Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 11 november 2021 · Bron: Raspberry Pi Foundation

Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

Bijna zes jaar na de release van de originele Pi Zero onthult de Raspberry Pi Foundation een nieuwe versie: de Pi Zero 2 W. Het belangrijkste verschil is het gebruik van een quadcore ARM processor, die de nieuwe Zero een stuk sneller maakt.


De Raspberry Pi Zero en de Zero W gebruikten de Broadcom BCM2835 single core processor. Op de Pi Zero 2 W is plaats gemaakt voor een BCM2710A1, een 64-bits quadcore processor die ook in de Raspberry Pi 3 gebruikt wordt. De BCM2710A1 is wel iets lager geklokt, op 1 GHz. Volgens de Raspberry Pi Foundation is de nieuwe Zero tot 5 keer sneller in multi-threaded applicaties.

De overige specificaties zijn redelijk gelijk gebleven: 512 MB DDR2 RAM, 2.4 GHz Wifi, Bluetooth 4.2, USB 2.0, microSD slot en een mini HDMI-aansluiting. De formfactor is gelijk gebleven waardoor veel accessoires voor de originele Zero blijven werken.

RP3A0 system-in-packageRP3A0 system-in-package

Het probleem bij de Pi Zero is altijd de kleine formfactor geweest, de processor en RAM pasten niet allebei op de printplaat. Bij de originele Zero is dit opgelost met de package-on-package techniek, waarbij de RAM-chip bovenop de processor is gesoldeerd. Doordat de quadcores van Broadcom fysiek groter zijn was dit voor de nieuwe versie geen oplossing. Daarom is er gekozen voor de system-in-package techniek, waarbij de processor- en RAM-dies beide in dezelfde behuizing zitten. Een andere uitdaging met een snellere processor is warmtedissipatie. In de Pi Zero 2 W is dit opgelost met flinke koperlagen in de printplaat die de warmte afvoeren.

De Raspberry Pi Zero 2 W is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van $ 15. Echter door de huidige problemen op de halfgeleidermarkt zijn beperkte voorraden helaas te verwachten.

Reacties

Gepost door elchino op vrijdag 7 januari 2022 13:53:10

De Raspberry Pi Zero 2 W is al weer te bestellen, zelf werk ik al jaren met Odroids C2, C4 en de xu4, de Koreaanse tegenhanger. Die heb ik altijd geprefereerd door het gebruik van EMMC geheugen modules die vele malen sneller werken dan sd cards en ook stabieler zijn.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 januari 2022 13:57:27]

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.