Een asynchrone unidirectionele datalink van PC naar uC

Gepost door Jeroen Boere op woensdag 29 december 2004 22:07

Inleiding

Min of meer door toeval heb ik een schakeling gebouwd rond een PIC 16F628 uC. Deze schakeling is het 'hart' van een kerstverlichting, waarbij ieder lampje door de uC afzonderlijk aan en uit kan worden gezet. Het leuke is dat er na deze 14 gloeilampjes aangestuurd door de uC nog één poort vrij blijft, die alleen als input kan fungeren. Nu is het natuurlijk verspilling om een poort onbenut te laten dus ik bedacht een wat uitdagender projectje dan een uC die wat gloeilampjes aanstuurt.

Mijn doelstelling van dit project is de kerstverlichting geheel instelbaar te maken (de volgorde waarin lampjes aan- en uitgaan) vanaf de PC, met als randvoorwaarde dat er voor de verbinding slechts één input beschikbaar is op de uC. De data moet in EEPROM of RAM geschreven kunnen worden. RAM om snel te testen zonder EEPROM write cycles te verspillen en EEPROM om een mooi patroon uiteindelijk vast op te slaan in de uC.

In dit artikel zal wat informatie over de hardware en de software (aan uC en aan PC kant) van de verbinding worden gegeven, zodat iemand met wat ervaring op het gebied van uC's zijn/haar projecten ook via één enkel draadje met de PC kan verbinden. Aan de software kant zal niet het hele programma behandeld worden maar slechts enkele fundamentele stukjes. Er zal niet worden ingegaan op het schrijven naar het EEPROM of het uitlezen van de data. Het lijkt me dat dit wel voor zich spreekt.

Copyright © 2004 Tobi Vollebregt
E-mail: (mijn volledige naam zoals hierboven, aan elkaar)@hotmail.com