Gepost door Bastiaan Steenbergen op woensdag 5 februari 2003 15:52
Een tweede manier is door gebruik te maken van ijzer-III-chloride (FeCl3). Echter, deze samenstelling is dankzij mileutechnische bezwaren onlangs bij wet verboden om nog te worden verkocht. Het zal dus moeilijk zijn om er nog aan te komen. Mocht je het nog in huis hebben, of toch nog ergens zien te krijgen dan kun je hier lezen hoe deze methode werkt.
De inhoud moet worden opgelost in 0,5 tot 1,0 liter water. Hoe dunner de oplossing hoe trager het etsen zal gaan. Voordat er met deze vloeistof kan worden geetst moet het eerst worden verwarmd tot zo’n 40 °C. Probeer er niet teveel boven te komen omdat er dan giftige dampen kunnen ontstaan. Zonder het te verwarmen duurt het proces heel wat langer. Het verwarmen kun je bijvoorbeeld doen als je de vloeistof in een jampot doet, en die jampot dan in een conservenblik zet. Vul het blik dan met kokend water en roer met de thermometer totdat de temperatuur van de etsvloeistof 40 °C is.
Doe dan het printje in de vloeistof en beweeg het plaatje met een pincet. Ets totdat de banen duidelijk afsteken. De tijdsduur is afhankelijk van de grote en kwaliteit van de print en natuurlijk van je oplossing. Spoel na het etsen de print goed af met water. Verwijder de resterende fotolak met verdunner, spiritus of aceton.
Het bewaren van de etsvloeistof kan in glazen en plasticflessen. Zorg er wel voor dat je het niet luchtdicht afsluit aangezien de reactie nog een tijdje door gaat en anders druk kan opbouwen. Als je de korrels wilt bewaren moet je ervoor zorgen dat ze droog blijven omdat ze namelijk vocht aantrekken.
De hier besproken methode is het beste geschikt voor amateurgebruik vanwege de veiligheid en het milieu. Let wel op voor spetters en vlekken, aangezien de stof erg lastig tot niet te verwijderen is. Mede door zijn hardnekkige kleur. Indien deze vloeistof in de ogen of op de huid terechtkomt, direct afspoelen met veel water. Lees voor gebruik ook de beschrijving op de verpakking nauwkeurig door.