Algemene FAQ

Regels
Doelstelling van het forum
Gedrag op het forum
Accounts & gebruikersnamen
Illegale praktijken
Signatures
Bans

Je profiel
Emailadressen
Je profiel aanpassen

Diversen
Inlogproblemen
Klachten & opmerkingen

Berichten
Berichten plaatsen
Startposts
Dubbeltopics
Topictitels
Reply's
Het kicken van topics
Afbeeldingen & bestanden
UBB code en smilies
Topicnotificatie

Zoekmachine
Zoeken in het forum
Zoeken in een topic

Regels

Doelstelling van het forum
Berichten moeten altijd als hoofdonderwerp 'elektronica' hebben. Berichten die niets met elektronica te maken hebben, worden verwijderd.
Een uitzondering hierop zijn berichten die te maken hebben met de site of betrekking hebben op de moderators. Deze kunnen in de sectie 'Site feedback' of 'Lieve moderators' geplaatst worden.

Gedrag op het forum
Wij als Circuits Online beheerders en moderators streven naar een voor alle gebruikers leuk en zinnig elektronicaforum. Om dit doel te bereiken verwachten we dat de gebruikers zich houden aan de gebruikelijke internet-omgangsvormen, ook wel bekend als netiquette.

Accounts & gebruikersnamen
Per individu is één account toegestaan. Dubbele of meerdere accounts worden niet geaccepteerd. Bij inbreuk op deze regel worden alle accounts, op één na, op inactief gezet.
Gebruikersnamen (nicknames) mogen geen schokkende woorden zoals "fuck" en "shit" bevatten, evenals godsdienst beledigende c.q. godslasterlijke termen. Ook mogen gebruikersnamen niet op de woorden "moderator" of "admin" lijken. Probeer een zo origineel mogelijke gebruikersnaam te verzinnen om verwarring bij andere gebruikers te voorkomen.
Als een gebruikersnaam niet aan de regels voldoet of op een andere wijze ongewenst is zal deze veranderd worden, al dan niet na overleg met de gebruiker.

Illegale praktijken
Illegale praktijken (cracks, warez, torrents en dergelijke) zijn niet toegestaan. Het bouwen of aanwijzingen geven tot bouwen van explosieven, ontstekers, spudguns, tazers, coilguns of andere schietwerktuigen is verboden op het forum.

Signatures
Signatures mogen geen links naar illegale zaken of schokkend materiaal bevatten. Ook flames, gewelddadige leuzen en andere aanstootgevende dingen worden niet gewaardeerd. Als een signature niet aan de regels voldoet dan zal deze veranderd worden, al dan niet na overleg met de gebruiker.

Bans
Overtreders van deze regels worden meerdere malen gewaarschuwd, en mogelijk uiteindelijk geband. Dit wordt per situatie bekeken.
Bans kunnen tijdelijk zijn bij kleine overtredingen, of permanent bij grove overtredingen.

Discussies op het forum over individuele bans, gebruikers en moderators zijn ongewenst.

Berichten

Berichten plaatsen
Om berichten te kunnen plaatsen heb je een account nodig, welke je hier kan aanmaken. Lees ook de rest van deze FAQ door voordat je een account aanmaakt.

Als je al een account hebt dan moet je ingelogd zijn als je een bericht wilt plaatsen. Je kan hier inloggen.

Om antwoorden (reply's) te plaatsen staat er onderaan de pagina van een topic een link om te beantwoorden.
Als je een nieuw topic wilt starten dan staat er onderaan iedere sectie een link om een nieuwe discussie te starten.

Startposts
Het eerste bericht van een topic wordt de startpost (ook wel TS, TopicStart) genoemd. Voor de herkenning wordt de nickname van de topicstarter het gehele topic in het donkergroen weergeven. In de startpost legt de topicstarter op een duidelijke manier zijn of haar probleem uit. Een ander voorbeeld voor een startpost is een tip of een stukje nuttige informatie.
Een startpost moet ten alle tijden in het Nederlands getypt zijn, duidelijk leesbaar zijn (hoofdletters, punten, desnoods alinea's) en het onderwerp duidelijk beschrijven.
Het is niet aan te raden om startposts later nog te wijzigen gezien dit voor veel verwarring kan zorgen.
Voordat je een nieuw topic plaatst wordt er van je verwacht dat je zelf naar het antwoord hebt gezocht met behulp van de zoekmachine en Google. Dit voorkomt overbodige vragen.

