Dag,
Ik heb een vraag en hoop dat jullie me (op weg) kunnen helpen.
Onze zoon heeft diabetes type 1 en is afhankelijk van insuline. Zonder overleeft hij het niet. De insuline moet gekoeld (2-8 graden) bewaard blijven. Dus zijn we ook afhankelijke van koeling en van stroom.
We zijn op zoek naar manier om insuline koel te bewaren, zonder stroom. Mocht er een keer langdurige stroomuitval zijn (when the shit hits the fan). Koelen met batterijen kan volgens mij niet, batterijen zijn niet toereikend voor het stroomverbruik. De kleinste koeler die heb kunnen is een bijvoorbeeld de Qazal® Insuline Koeltas. Er zijn verschillende merken op de markt.
Maar...op welke manier kunnen we zoiets aan de praat houden?
Hoe lang hebben we iets aan zo'n apparaat; de Goal Zero Yeti 200X?
En, zou je die dan weer op kunnen laden met zoiets?:
Krachtigste zonnepaneel 25.000mAh met snellaadfunctie en usb-aansluiting voor telefoon... bij bol.com
En, als dit het allemaal niet is, heeft dan u suggesties wat wel zou kunnen helpen? Op welke technische dingen moeten we letten?
Fijn als u ons hiermee weer een stapje vooruit zou kunnen helpen!!
groet Mw. Jack
Zonder een of ander vorm van energie (batterij, zonnepaneel, chemisch, ...) ga je er niet komen.
Ik vrees dat dit verhindert wordt door de tweede (?) thermodynamische wet.
"warmte gaat altijd van iets warms naar iets kouds"
of
"iets wat warm is kan iets wat kouder is opwarmen,
maar iets wat koud is kan iets wat warmer is niet nog warmer maken"
Dus tenzij je gaat wonen in lapland waar het kouder is dan 2°C, gaat de omgeving altijd je medicijn proberen op te warmen.
Arco
Special Member
Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Kleine koeler die ook op gas kan?: https://www.amazon.nl/Dometic-CombiCool-1200-EGP-gasaansluiting/dp/B00…
Ooit heb ik de raad horen geven: informeer ruim op voorhand naar de dichtstbijzijnde bron van zgn. "droogijs", dat is bevroren CO2. Ik dacht dat dit bv. ook gebruikt werd in de driewielbakfiets van de ijsman in mijn kinderjaren. Zie bv. ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Droogijs
Plan B zou kunnen zijn een kampeerkoelbox met 12V-plug, die in de auto wordt aangesloten; dan wel op tijd de motor starten. En ja, dan ga ik er wel van uit dat er een auto is, eentje met verbrandingsmotor.
Plan C kan zijn om een 230V~-generator aan te schaffen en daarop de koelkast te laten draaien als de nood zich aandient. Die kan dan gelijk andere vitale functies blijven voeden (TV? )
Welke reserve-formule er ook wordt gekozen, ik zou aanraden om periodiek een rampenoefening te houden, bv. eenmaal per jaar.
Toeternietoe
Dubbelgeïsoleerd
Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
Een goede koelkast blijft, bij afgeschakelde stroom, minimaal 24 uur koel, mits de deur niet open gaat.
Zoek een koelkast die heel goed geisoleerd is, dus een uit de lage energieklasse.
Om nog een beetje tijd te winnen kun je de. koelkast zoveel mogelijk vullen met flessen water, dan stijgt de temperatuur nog langzamer.
Verder kun je dan nog helpen door de koelkast op een koele plaats te zetten.
Houd de voorschriften van de fabrikant in acht, bij een te lage omgevingstemperatuur doet de koeling het niet meer
Zo heb je wat tijd om bv met een apotheek een noodafspraak te maken.
Ga ook na of de insuline bv een dag op warmere temperatuur nog goed blijft.
Een zg campingkoelkast kan vaak op netstroom (230V) accu, 12Volt en op butaan/propaangas.
Misschien een ideeetje?
Onze vroegere dorpsarts (toegeven, dit is iéts voor mijn tijd; ik was toen twee jaar oud) had een put, waarin de knecht 's winters ijs gooide dat hij uit de bevroren sloot haalde.
Daardoor had de dokter het hele jaar ijs om ijscompressen, wondkoeling (met een verbandje ertussen uiteraard) etc. te maken.
Tegen dat het laatste ijs begon te smelten, werd het weer alweer kouder.
Tegenwoordig is het warmer, maar ik bedoel maar: in een put blijven dingen dus heel lang koud.
benleentje
Golden Member
Koelen met batterijen kan volgens mij niet, batterijen zijn niet toereikend voor het stroomverbruik. De kleinste koeler die heb kunnen is een bijvoorbeeld de Qazal® Insuline Koeltas.
