Voeding Buizenversterker Geloso

Goedemiddag specialisten.
Heb hier een buizeversterker Geloso 226.
Buizen zijn compleet alleen geen transformator en juiste type ook niet meer te vinden.

Loop eigenlijk een beetje vast op de 38-0-38Vac > 25Vdc voor een gridspanning op de 6L6-en, en of er echt DC nodig is voor de 2 12SL7-GT's

Trafo is OEM Geloso 6010, maar dit gaat eigenlijk al mis aan de primaire kant, kan dan kiezen uit 220 of 280 Vac aansluiting....
Ding is gewoon nergens te vinden.

Had een Unitran 15P20 gezien, maar hoe en wat om die 25Vac op hetzelfde niveau te krijgen als de 38-0-38 > 25 Vdc als van de geloso 6010

Ook nog een nieuwe Hammond 374BX gezien die in de buurt komt.
Alleen i.p.v. 38-0-38Vac heeft deze een 50Vac die dan weer de richting van 25Vdc moet, sta je vermogen te vernietigen.
Valt misschien niet op in het geheel van een buizenbak.

Zou ook nog de 12SL7GT's kunnen vervangen voor de 6SL7GT's.
Blijft nog de vraag of dit op DC moet draaien i.v.m. bron.

Vraag, Unitran of Hammond ?
En hoe 25Vdc te voorschijn te toveren of omzeilen.

Ben me ervan bewust dat er gevaarlijke spanningen in het toestel aanwezig zijn en dat condensatoren geladen kunnen zijn.
Zit voor werkzaamheden dagelijks tussen de 230-400Vac.

Plaatjes bijgevoegd met schema en specs.

negatieve gridspanning voor de 6L6 is alvast nodig.
Of de voorversterkerbuisjes nog bromarm gaan werken op AC.. het maakt een verschil (vooral voor de microfooningangen), das zeker, of het aanvaardbaar is voor jou...

Je zou toch een tweede, kleine trafo kunnen bijplaatsten voor die hulpvoedingen?

mel

Golden Member

De gelijkspanning is niet alleen voor gloeispanning voor de de 2 buizen, de gloeidraden staan in serie, maar ook de negatieve spanning voor de instelling van de eindtrap.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Frederick E. Terman

Honourable Member

De gloeidraden van de 12SL7's zou je parallel kunnen voeden uit een willekeurige 12V-voeding. In totaal heb je dan maar 0,3 A nodig.

Het negatief voor de eindtrap hoeft geen stroom te leveren (er loopt geen roosterstroom), en kun je dus op allerlei manieren maken. Je zou bij wijze van spreken gewoon een paar 9V-batterijtjes kunnen nemen, die dan ook jaren meegaan.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
Sine

Moderator

Op 29 december 2022 13:21:56 schreef kris van damme:
Je zou toch een tweede, kleine trafo kunnen bijplaatsten voor die hulpvoedingen?

Dat inderdaad, plaats genoeg in die dozen.

Tidak Ada

Golden Member

Zet dan een heel kleine gloeistroomtrafo (of een ander 6 á 9 V trafo'tje) op de 6,3V wikkeling en gebruik de 220 volt wikkeling voor de schermroosterspanning.
Hoeft maar en héél kleein trafo'tje te zijn, want er loopt bijna geen stroom.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
blackdog

Golden Member

Hi,

Ik heb even gekeken naar de opbouw van deze versterker, ik hoop dat de Topic Starter begrijpt dat dit een omroep versterker is en weinig te maken heeft met zeg HiFi.
Voorbeelden zijn onder meer deze, het kantelpunt van de 2000pF samen met de 470K roosterweerstand tussen de 6SN7 trapje, dit -3dB kantelpunt zit op 170Hz!
Dit is duidelijk gedaan om te kunnen werken met een uitgang transformator die een te lage zelfinductie heeft, lekker goedkoop, dat hoort echt bij de stijl van Geloso...

Verder is er ook geen tegenkoppeling in de eindversterekr aanwezig, maar voor Geloso ook weer makkelijk, want dan kunnen ze een nog slechtere uitgangtrafo gebruiken. ;)
Jullie merken al, zowel mijn colega's als ook ik, waren niet blij met een Geloso op de werkbank voor reparatie.

Maar laat ik niemand afhouden van het prutsen met buizen apparatuur, ik heb het altijd zeer leuk gevonden, en in mijn hoofd heb ik al weer wat projectjes met Nuvistors en mini buisjes.

Wat de tips voor de gloeidraden betreft, bedrading twisten en als het kan uit DC voeden vooral voor de microfoon trapjes,
het toonregeltrapje zou je ook moeten opletten met brom, daar is de gevoeligheid al vrij hoog.

Je ka nde hele nagative spanning van ongeveer -25V vergeten als je kathode weerstanden gaat gebruiken voor de eindbuizen, kost je wel ee nbeetje vermogen,
dit omdat je dan ongeveer 25V annodespanning minder hebt.
Aan jou in hoeverre je de schakeling gaat aanpassing en je toepassing van deze versterker.

