YouTuber presenteert zelfsolderende printplaten

Gepost door Jeroen Vreuls op woensdag 15 februari 2023 · Bron: YouTube

YouTuber presenteert zelfsolderende printplaten

De YouTuber Carl Bugeja heeft onlangs een concept gepresenteerd voor zelfsolderende printplaten. Hij gebruikt een van de interne lagen van de printplaat als verwarmingselement.


Carl heeft op een van de groundplanes van de printplaat een zig-zag banenpatroon gevormd er een weerstand van te maken. Daarmee kan hij de printplaat tot ongeveer 165 °C verwarmen, genoeg om de lage temperatuur soldeerpasta te smelten. Hij gebruikt TG170 printmateriaal, dat een hogere temperatuur kan verdragen zonder te delamineren.

Self-Soldering Circuits!

Self-Soldering Circuits!

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

De printplaat die hij op deze manier maakt is een temperatuurcontroller om andere printplaten op dezelfde manier mee te solderen. Deze controller kan met een thermokoppel de temperatuur van de te solderen printplaat in de gaten houden en een vooraf bepaald temperatuurprofiel laten volgen.

De lange printbaan die als verwarmingselement zou als antenne kunnen fungeren die ongewenste HF signalen opvangt, geeft Carl toe. Het concept is daarom niet voor ieder ontwerp geschikt. Daar staat tegenover dat bij 4-laagse printplaten wel vaak een andere laag als grond gebruikt kan worden en dat het verwarmingselement na gebruik ook aan grond gelegd kan worden.

Carl heeft het project open source gemaakt, op GitHub kun je het ontwerp voor de printplaat en de software voor de controller vinden.

Reacties

Gepost door fred101 op donderdag 16 februari 2023 00:10:02

Die had ik al gezien, best creatief bedacht.

Gepost door mel op donderdag 16 februari 2023 06:52:52

Het is toch nog geen 1 april..

Gepost door hardbass op dinsdag 21 februari 2023 10:45:06

Is dit een groundplane of een spoel? Lijkt me uiterst ongeschikt als groundplane.

Maar wel grappig bedacht.

Gepost door Mushroom op donderdag 20 april 2023 10:24:27

dat is een geweldig idee

Gepost door Dave013 op zondag 11 juni 2023 10:10:32

Geniaal!

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.