Elektrische kaars

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 4 juli 2002

Om een kaars te laten branden, hebben we een verhittingsbron nodig (het vuur van een lucifer) en om hem te doven hoef je hem slechts uit te blazen. De volgende schakeling gedraagt zich op overeenkomstige wijze. Als je de thermistor met je vingers verwarmt, daalt zijn weerstand. De spanning op de thermistor wordt lager en er loopt meer stroom naar de basis van de linker transistor. Vanaf hier gaat er meer stroom naar de basis van de rechter transistor; deze zal gaan geleiden en het lampje gaat branden. Als het lampje en de thermistor zich dicht bij elkaar bevinden, zal de hitte van het lampje de thermistor verwarmen en het lampje zal continu blijven branden.
Hoe krijgen we het lampje uit? Blaas tegen de thermistor zodat deze afkoelt; blaas zo nodig meerdere keren en het lampje gaat langzaam uit. Een afgekoelde thermistor heeft een hogere weerstand, waardoor er minder stroom doorheen gaat. Hierdoor gaat er ook minder stroom naar de basis van de transistor en dus ook door de transistor. Het lampje gaat uit.
Met de regelbare weerstand, kun je de temperatuur instellen op waarbij het lampje zal gaan branden. Draai het asje van de potmeter zo dat het lampje uitgaat. Wacht tot de thermistor afgekoeld is. Draai vervolgens de potentiometer totdat het lampje begint te branden en draai hem dan snel terug zodat het lampje net uitgaat. Controleer de positie van het lampje en de thermistor. Het draadje in het lampje moet zo dicht mogelijk bij de thermistor zijn.

Schema Elektrische  kaars

Begroting

Deze schakeling kost ongeveer € 4,75.

Onderdelenlijst

  • R1 = NTC 10kΩ
  • R2 = 2,2 kΩ
  • P1 = 10 kΩ
  • T1, T2 = BC548
  • La1 = 12 V/50 mA