Bedoel je deze? Deze heeft al een ingebouwde accu voor 8 - 36 uur.
https://www.bol.com/nl/nl/p/qazal-insuline-koeltas-insuline-etui-medis…
8 uur zal wel zijn als je heb vaak open moet doen en 36uur voor als volledig gesloten.
Dus koelen met batterijen als in accu's kan zeker en kan als het echt moet ook gewoon een week of een maand daar zit het probleem niet, want dat zijn gewoon de kosten.
Maar omdat het tijdsverschil van tussen 8 en 36 zo groot is zie ik ook dat je er dus 2 nodig hebt. 1 om gewoon een uur of door te komen zonder stroom en de 2de als de stroom uitval een stuk langer is.
Aan de andere kant als je praktisch denk heb je er aan 1 die het minimaal 8 uur volhoud wel genoeg. En als de stroomuitval echt langer duurt kan je hem in de auto zetten onder stroom en anders de auto van de buren.
de Goal Zero Yeti 200X?
Graag ook een website oid mee linken, geen idee wat je bedoelt ik hou niet zo van voetbal
in een put blijven dingen dus heel lang koud.
Daar zat ik dus ook aan te denken, volgens mij ook in een dieper grote plas open water is het op de bodem altijd zo rond de 4 graden.
benleentje
Golden Member
....
[Bericht gewijzigd door benleentje op vrijdag 17 december 2021 17:40:01 (98%)]
HVinduction
Special Member
Waarom zou je de insuline in een koelkast willen bewaren als het 1 maand houdbaar is op kamertemperatuur?
Ik zou zeker geen absorptiekoelkast gebruiken op gas, zeker als je van plan bent om die in huis te gebruiken aangezien je geen gasflessen in huis mag gebruiken. Bovendien bestaat er dan ook een grote kans op CO-vergiftiging, aangezien het open toestellen zijn! Verder zijn absorptiekoelkasten veel inefficiënter omdat het veel langer duurt voordat de kritische druk bereikt wordt waarbij het koelmiddel (ammoniak) kan condenseren op kamertemperatuur.
In Nederland is de kans op een stroomstoring echt bijzonder klein in vergelijking met andere landen. Bovendien blijft zoals eerder genoemd een koelkast als je de deur dichthoudt gemakkelijk 24 uur koel, dus dan wordt de kans nog veel kleiner.
Als je het toch echt wilt dan is het makkelijkste een flinke generator van tenminste 1 kW in het geval van een normale koelkast of een absorptiekoelkast of koelbox die je op een goed geventileerde plaats neerzet, zoals in een schuur.
In zo'n campingkoelbox kan makkelijk een tasje met die insuline, de rest van de ruimte vul je op met coolpacks, waterflessen oid. Die bufferen dan de kou zolang de stroom het niet doet. Dat kun je ook nog uitstellen door er een leuke accu naast te zetten, die in eerste instantie het koelen overneemt. Als je het dan nog niet vertrouwt, kun je ook het meeste van de buitenkant van de koelbox nog extra isoleren.
Op die manier moet je het makkelijk 24 uur of langer kunnen uithouden.
In Nederland zijn er noodscenario's voor grootschalige stroomuitval, die houden rekening met uitval <8 uur. De langstdurende die ik kan vinden is meer dan 12u, maar niet heel grootschalig.
De insuline moet gekoeld (2-8 graden) bewaard blijven. Dus zijn we ook afhankelijke van koeling en van stroom.
Zo'n vaart loopt dat niet. Je "voorraad" is het best om inderdaad in de koelkast (ook nog donker) te bewaren. Een aangebroken pen moet (mag) je zelfs ook niet meer terug leggen in de koelkast maar gewoon op kamertemp, anders doet het ook nog eens "verrekte zeer" als je prikt. In de zomer moet het spul niet boven de 30 graden komen, dus in het dashboardkastje van de auti is geen goed idee.
Maar bij stroomuitval, in Nederland, koelkast dicht laten dan duurt het zelfs in een hete zomer wel even voor het te warm wordt.
Voor onderweg heb ik een tasje met zo een "koelgel pack" , dat red het wel.
Als je per se een backup functie wil, gooi een handvol koelelementen in de diepvries. Ben bang dat je anders een hoop energie gaat steken in iets wat nooit voor gaat komen.
[Bericht gewijzigd door bprosman op vrijdag 17 december 2021 17:45:55 (11%)]
Ik zie het nu ook: 4 weken houdbaar op kamertemperatuur.
https://www.mediqdirectdiabetes.nl/Diabetes-Kenniscentrum/Veelgestelde…
Paniek om niks! Gewoon in de koelkast bewaren en op tijd de rekening blijven betalen.