Groet,
Bram

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

Allen, tot zover alvast bedankt voor de reacties.

@blackdog, had al begrepen dat het geen top hifi was, misschien tob.
Is ook meer bedoelt om wat te "prutsen" en er geluid danwel herrie uit te krijgen, dank voor de tips tot zover.

Tidak Ada

Golden Member

Zéker hgen HiFi, eerder LowFi!
Het overgrot merendeel van deez versterkers werd met van die compresssiekamrtoeters gebruikt bij omroepinstallaties op sportvelen en soms scholen.
Daar waren ze op gebouwd: klein frequentiebereik voor 'goede verstaanbaarheid' in een rumoerige omgeving. De naam PA-versterkr zegt het al ('Public Address' amplifier).
Ze kwamen later wel bij bandjes terecht, omdat de vervorming zo'n 'fijne sound' gaf.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
RAAF12

Golden Member

Public Adress heette dat toch? Lo fi en hard knallen. Overgens hoef je de eerste dubbeltriode filament niet met DC te voeden als je geen microfoons aansluit.

38+38 volt is niet nodig. De spanning na gelijkrchting wordt dan veel te hoog. Ik denk eerder in de richting van 2x 15 volt. Ik schat je kennis over buizenversterkers laag in als je denkt dat de primaire een aftakking van 280 Volt nodig zou hebben. Waar vind je die spanning (nog)?
Als het alleen voor de bias is , dan kun je ook een kleine trafo genruiken, 2x9 volt en dan de spanning verdubbelen. Met een potmeter stel je dan de juiste bias in.
Als je de originele trafo nog hebt, is overwikkelen ook nog een mogelijkheid. Geloso trafo's gingen nog wel eens stuk en ik heb er meerdere overgewikkeld. Kwestie van namaken. Alle aftakkingen van de primaire zijde heb je ook niet nodig.
Bij het afwikkelen even tellen wat er aan windingen tussen de gewenste spanningstaps zit en in een keer de wikkeling terugzetten.
De hammond trafo is zeker bruikbaar. De 50 volt aftakking kun je gebruiken om een negatieve spanning af te halen.

Hier twee afbeeldingen van een overgewikkelde (uitgangs-)trafo. (circa 1965)

RAAF12

Golden Member

Kan inderdaad ook de primaire wkkeling ligt als eerste gewikkeld op de spoelkoker. Wel wat werk met dat dunne draad.

Op 29 december 2022 18:28:48 schreef RAAF12:
Public Adress heette dat toch? Lo fi en hard knallen. Overgens hoef je de eerste dubbeltriode filament niet met DC te voeden als je geen microfoons aansluit.

De kwaliteit van die Geloso's was helemaal niet verkeerd.je moet dat in die tijd zien. De prijs was wel gunstig.
Het frequentiebereik was best OK, forse uitgangstransformatoren en een redelijke distorsie. Merk op dat in de versterker nog geen terugkoppeling gebruikt werd. In mijn schooljaren heb ik ze jarenlang gebruikt voor de versterking in een jongeren soos. Het gebruik van multiweg luidsprekersystemen was nog niet aan de orde, net als de vermogens die tegenwoordig gehanteerd worden.
Met 75 Watt genoten we van de destijds bekende muziekgroepen en hadden er niet minder lol om.

RAAF12

Golden Member

Bij zelf wikkelen moet je bijv. aan zoiets denken maar ik meen dat de OP iets wil kopen. In de huidige tijd is buizen een buzz word ( :) ) en de oude Geloso versterkers hebben best wel iets. Iets met romantisch gloeiende pitjes. Ik ben er niet weg van (heb er veel gerepareerd en dan vond ik de gitaarbuizenbakken van Fender veel leuker werk) maar ieder zijn ding. Zonder tegenkoppeling kan Nyquist ook geen roet in het eten gooien. En luidsprekers vervormen standaard meer dan een amp dus zoveel hoor je er niet van. O ja die tabel komt van SJ Hellings uit het boek Het ontwerpen van versterkers. Staat ook als pdf op het net.

@Buzzy,

Heb inderdaad geen tot weinig verstand van buizenversterkers.
Kan een schema lezen, maar waarom iets op een bepaalde manier gedaan wordt is me niet duidelijk.

De 2x 38Vac wordt dubbelzijdig gelijkgericht en door een dikke smoorspoel beperkt op een 25Vdc, als ik het schema moet geloven.

Oude trafo is helaas niet meer aanwezig...

jerome

Golden Member

Heel lang geleden stond dat in de kerk ook, en toen de transistoren versterkers hun intrede deden werd dat weg gedaan. Als misdienaar :-) zat ik aan de bron om dat te scoren, en dat lukte. Na meerdere jaren tevreden dienst op mijn kamer te hebben gedaan, is dat naar de schrootboer gegaan.

Tidak Ada

Golden Member

Jerom duidelijk dat jij en TS andre gedachten hebben over HiFi als RAAF12 en ik (Beiden klanten van TransTec = H. v. Hessen en Goosens = QUAD).

