Piepschuimsnijder

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 16 januari 2020 22:50

De krachtopnemer

Nu even iets over de gebruikte sensor, die kun je zelf maken of je koopt er een. Dat maken kan op verschillende manieren. Zie hieronder.

Sensor met trekveer en potmeterSensor met trekveer en potmeter

Dat kan bijvoorbeeld met een trekveer en een potmeter. Nu hoor ik je denken, dat kon toch niet met een veer. Maar doordat de draad nu via een regeling strak gehouden wordt kan het wel. Die veer is er alleen maar om beweging in de potmeter te krijgen, de veer moet uiteraard wel verstelbaar zijn. Als je de veer nu zover opspant dat de kracht iets groter is dan bijvoorbeeld de 10 N, dan werkt dit gewoon goed. De potmeter moet uiteraard ook versteld kunnen worden, als je de potmeter precies in het midden zet (hangt ook af van de waarde in de software) zal de draad op de ingestelde waarde komen te staan. De waarde kun je bijvoorbeeld controleren met een kleine digitale handweegschaal.

Hieronder een voorbeeld met een analoge sensor.

Analoge sensor met trekveerAnaloge sensor met trekveer

Deze meetmethode werkt met een analoge sensor en een kegel, de kegel zit tussen de snijdraad en de trekveer. Als de draad nu strakker of losser gaat staan zal de kegel verder of dichterbij de sensor komen te staan. De trekveer en de analoge sensor dienen beide verstelbaar te zijn. De analoge sensoren reageren erg snel op een kleine verandering, ik heb deze sensoren vaker toegepast in andere regelingen.

Alleen is de voedingsspanning een beetje een punt, de voedingsspanning is vaak 24 V DC en de uitgangsspanning ligt vaak tussen de 0 en 10 V DC. De voedingsspanning moet dus wel aanwezig zijn als je een dergelijk sensor gaat gebruiken. De 0 tot 10 V DC kun je via een spanningsdeler naar de 0 tot 5 V DC krijgen. En dan de prijs van de sensor, het zijn niet de goedkoopste, maar ze zijn wel erg betrouwbaar en precies. Ik heb er goede ervaringen mee in ieder geval. Hieronder nog een voorbeeld van een krachtopnemer.

Krachtopnemer met rekstrookKrachtopnemer met rekstrook

Hier wordt gebruik gemaakt van een krachtopnemer. Dit kan een gekochte zijn of een zelf geconstrueerde met bijvoorbeeld een rekstrookje. Het rekstrookje dient op bijvoorbeeld een stuk aluminium gelijmd te worden, het kan dus niet zomaar belast worden. De lijm dient een niet flexibele soort te zijn, het beste kun je hier een niet flexibele tweecomponentenlijm voor gebruiken. En als je dat niet ziet zitten kun je er altijd nog een kopen, die kleintjes zijn niet zo duur.

Applied Measurements DDE-100NApplied Measurements DDE-100N

Het afgebeelde type gaat tot 100 N, een type die tot bijvoorbeeld 50 N gaat is zwaar genoeg. De krachtopnemer komt direct tussen de snijdraad en een bevestigingspunt op de draadwagen. Zoek wel naar een opnemer die op 5 V DC werkt.