LCR meter tutorial

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 4 juli 2013 22:13

Geschiedenis

Ik zal alle meest voorkomende eigenschappen kort behandelen maar eerst de basis, wat geschiedenis. Er zijn veel manieren om deze componenten te meten maar het meest bekend en langst gebruikt zijn meetbruggen. Nog steeds een van de beste manieren. Een goede brug van WK of GR verloopt nagenoeg niet. Ze zijn wel groot en arbeidsintensief in bediening.

Dit is een beroemde brug van General Radio, de GR1608A LCRG brug ontworpen door de beroemde Henry Hall:

General Radio GR1608A impedance bridgeGeneral Radio GR1608A impedance bridge

Vaak werkt een brug met een losse sinusgenerator en losse detector maar er zijn ook modellen zoals deze met ingebouwde detector en generator. Er zijn ook analoge meters geweest die met verschuiven van frequenties werkte. Dit wordt nu nog in veel moderne meters, vooral kitjes, gebruikt. De Tektronix 130 is een bekende LC meter die zo werkt.

Tektronix 130 LC meterTektronix 130 LC meter

Later kwamen de digitale meters. Van bench tot handheld. Tegenwoordig kunnen sommige erg veel. Een van de toppers is de IET DE-5000. IET is de doorstart van de brug afdeling van General Radio en ze maken nog steeds de GR1620, de brug die in calibratie labs wordt gebruikt.

IET DE-5000 LCR meterIET DE-5000 LCR meter

Er zijn echter diverse manieren om LCR te meten. Dit vereist verschillende meetsignalen en aansluitingen. Daar ga ik nog dieper op in.

Marconi Instruments TF1313A universal bridgeMarconi Instruments TF1313A universal bridge