Als de startpost over problemen met een TV, video of stereo set (of combinatie daarvan) gaat, vermeld altijd het merk, typenummer en eventueel chassis nummer. Dit voorkomt onnodig heen en weer gepost waardoor men sneller een antwoord kan geven.

Startposts die niet aan deze voorwaarden voldoen zullen door veel mensen genegeerd worden. In geval van een zeer onduidelijke startpost kan het topic gesloten worden tot nader overleg.

Dubbeltopics
Het achter elkaar starten van meerdere topics over hetzelfde onderwerp (dubbeltopics) is niet toegestaan. Dit geldt ook als de topics in verschillende secties staan. Alle topics, op één na, zullen gesloten worden en de gebruiker krijgt een waarschuwing.
Ook crossposten (in een ander topic naar je eigen topic verwijzen) is niet toegestaan. Bij het herhaaldelijk overtreden van deze regels kan een ban volgen.

Topictitels
De topictitel is een korte omschrijving van het relevante onderwerp. Kies de titel zo, dat men aan de titel kan zien waar het topic over zal gaan.

De volgende soorten titels voldoen niet aan de regels:

 • Te lange titels (zes tot zeven woorden is het maximum).
 • Te korte titels zoals "help" en "vraag".
 • Titels die BrEaZaH taal of 13375p33k bevatten.
 • Titels die een overmaat aan uitroeptekens of vraagtekens bevatten.

Titels die niet aan de regels voldoen of die op een andere manier ongewenst zijn worden verandert door een moderator.

Topics die over inkoopacties gaan dienen de prefix [IA] in de titel te hebben. Animo checks worden aangeduid met de prefix [AC]. Deze topics moeten in de sectie Ontwikkeling geplaatst worden.

Reply's
Antwoorden (reply's, posts) dienen binnen de doelstelling van het forum te vallen. Een kleine hoeveelheid offtopic in een antwoord wordt getolereerd, zolang die hoeveelheid niet overheerst. Voordat je een reply toevoegt wordt je geacht het hele topic te hebben gelezen.

De volgende types reply's zijn in strijd met de regels:

 • Reply's die alleen maar offtopic bevatten.
 • Reply's waarin BrEaZaH taal of 13375p33k in staat.
 • Reply's die onnodig lange quote's bevatten. (Quote alleen relevante tekst, als je reageert op de laatste post is een quote onnodig)
 • Vraag en aanbod.
 • Flames naar andere gebruikers en / of moderatoren.
 • Wannabee mod opmerkingen. Laat het modereren aan de moderators over.
 • Overmatige reclame.
 • Illegale links.
 • Zeurverhalen over taalgebruik.

Reply's die niet aan de regels voldoen kunnen te allen tijde zonder vermelding gewijzigd of verwijderd worden door een moderator. Afhankelijk van de situatie ontvangt de gebruiker een waarschuwing.

Het kicken van topics
Het is niet wenselijk dat oude (ouder dan 3 maanden) topics omhoog gekickt worden door er een nieuw bericht in te posten. In het topic zal een rode waarschuwing te zien zijn als je iets probeert te posten in een oud topic. Post alleen in een oud topic als je echt iets zinnigs hebt toe te voegen.

Het kicken van een je eigen topic om het hoog in de lijst te houden is niet toegestaan als de laatste reactie minder dan 24 uur geleden is.
Als je iets hebt toe te voegen aan een topic terwijl je zelf de laatste bent die geantwoord heeft wordt je geacht de edit functie te gebruiken. Deze regel vervalt als de laatste reply ouder is dan 24 uur.

Afbeeldingen & bestanden
Je kunt afbeeldingen en andere bestanden direct aan een post toevoegen door ze bij het postscherm te uploaden. Per post mag je maximaal 5 bestanden/afbeeldingen uploaden met een totale grootte van 4 MB. Standaard worden bestanden/afbeeldingen onderaan de post weergegeven, maar na het uploaden kun je door te klikken op "Plaats in bericht" de upload in de post zelf zetten.

Gebruik voor screenshots van printplaten bij voorkeur PNG afbeeldingen. De compressie van JPG stoort op lijnen en vlakken.

Als je foto's of afbeeldingen gebruikt die van een andere website zijn geleend, dan is het wel zo netjes om een verwijzing naar die website of de maker bij de foto of afbeelding te zetten. Dit voorkomt een hoop juridisch geneuzel.

