Gepost door Jeroen Vreuls op dinsdag 3 mei 2016
De touch sensor is bijna niet meer weg te denken uit onze apparaten, denk aan koffiezetapparaten, magnetron, televisie, wasautomaat, vaatwasmachine, audio apparatuur, verlichting, dimmers, speelgoed, waterkraan, enzovoort. Maar ook in de industrie worden deze sensoren toegepast, denk aan positie sensoren, niveau sensoren, daarvoor kunnen dus ook capacitieve sensoren worden gebruikt. Ook op machinebedieningen komen ze voor.
De werking van zo'n sensor is als volgt. Je hebt het touch gedeelte, dat kan van alles zijn, een plaat, een klein metalen knopje, een stukje printplaat, enzovoort. Rond de plaat heb je een veld, als je de touch sensor aanraakt wordt dat veld verstoord, de capaciteit verandert dus. De verandering van de capaciteit wordt gemeten en verwerkt door de controller. Hieronder het principe van zo'n sensor.
Je ziet dat door aanraking van de plaat het veld verandert en dat de lijnen afbuigen naar het ontvangst gedeelte, op deze manier kan er met dat signaal iets geschakeld worden. Zo'n sensor kan op vele manieren gemaakt worden, het kan heel simpel maar is daar door wel minder betrouwbaar. Het kan met één elektrode of met twee elektrodes.