Sony TA-88 versterker defect

Sinds kort ben ik in het bezit van een Sony TA-88. Ben er blij mee, was de versterker uit mijn eerste stereo set. Echter deze is kapot. Als ik hem aanzet begint één kanaal een enorm pulserend kabaal te maken. De luidspreker van dat kanaal pompt heen en weer, ongeveer twee keer per seconde. Heb alles snel uitgezet. Wie heeft er een tip hoe dit op te lossen is.
Lex

Schema kan je vinden op elektrotanya https://elektrotanya.com/sony_ta-88_sm_2.pdf/download.html#dl
Hebben linker- en rechterkanaal dezelfde storing?
Zonder luidsprekers en volumeregelaar op minimum zet je de versterker aan en controleer dan de (voedings)spanningen. Deze moeten ongeveer de waarden hebben zoals in het schema is aangegeven.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

En geen speakers meer aansluiten

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

zitten 2sc1061 eindtrappen in, niet zelden zijn die gaar. hoewel een kleine elco ook goed kan, alsmede een 2s halfgeleider met die zwarte pootjes.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
RAAF12

Golden Member

Dat lijkt op motorboaten, instabiliteit op een lage frequentie. Je vermeld niet of het andere kanaal einwandfrei werkt.
Te denken valt aan een slechte elco in een endamp, er zitten er een stuk of vier in te zien op het schema.

Het motorboten, dat is het, slechts op één kanaal. Schema heb ik inmiddels hier. Setje al uit de kast gehaald. Ik ben blij met al die expertise hier.
Lex

blackdog

Golden Member

Hi alexandre,

Omdat het maar bij één kanaal is heb ik even zitten zoeken in het schema welke condensatoren hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn.
Een aantal van deze condensatoren in de eindversterker zijn gezamelijk, dus daar kijken we in eerste instantie even niet naar.

Dus welke dan wel, een belangrijke kandidaat is C202 in het bovenste kanaal en C252 voor het onderste kanaal.
Wel kanaal er bij jou gek doet weet ik niet, maar beide condensatoren hebben de zelfde functie en dat is er voor zorgen dat vanaf de uitgang een "schone" DC instelling is te maken.
Zijn deze condensatoren niet goed meer, dan kan je vreemde geluiden op de uitgang krijgen, zoiets als door anderen omschreven wordt als Motorboten.

Twee andere condensatoren zijn C201 en C251 voor allebij de kanalen hebben ze de zelfde functie, controleer deze ook of vervang ze gewoon.

Nog een condensator die ik niet vertrouw bij dit soort fouten is C309, deze is voor voedings ontkoppeling en is toegepast voor beide kanalen tegelijk, er is er dus maar één van.
Dit geld ook voor de volgende condensator, deze dienen voor de ontkoppeling van de voedingspanning voor de stuurtrappen van de eindversterkers en dat is dan C311.

Je begrijpt vast wel dat dit diagnose op afstand is en dat tips die ik geef gebaseerd zijn op mijn ervaring en er zal dus geen succes verzekert zijn :-)
Het is denk ik wel een duuwtje in de goede richting.

Mischien heeft RAAF12 met zijn ervaring nog toevoegingen.

Groet,
Bram

Waarheden zijn "Illusies waarvan men vergeten is dat het illusies zijn"

Hoi Bram, schitterend die tips. Ik denk dat ik maar de doorjouw aangegeven C's ga vervangen. Het pulserende geluid is het linker kanaal, het bovenste in het schema. Ik probeer ze door te meten, maar ik denk ze allemaal even te bestellen om ze te kunnen vervangen.
Als er verder nog tips of raadgevingen komen boven borrelen dan hoor ik dat heel graag.
Groet, aLEXandre

Een update. De condensatoren gemeten, moeilijk vind ik dat met elco's.
De meest verdachte C101 en C102 uitgesoldeerd en provisorisch vervangen door elco's die redelijk in de buurt kwamen. Het probleem bleef. De koppeling voor-eind-versterker verbroken en probleem over. In het voorversterker gedeelte ben ik een verdachte transistor, de Q103, tegengekomen. Volgens schema moet ik daar een neg. basis spanning meten van -0,2 V. Ik meet daar + 0,5 V. En de emittor hoort negatief 0,8 te zijn. Ik meet pos. 10 V. Tor kapot. Het is een 2SC631A. Wil ik die vervangen lijkt me het raadzaam ook die van het andere kanaal. Verder al de elco's lijkt me ook wel een goed idee. Mijn equivalenten boekje geeft voor de 2SC631A een BC 107B of BC182B aan. Maar dat boekwerkje is bijna 50 jaar oud. Misschien zijn er betere alternatieven.
Ik hoop het daarmee te kunnen oplossen.
Denken jullie dat ook?
groeten, Lex

RAAF12

Golden Member

Een BC547 kan ook, let wel op de ECB aansluitingen!

Transistoren besteld, maar niets aangekomen.
Nu heb ik liggen 547B en 548B. Ik denk dat die ook toepasbaar zijn, of niet. De defecte transistor, volgens schema een 2SC631A bleek er niet in te zitten maar een NEC900.
Als vervanging daarvoor vind ik weer andere typen.

Ik vervang dan ook maar de transistor van het andere kanaal door een nieuwe van hetzelfde type.

Wat zeggen de specialisten hier?

vergeten

Golden Member

(preventief) vervangen wat niet kapot, of aantoonbaar slecht is, leidt meestal tot "kapotrepareren".
Printsporen die loskomen etc.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel eens anders begrepen.

Als test kan het zeker geen kwaad. Als E, B, C maar goed aangesloten zitten.

Neem ook een serielamp op in de keten tijdens het repareren. kan je veel ellende besparen als je per ongeluk wat fout doet. 40 à 60 watt, in dit geval.

Ik zet een variac in serie en voer de spanning langzaam op. Ook de spanningscaroussel zet ik op 240V. Mijn idee is om de transistor van het andere kanaal ook te vervangen, laat ik hem zitten dan zijn de kanalen onderling met een verschillend type transistor uitgerust. Maar welke de 547B of 548B i.p.v de 2SC631A ?
groet, Lex

De BC547B kan voldoen.

Variac is prima, maar die beperkt de stroom niet. Als er per ongeluk wat fout gaat kunnen zelfs bij 110V je eindtorren sneuvelen. Daarom is een serielamp (na de variac) steeds een goed idee. ipv van brandend silicium krijg je dan een brandende lamp :-)

Dat is een goeie Kris. Prima tip, gaan we doen. Groet, Lex

Alles zit weer in elkaar en werkt voortreffelijk. Wel vind ik dat het uitgangssignaal enorm is. Op een schaal van 1 tot 10 hoef ik maar tot 1 - 2 te gaan om een enorm geluid uit de speakers te krijgen. Bedankt allemaal voor de nuttige tips. Groeten, Lex

Wel vind ik dat het uitgangssignaal enorm is. Op een schaal van 1 tot 10 hoef ik maar tot 1 - 2 te gaan om een enorm geluid uit de speakers te krijgen.

Deze amp heeft een ingangsgevoeligheid van 250mV/50kΩ
Als je bron de gebruikelijke 775mV hanteert is dit niet abnormaal :)

Er is spanning zonder stroom maar geen stroom zonder spanning