De kans dat de stroom meer dan 24 uur wegvalt is bijzonder klein maar terzijde. Er zijn allerlei opties bedenk baar maar de goedkoopste optie is toch een nieuwe/tweedehandse camping koelkast die op butagas werkt. Het voordeel is dat de koelkast snel op de juiste temperatuur komt en het nadeel is dat u een butagas fles met reduceerventiel aan zal moeten schaffen of als dat nog mogelijk is statiegeld moet gaan betalen zoals dat op campings ook van toepassing is. In een winkel die kampeer spullen verkoopt kunnen ze u goed voorlichten en als u goed duidelijk maakt wat uw bedoeling is ook een goed advies kunnen geven.
absorptiekoelbox is het simpelst. Koop je voor 25-30 euro op marktplaats.
Gasfles + regulator en je kan m aardig lang laten draaien. Dezelfde gasfles als de parasolheater of gasbbq, dus met een beetje geluk al aanwezig.
mvdk
Golden Member
In Zuid Afrika werden op sommige spoorlijnen de melkbussen van dairyfarmers opgehaald. Het land staat bekend voor z'n aangename klimaat, maar melk warm bewaren tot de melktrein voorbijkomt: dat gaat niet goed.
Die melkbussen werden in een klein schuurtje langs het spoor neergezet. Zo'n schuurtje was dubbelwandig, de spouw was opgevuld met cokes of puimsteen, al wat voorradig was. Daar werd regelmatig water op gegoten. Het verdampende water onttrekt warmte aan de omgeving: in het schuurtje koelde het voldoende af. Zelf neem ik in de zomer weleens een fles water mee, natte kranten, en een natte handdoek eromheen. Het water blijft koel, totdat de boel eromheen opgedroogd is. Het ergste wat kan gebeuren is, dat het spul onbruikbaar word. Dan koop je nieuw. Ben je goedkoper mee uit dan investeren in dure oplossingen, zoals al eerder gesteld.
Ik herinner me een vrouw die ik ging ophalen van CPT airport. Het was lekker warm die dag. Ze was gejaagd, had medicijnen bij zich die koel gehouden moesten worden. Bij Caledon even het dorp in, en bij een winkel een zak ijs gehaald. Maar ja, dat is ZA, daar kun je bij elke supermarkt, benzinestation, drankwinkel, convenience store ijs kopen. De drankjes moeten natuurlijk wel koel blijven als je gaat picknicken.
Koop een paar camping koelelementen (plastic blokken met blauwe vloeistof erin) en doe die in de vriezer. Piepschuim box of camping box achter de hand, niks aan de hand. De rest is nodeloos ingewikkeld.
@plankgas, niet helemaal mee eens want een bezorgde ouder kan er heel anders in staan want het betreft de gezondheid van een kind en wij kunnen niet weten waar vraagsteller woonachtig is.
Op 17 december 2021 18:22:29 schreef ronny530:
@plankgas, niet helemaal mee eens want een bezorgde ouder kan er heel anders in staan want het betreft de gezondheid van een kind en wij kunnen niet weten waar vraagsteller woonachtig is.
Dat snap ik, maar je moet wel realistisch blijven. Dit weekend hier een vriendin van me op bezoek, is gepensioneerd arts en ook die zegt : "Nergens voor nodig".
Is alleen voor onderweg bedoeld of voor thuis?? Hoe groot is de kans dat de stroom thuis uitvalt?? Onderweg kan je werken met een diepvris koel element welke je simpelweg in de diepvries bewaart.. Houd een aantal van deze elementen koel in de diepvries en je bent altijd verzekerd voor extra koeling tijdens ellende..
Ik weet dat je een kleine vooraad insuline heb, maar je heb geen magazijn vol toch??
Ik weet dat je een kleine vooraad insuline heb, maar je heb geen magazijn vol toch??
Waarom zou je de insuline in een koelkast willen bewaren als het 1 maand houdbaar is op kamertemperatuur?
Ik krijg voor 3 maanden.
flipflop
"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
Is het niet een idee om voor het geval de shit de fan hits, een klein aggregaat te hebben? Dan hou je de koelkast gewoon een tijdje aan de praat, en je bent 100% onafhankelijk van netspanning (maar wel afhankelijk vd pomp...)
Op 17 december 2021 18:12:51 schreef mvdk:
In Zuid Afrika werden op sommige spoorlijnen de melkbussen van dairyfarmers opgehaald. Het land staat bekend voor z'n aangename klimaat, maar melk warm bewaren tot de melktrein voorbijkomt: dat gaat niet goed.
