wasmachines

hallo ik ben babette en ik moet voor techniek een verslag maken van de wasmachine nu zou ik graag willen weten hoe een wasmachine in elkaar zit? alvast bedankt(K)

Kijk eens op howstuffworks, die hebben van enorm veel zaken mooie uitleg (wel in het engels).

AKA Naftebakje @Tweakers.net --- Zonder dwarsliggers geen spoor

Op 14 mei 2006 11:09:25 schreef Videomodulator:
Kijk eens op howstuffworks, die hebben van enorm veel zaken mooie uitleg (wel in het engels).

wat is wasmachine in het engels?

Op 14 mei 2006 11:15:42 schreef Pieterjan Vyncke:
Alsjeblieft:
http://home.howstuffworks.com/washer.htm

dank je wel nu maar vertalen:) dat zal erg moeilijk gaan worden ik zit pas in de 1e klas

Shiptronic

Overleden

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

ik wil het wel even kort uit de doeken doen, 't is toch zondag ;)

een wasmachine bestaat in de meeste gevallen uit de volgende onderdelen:

- een programmator ("klok", "programmeur", "programmasturing"): deze bestuurt heel de machine. Tegenwoordig wordt er vaak gewerkt met microprocessors voor de besturing, vroeger was dit een mechanisch systeem met tandwielen en nokkenwielen die contacten sloten wanneer het nodig was. Er zijn ook modellen die beide systemen samen gebruiken. De "knop" waarmee je de wasmachine instelt zit meestal rechtstreeks op de programmator.
- een deurslot; meestal zijn dit sloten waarin een bimetaal zit, eens dit bimetaal stroom krijgt vergrendelt het de deur mechanisch en wordt er een elektrisch contact gesloten. Na afloop van het programma valt de stroom op het bimetaal weg en duurt het nog een minuut of twee eer het afgekoeld is (vandaar dat je vaak even moet wachten eer je de deur openkrijgt nadat het programma gedaan is). Op bepaalde andere machines (vnl miele en bepaalde aeg's) zit een deurslot dat de deur pas opent als het stroom krijgt.
- een inlaatventiel - zoals je misschien weet heeft een wasmachine drie verdelingen in de zeepbak: voorwas-hoofdwas-wasverzachter. Bij sommige merken is er voor elk van deze bakjes een apart ventiel, bij andere merken is er maar één ventiel en verzet de programmator een mechaniekje in de zeepbak dat de inspuiting regelt, of er wordt gewerkt met gekruiste inspuiting, enfin, mogelijkheden genoeg.
- een motor die de trommel doet draaien via een riem. Deze motoren worden gestuurd vanuit de programmator (of bij sommige merken nog via een aparte module die dan vanuit de programmator gestuurd wordt). Deze motor doet de trommel draaien met een snelheid van 40-200/min voor het wassen en tussen de 800-1600/min voor het zwieren.
- een "pressostaat": op de kuip van de machine zit een plastic luchtkamertje aangesloten dat zich (wet vd communicerende vaten) met water vult tot op gelijke hoogte met de trommel. Dit luchtkamertje is bovenaan via een slangetje aangesloten op de pressostaat. Door het stijgende water wordt de lucht erboven samengeperst en ontstaat een zekere druk. Bij een bepaalde druk gaat die pressostaat een signaal geven dat er voldoende water in de machine is (vroeger vnl via een aantal contacten die omschakelen bij bepaalde drukken, tegenwoordig via een kern die in een spoel verschuift en zo de frequentie van een oscillator regelt in de programmasturing, zodat eigenlijk traploos geregeld kan worden - dit slechts op bepaalde merken voorlopig)
- een pomp, om het water weg te pompen
- een verwarmingselement, om het water te verwarmen
- een thermostaat of ntc-voeler, om te voelen hoe warm het water is.

Natuurlijk zijn er kleine variaties mogelijk, maar dit is de essentie.
Een wasbeurt bestaat standaard uit:

- eventueel (!) een voorwas: water nemen via het voorwasbakje van de zeepbak, een tijdje ronddraaien (evt met een beetje opwarming), water wegpompen
- een hoofdwas: water via bakje hoofdwas nemen, verwarmen tot de ingestelde temperatuur en ondertussen draaien, gedurende een vrij lange tijd (ong een uur gemiddeld), afpompen en een beetje zwieren (kort op relatief laag toerental)
- twee spoelbeurten: water nemen via vakje "voorwas" (dat dus normaal gezien leeg is), korte tijd draaien en afpompen (dit twee keer)
- derde spoelbeurt: idem maar deze keer water nemen via vakje "voorwas" EN via vakje "wasverzachter".
- afpompen en zwieren, vaak stapsgewijze oplopen tot het hoogste toerental.