Regelbare wisselspanningsvoeding

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 24 juni 2018

Regelbare wisselspanningsvoeding

Een regelbare wisselspanningsvoeding is handig bij het repareren en testen van apparatuur die door het net gevoed wordt. Een regelbare wisselspanning is te verkrijgen door het gebruik van een variac, echter het nadeel van veel variacs is dat de uitgang niet galvanisch gescheiden is.

In dit ontwerp, gemaakt door Harm1958, wordt dit opgelost door achter de variac twee gelijke transformatoren met de secundaire wikkelingen geschakeld te zetten. In het ontwerp wordt ook de nodige aandacht aan netspanningsveiligheid besteed. De uitgang van de voeding is schakelbaar als PU-, T- of TT-stelsel.

Download het ontwerp (PDF, 2,2 MB)

Reacties

Gepost door fred101 op maandag 25 juni 2018 23:25:48

Mooi artikel, bedankt. Ik moest wel lachen dat ik na alle veiligheid adviezen op pagina 14 een multimeter van minder dan 5 euro zag. Dat is meten met twee maten. Veel onveiliger kan het bijna niet.

[Reactie gewijzigd op maandag 25 juni 2018 23:26:20]

Gepost door Jochem op dinsdag 26 juni 2018 20:34:15

Aangezien er ook een heel hoofdstuk over de frontplaat is, lijkt een reactie daarop niet overbodig:
Ik zou geen Nederlands ("primair", "secundair", "stelsel") en Engels (overige teksten) door elkaar gebruiken. Als je Engels gebruikt, besteed er dan nog even wat aandacht aan.
"Galvanic" bijvoorbeeld lijkt me hier geen bijvoegelijk naamwoord maar een bijwoord. Immers zegt het iets over "isolated". Ik zou zeggen dat het daarom "galvanically" moet zijn. (Als er nu "isolation" had gestaan was "galvanic" wel juist geweest.)

Het document bevat verder ook in het Nederlands nog wel wat typefouten en grammaticale fouten. Voor de één wat storender dan voor de ander, maar iets als "apperaat" moet zelfs door de meest basale spellingschecker worden opgepikt, toch? Voor overige fouten (zoals "via internet zijn koolborstels bestelt") kan het lonen het document vóór publicatie een keer door een ander door te laten lezen.

Verder juich ik uitgebreide artikelen/publicaties toe, en zeker in de vorm van dit soort openbare projecten. Mijn opmerkingen moeten dan ook als opbouwende kritiek worden gezien.

Een kanttekening voor de hobbyist is nog dat variacs lang niet altijd autotrafo's (dus afgetakt/ongescheiden) hoeven te zijn.
Als je toevallig een ongescheiden exemplaar hebt liggen, en een setje trafo's om back-to-back te zetten, dan kan het interessant zijn om ze op de in het artikel beschreven manier te combineren.
Maar op radiobeurzen zijn regelmatig exemplaren te vinden met geisoleerde secundaire zijde. Een exemplaar van rond de 500VA heb ik al meer dan eens voor 25 a 30 euro zien staan (en ook gekocht), en dan ben je in één keer klaar. Heb je meer haast, dan kun je op Marktplaats eigenlijk altijd "per direct" geïsoleerde variacs vinden. Vraagprijzen liggen dan tussen 25 en 125 euro, afhankelijk van het vermogen en van wat de verkoper toevallig meent te kunnen vangen. Heb je wat meer geduld dan komt ook hier regelmatig een koopje van rond de 25 a 30 euro langs voor een licht exemplaar.

Gepost door Lambiek op woensdag 25 juli 2018 11:05:17

Leuk artikel.

Maar één schema komt me wel heel bekent voor, maar beter gepikt dan zelf gemaakt zal je gedacht hebben. :)

Had wel leuk geweest als je dat even gevraagd had.

[img]https://www.uploadarchief.net:443/files/download/resized/voorbeeld%20-%20scheidingstrafo.jpg[/img]

[Reactie gewijzigd op maandag 31 december 2018 11:27:18]

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.