Die melkbussen werden in een klein schuurtje langs het spoor neergezet. Zo'n schuurtje was dubbelwandig, de spouw was opgevuld met cokes of puimsteen, al wat voorradig was. Daar werd regelmatig water op gegoten. Het verdampende water onttrekt warmte aan de omgeving: in het schuurtje koelde het voldoende af. Zelf neem ik in de zomer weleens een fles water mee, natte kranten, en een natte handdoek eromheen. Het water blijft koel, totdat de boel eromheen opgedroogd is.
De temperatuur krijg je op die wijze nooit lager dan 80C. Zelfs nu niet. Misschien wel op een winterdag als ze de elfstedentocht gaan rijden. Heeft te maken met relatieve vochtigheid en de buitentemperatuur (condensatiepunt). Relatieve vochtigheid is in Nederland vrij hoog. Zou in Zuid Afrika met een aflandige wind misschien anders zijn, misschien net voldoende om de melk voldoende koel te houden.
Ledlover
Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Op 17 december 2021 17:03:45 schreef big_fat_mama:
Ooit heb ik de raad horen geven: informeer ruim op voorhand naar de dichtstbijzijnde bron van zgn. "droogijs", dat is bevroren CO2. Ik dacht dat dit bv. ook gebruikt werd in de driewielbakfiets van de ijsman in mijn kinderjaren. Zie bv. ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Droogijs
Helaas is droogijs in Nederland akelig duur. In de VS krijg je het bij iedere grote supermarkt, hier alleen bij een specialistisch bedrijf.
Je bent zo 25 euro kwijt voor een bak.
Ter zijde: het droogijsbedrijf zal bij stroomuitval waarschijnlijk ook niet werken, en is ook niet altijd in het weekend en op feestdagen open.
Wat wel kan, is zelf maken door gecomprimeerd co2 te gebruiken. Waar haal je dat vandaan? Uit een koolzuursneeuwblusser!
Droogijs kan je zelf maken door een grote CO2 blusser leeg te spuiten in een kussensloop (draag handschoenen!)
Een blusser met 5kg inhoud levert ongeveer 2,5kg droogijs op, de rest vervliegt direct tijdens het spuiten.
In de openlucht blijft dat een paar uur goed, maar als je het in een speciale piepschuim droogijsbak stopt schijnt het 1 of 2 dagen goed te blijven.
Let op dat je droogijs altijd bewaart in een goed geventileerd vertrek, waar het gas zich niet op kan hopen.
Als je echt instant koelmiddel nodig hebt, is dit best een optie. Misschien is het nog efficienter om een klein ventiel aan te sluiten op de blusser en langzaam een kleine hoeveelheid te laten verdampen, en de koude 'af te nemen' net na het verdamperventiel. Maar wees daar HEEL voorzichtig mee. Een CO2 blusser staat onder tientallen bars!
Eventueel kan je ook naar andere gecomprimeerde gassen in cylinders kijken.
mvdk
Golden Member
Als je echt bang bent voor stroomuitval, dan kun je ook eens gaan praten met een aggregatenboer. Over een contract voor als het nodig is. Je betaalt een klein beetje voor instandhouding van de afspraak, en je betaalt een beetje meer als het ding word neergezet. Het aardige van zo'n afspraak is, dat er ook brandstof geleverd word. Want als de shit écht aan is, hoef je er óók niet op te rekenen dat het tankstation in je nabijheid je kan helpen.
In Berkel en Rodenrijs zit zo'n bedrijf.
Maar ik zou het niet doen. Ik zou eerder een afspraak met de apotheek maken, dat je elke twee dagen spul komt halen als er stroomstoring is.
EricP
mét CE
Nou heb ik geen verstand van insuline en de houdbaarheid, maar als ik zo het topic eens doorlees: Houdbaarheid na uit de koeling halen 1 maand (gegarandeerd).
Dat betekent dat wanneer de stroom uitvalt, je wellicht een 'voorraad' hebt die je niet meer geheel zou kunnen gebruiken, maar je hebt een maand om het probleem op te lossen.
Daarnaast: als iets (ik noem maar wat) een jaar 'houdbaar' is, dan is het - normaal gesproken - niet na een jaar en een week opeens 'stuk'. Het is een fabrikant die zich indekt. Je zou eens kunnen proberen te achterhalen hoe kritisch dat voor insuline is. Maar het zou me ernstig verbazen als het een hele scherp 'nu is het stuk' moment zou hebben (let wel: het is een aanname dus controleer of die klopt als je er wat mee wilt).
Maar goed... feitelijk zou je die maand (of langer) moeten overbruggen om enig nut te hebben. Dan zie ik 2 mogelijkheden: dikke accu met een stapel zonnepanelen of een generator.
Daarnaast... als het zo kritisch is... heb je dan ook een reserve koelkast en bewaking op de huidige als de temperatuur te hoog wordt?