Parallelle poort interface

Afbeelding Parallelle poort interface

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 4 april 2002

Deze schakeling kan gebruikt worden om bijvoorbeeld wissels om te zetten bij de modelspoorbaan of lampen te sturen bij een disco. De printerpoort van de computer kan maximaal 8 uitgangen sturen.

Parallelle poortParallelle poortDe schakeling werkt heel eenvoudig. Een van de datalijnen van de printerpoort van de computer stuurt een transistor open en de bijbehorende belasting wordt aangeschakeld. De datalijnen zijn in de tabel op te zoeken.

De software om de poort te sturen is wat moeilijker. Wie niet zelf wil gaan programmmeren, kan het beste het programmaatje ParPort downloaden op de Download pagina.

Wie wat programmeer-ervaring heeft met QBASIC kan ook daarin zelf een programma schrijven.

De printerpoort kan in QBASIC bestuurd worden met het commando OUT. Na dit commando volgt het hexadecimale adres van de printerpoort. Dit kan 378, 278 of 3BC zijn, maar in de meeste gevallen is het het eerste (378). Na het poortadres volgt het getal dat je op de poort wil zetten. Ieder uitgang heeft zijn waarde. Deze is in de onderstaande tabel op te zoeken. Wil je bijvoorbeeld de uitgangen 1 en 3 hoog maken (LED aan), dan wordt het getal 1 + 4 = 5. Het hele commando wordt dan: OUT &H378, 5. Dit getal blijft op de poort staan totdat er een nieuw getal op wordt gezet. Met een beetje programmeren kun je dan zo een looplicht opbouwen.

Wil je een relais sturen, haal dan D1 en R2 weg en zet de relais-spoel ervoor in de plaats. Denk aan de vrijloopdiode over de relaisspoel met de kathode aan de de voedingsspanning!

Wil je ook daadwerkelijk alle 8 uitgangen sturen, dan zal de afgebeelde schakeling 8 keer moeten worden gebouwd.

De voedingspanning moet liggen tussen de 9 en 12 Volt.

Pin-nummer Uitgang Waarde
2 D0 1
3 D1 2
4 D2 4
5 D3 8
6 D4 16
7 D5 32
8 D6 64
9 D7 128
18 Massa n.v.t.
Schema Parallelle poort interface

Begroting

Deze schakeling kost ongeveer € 3,50.

Onderdelenlijst

  • R1 = 8 x 4,7 kΩ
  • R2 = 8 x 1 kΩ
  • D1 = 8 x LED
  • T1 = 8 x BC 547B
  • SUB-D connector male 25-polig voor printmontage