Touch sensoren

Gepost door Jeroen Vreuls op dinsdag 3 mei 2016

Schema's

Touch sensor met een transistorTouch sensor met een transistor

Hierboven een voorbeeld met een transistor, hier wordt de gevoeligheid van de basis samen met de versterkingsfactor van de transistor gebruikt om de LED te schakelen. Dit werkt wel, maar is verre van betrouwbaar.

Maar om er een beetje mee te experimenteren is het wel leuk natuurlijk. Hetzelfde kan ook met een MOSFET gedaan worden, dan sluit je de sensorplaat aan op de gate van de MOSFET. Maar ook dat is niet echt betrouwbaar.

Het voorbeeld hieronder is al iets beter.

Betere touch sensor met een transistorBetere touch sensor met een transistor

Zoals je kunt zien is de basis van de transistor niet meer zwevend omdat de basis met een 1 MΩ weerstand verbonden is met massa, dat betekent dat deze schakeling minder gevoelig zou moeten zijn voor storing van buiten af. Je zou met de weerstand nog wat kunnen spelen tot dat je de juiste balans gevonden hebt.

Het is wel zo dat je nu twee touch platen hebt, één aan de plus en één aan de basis van de BC517.

Dit kun je ook weer doen met een MOSFET, je zult dan zien dat het weer heel anders reageert dan met de BC517.

In het voorbeeld hieronder kun je zien hoe je zoiets met een NAND-poort kan doen. De poort staat hier als inverter geschakeld en de ingang wordt hoog gehouden door de 10 MΩ weerstand. De uitgang is standaard laag en zal veranderen bij aanraking van de touch plaat.

Touch sensor met een NAND-poortTouch sensor met een NAND-poort

De voorbeelden die getoond zijn, zijn allemaal voorbeelden waarbij de uitgang veranderd bij aanraking van de touch plaat. Maar de uitgang blijft niet hoog wanneer de touch plaat weer los gelaten wordt, aanraken is hoog, niet aanraken is laag. Als je dat wil aanpassen zou je er een flipflop schakeling achter moeten zetten.

Hieronder een voorbeeld met een NE555.

Touch sensor met een NE555Touch sensor met een NE555

Met dit voorbeeld kun je wel iets aan en uit zetten, als de touch platen "AAN" aangeraakt worden gaat de LED aan en blijft aan. Als de touch platen "UIT" aangeraakt worden gaat de LED uit en blijft uit. Het touch gedeelte zou je op een print kunnen maken met bijvoorbeeld twee ringen die je dan op het koper etst, twee voor aan en twee voor uit.

Er zijn tegenwoordig ook kant en klare IC's te koop waar je op eenvoudige wijze een touch sensor mee kan maken, bijvoorbeeld de TS20, TSM12, QT113 en QT1070. Zoek maar eens op het internet, er is genoeg over te vinden.