Je kunt er ook voor kiezen afbeeldingen met UBB-code te plaatsen, je moet dan zelf zorgen dat de afbeeldingen ergens geupload worden. Zorg dat deze afbeeldingen niet breder zijn dan 600 pixels of groter zijn dan 75 kB. Als je grote afbeeldingen hebt en je wilt deze toch laten zien dan kan je naar de foto linken, eventueel door middel van een kleine afbeelding (preview). In dit topic wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je op deze manier een afbeelding aan een post kunt toevoegen.

UBB code en smilies
Op het forum kan geen HTML worden gebruikt, alleen UBB code. Zie hier welke UBB-codes en smilies worden ondersteund.

Topicnotificatie
Topicnotificatie wil zeggen dat je een E-mail krijgt als er in het topic gereageerd wordt. Je kunt dit inschakelen door bij het reageren het betreffende vinkje aan te vinken. Als je later besluit dat je voor dat topic geen notificaties meer wil ontvangen dan kan je onderaan de pagina waar het topic op staat op E-mail notificatie klikken en het vinkje weghalen. Verder is het mogelijk de notificaties voor alle topics weg te halen door naar je status-pagina te gaan en daar te klikken op "Alle topic notificaties verwijderen".

Zoekmachine

Zoeken in het forum
Met de zoekmachine kan in alle topics worden gezocht.
Er kunnen een aantal operators gebruik worden bij de zoekopdrachten:

 • AND of OR Deze kunnen ook gecombineerd worden: lamp OR tl AND fitting
  De functie AND staat boven OR, dus nu zal er gezocht worden naar topics waar lamp in staat of topics waar tl en fitting in staan. Dit kan verholpen worden door de OR tussen haakjes te zetten: (lamp OR tl) AND fitting
 • title: Hiermee kan je naar topics zoeken die dat woord in de titel hebben: title:gloeilamp
 • NEAR Als je deze mutator tussen twee worden zet dan zullen er alleen topics gevonden worden waar ergens het eerste woord vlak bij het tweede woord staat.
 • "" (aanhalingstekens) Door een zoekterm tussen aanhalingstekens te zetten kan je zoeken naar de term in z'n geheel.
 • - (minteken) Door een minteken voor een woord te zetten worden alleen topics gevonden waar dat woord niet in voorkomt.
 • * (sterretje) Door een sterretje achter een woord te zetten zoek je op woorden die met die karakters beginnen. Het woord moet minimaal drie karakters lang zijn.

Zoeken in een topic
Onderaan iedere pagina die een topic bevat staat een optie "Zoeken in topic". Hiermee worden alle posts die voldoen aan de zoekopdracht onder elkaar gezet. Je kan dan snel posts vinden in een groot topic. Wil je de post zien in z'n originele context dan kan je de link "Gepost op" die boven iedere post staat gebruiken.

Je profiel

Emailadressen
Je emailadres staat als afbeelding in je profiel. Op deze manier wordt het tegen spambots beschermd. Als je dit emailadres wilt wijzigen dan kan je dat via de Gegevens wijzigen link doen die te vinden is op de status pagina. Hier kan je ook kiezen of andere gebruikers jouw email kunnen zien of niet. Vul altijd een geldig emailadres in waar je zelf toegang tot hebt.

Je profiel aanpassen
Om dit te doen gebruik je de link Profiel wijzigen die te vinden is op je status pagina. Hoeveel je van je profiel invult mag je zelf weten, al wordt het gewaardeerd als je zo veel mogelijk invult.

Diversen

Inlogproblemen
Controleer bij inlogproblemen eerst je emailadres en wachtwoord. Vraag desnoods een nieuw wachtwoord aan als je het vergeten bent.
Als je dan nog steeds niet kan inloggen dan kan je via email een moderator om hulp vragen. Maak in geen geval een tweede account aan als je niet kan inloggen. Het nieuw aangemaakte account zal dan geblokkeerd worden.

Als je spontaan uitgelogd bent dan duidt dit meestal op een cache probleem van de browser. Probeer de pagina te herladen door middel van F5 of vernieuw de gehele pagina door middel van Ctrl F5 (Internet Explorer) of Ctrl Shift R (Firefox). Als je dan nog steeds probleem hebt dan kan je contact opnemen met een moderator.

Klachten & opmerkingen
Om lange topics waarin alleen maar geklaagd wordt te vermijden wordt je verzocht om klachten via mail aan de desbetreffende moderator te zenden. Deze zal dan zo snel mogelijk een oplossing bedenken.

Als je een opmerking hebt over het forum dan kan je deze kwijt in de Site feedback sectie.

Andere FAQ's