LCR meter tutorial

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 4 juli 2013

Slotwoord

Verder gelden natuurlijk dezelfde zaken als bij scopen, multimeters en andere apparatuur. Hoe goed zijn de specs, hoe betrouwbaar, hoe gedraagt hij zich over langere tijd etc. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de tijd. Je betaalt natuurlijk voor een merk naam maar dat is niet de naam maar het geen waar het voor staat. De kennis, goede ontwerp, ervaring, bouw, etc. en bij LCR meters vooral ook eventueel gebruikte referenties.

De meeste meters hebben intern een of meerdere referenties waar de rest uit herleid wordt. Zoals een voltmeter valt en staat met zijn Vref, heeft een LCR meter referentie condensators en/of weerstanden nodig. En goede stabiele versies zijn erg duur. Een 1 M draadgewonden referentie weerstand uit mijn GR1608 zou over de 100 Dollar zijn. Een moderne in specs vergelijkbare thick film versie was nog 35 euro. Dus verwacht niet te veel van een meter van 20 euro.

Veel goedkope meters werken echter anders. Ze hebben een oscillator en meten de frequentie shift als gevolg van de DUT. Dat rekenen ze om naar impedantie en zo weer naar C of L. Dat werkt prima zolang het gezonde goede componenten betreft. Voor reparatie werk is het niet zo zinvol anders dan kijken of de nieuwe condensator met vage opdruk wel de juiste is.

Wat, zover ik weet, alle LCR meters missen is een spoelverzadigingstest en condensator DC lekkage test. Sommige bruggen kunnen dit met wat hulpmiddelen maar vaak vrij omslachtig. Toch is DC lekkage een veel voorkomend probleem en bij switchers bouwen is verzadiging een belangrijke parameter.

Voor dit doel is er weinig verkrijgbaar maar zelfbouw is makkelijk. Op mijn site staat over beide ontwerpen nog veel meer.

© Fred (PA4TIM) juni 2013

Reacties

Gepost door PD7HX op donderdag 17 november 2016 20:21:35

Prachtig artikel,Tim. Zojuist gelezen.(17-11-16)Groet.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.