En HC13, wees gerust, stoeien met buizen is niks mis mee ;) Ik heb hier ook een vdHEEM voeding staan :)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Voor de negatieve spanning kun je een aparte trafo'tje bijplaatsen. Dat hoeft maar een heel klein transformatortje te zijn van 1,2VA. Ik heb een aantal van die transformatoren bij van Dijken surplus gekocht en kosten maar 1,5 tot 2 euro. Die zijn 15Volt met spannings verdubbeling kan dat genoeg >30V bias leveren.

Wat je ook kunt doen is om in plaats van een negatieve roosterspanning te gebruiken een kathode weerstand te gebruiken, je roosters zijn dan verbonden met een weerstandje naar de massa.

Telefunken Sender Systeme Berlin

Op 29 december 2022 20:22:27 schreef HD13:
@Buzzy,

Heb inderdaad geen tot weinig verstand van buizenversterkers.
Kan een schema lezen, maar waarom iets op een bepaalde manier gedaan wordt is me niet duidelijk.

De 2x 38Vac wordt dubbelzijdig gelijkgericht en door een dikke smoorspoel beperkt op een 25Vdc, als ik het schema moet geloven.

Oude trafo is helaas niet meer aanwezig...

De tweemaal 38 volt levert een onbelaste gelijkspanning van ruim 53 Volt. Met belasting wellicht 50V.
In de smoorspoel zakt de dc spanning nog wat. Dan is de gloeispanning voor de buisjes te hoog.

Heb al een een kleine trafo gevonden om middels diodebrug en C 25Vdc te maken.

@Buzzy,
Snap ook niet precies hoe ze het doen, zie schema rechts onder.
38Vac wordt dubbelzijdig gelijk gericht middels plaatdiodes.
Dan via condensator en smoorspoel (1,5H, 70Ω) wordt er toch echt 25Vdc van gemaakt.

De 12SL7-GT heaters staan in serie en nemen 150mA voor hun rekening, stroompje naar de grids is verwaarloosbaar.
Als ik de 150mA loslaat op de 70Ω dan heb ik een verlies van 10,5Vdc.

Waarschijnlijk gaat er door het wisselstroom component wat meer spanning verloren.
De C's zitten daar om te bufferen volgens mij, en hebben dacht ik geen effect op de spannings vemindering.

Een van de kenners die dit kan uitleggen ?

RAAF12

Golden Member

Dat is ook voor de afvlakking zodat het bromnivo op de DC voor de gloei wordt verminderd. Maar je hebt er alleen wat aan als je microfoon(s) aansluit op de pre amp input. Omdat de netspanning nu hoger is wel even nameten anders kan je de buizen voortijdig wegmieteren. Overigens krijg je een buizenamp niet zo ruis en bromvrij als een transistording. Zelfs een 'Hi-Fi' Quad22 pre amp deed maar iets van S/N -44 dBa als ik me goed herinner op de MD pickup. Maar als ik het goed begrijp is het geen restauratie object wat weer origineel moet zijn. Een nieuwe trafo moet ook nog passen op het chassis. Met de kern haaks op de UGT ivm het geïnduceerde strooiveld.

de gelijkrichter in deze Geloso voor de -25VDC was nog een oxide type (of selenium, kan ook). daar gaat ook heel wat spanning over verloren, en dan nog wat over de smoorspoel.

Net even zitten googlen op selenium diode...
Had al wel eerder dit type diode en samenstellingen gezien maar me nooit gerealiseerd dat de spanningsval bij oplopende stroom veel groter is dan bij een "normale" diode 1N4004.

Op 30 december 2022 15:09:24 schreef HD13:
Heb al een een kleine trafo gevonden om middels diodebrug en C 25Vdc te maken.

@Buzzy,
Snap ook niet precies hoe ze het doen, zie schema rechts onder.
38Vac wordt dubbelzijdig gelijk gericht middels plaatdiodes.
Dan via condensator en smoorspoel (1,5H, 70Ω) wordt er toch echt 25Vdc van gemaakt.

De 12SL7-GT heaters staan in serie en nemen 150mA voor hun rekening, stroompje naar de grids is verwaarloosbaar.
Als ik de 150mA loslaat op de 70Ω dan heb ik een verlies van 10,5Vdc.

Waarschijnlijk gaat er door het wisselstroom component wat meer spanning verloren.
De C's zitten daar om te bufferen volgens mij, en hebben dacht ik geen effect op de spannings vemindering.

Een van de kenners die dit kan uitleggen ?

Misschien is de gelijkrichter nog een seleen of cuprox cel. Die zijn niet zo efficient als de huidige diodes.
?
Als je geen trafo hebt, hoe kun je de spanningen dan meten ( Tenzij je nog zo'n versterker hebt.)

Oeps, ik zie dat Kris effe eerder was. We zijn het weer eens met elkaar eens.

@buzzy,
Heb de waarden uit het schema gehaald, zie starterspost.
Zoektocht is niet alleen van de laatste paar dagen, ben al langer aan het rondsnuffelen.
Heb ook info verzameld over Geloso versterkers en onderdelen, wel in het Italiaans.....

Foto bijgevoegd van gelijkrichter.