scientific rekenmachine, die uitkwam in 1974. Ik was 'm meteen in Londen (waar ik toen toevallig was, hoor :)) gaan kopen. Hij doet 't nog steeds.

[Reactie gewijzigd op donderdag 23 september 2021 00:51]

Gepost door Kees frees op donderdag 23 september 2021 10:22

Bij BNR digitaal was er een mooi eerbetoon :

https://www.bnr.nl/podcast/digitaal/10454349/clive-sinclair-was-nog-be…

Ik heb ook de ZX80 en/of 81 (?) gehad.
Nog flink moeten sparen voor 16k geheugen.
Ik herinner mij de commando's peek en poke, kan dat kloppen ?

En ik heb ook in de fiets gereden bij mijn werk in een groot stadion.

Gepost door Bapaktus op donderdag 23 september 2021 11:48

Ik heb de Scientific en Cambridge destijds gekocht. Zelfs nog een aankoop bon er bij.
27 maart 1975.
Liggen nu voor mijn neus en werken nog.
Wel kleine cijfertjes.
Ik moet ze beiden nog een keer op MP plaatsen.
Liggen hier te verstoffen.
ruud

Gepost door brains op donderdag 23 september 2021 21:38

Sir Clive is van voor mijn tijd zeg maar. Maar ik kende natuurlijk wel zijn zx81, zx80 en "speccie" zoals Engelse de zx spectrum vaak noemen.
Maar nooit mee gewerkt want ik het is van voor mijn tijd. Wist wel dat hij meer had uitgevonden dan alleen de homecomputers.
R.I.P. Sir Clive.
@bapaktus, laat even weten als je ze op marktplaats zet. Evt hier in de vraag en aanbod. Wie weet zijn er mensen hier die interesse hebben.

Gepost door fred101 op vrijdag 29 oktober 2021 12:34

Ik heb de ZX-81 en spectrum gehad, ik werkte toen in het weekend bij een dealer waar ik Commodore, Sinclair en Atari verkocht.
Ik ben die helaas ooit bij een verhuizing kwijtgeraakt. Ik heb een Sinclair multimeter wat in de behuizing van de calculator zat met de zelfde display als de black watch.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.