[Tip] Eagle: snel symbols maken

Omdat veel mensen met Eagle werken leek het me wel handig een handig trucje uit te leggen om snel symbols te maken met veel pinnen. Het werkt via de tekst commando's waar Eagle mee werkt en is op zich allemaal niet zo bijzonder maar veel mensen weten totaal niet dat dit kan of hoe het werkt.

Vooral het maken van pinnen in symbols met de juiste namen en het koppelen aan de juiste pads/pootjes is een tijdrovend werkje. Dit gaat niet over de footprints zelf, daar bestaan ook wel tools voor e.d. maar omdat er zoveel verschillende packages zijn heeft het weinig zin hier op in te gaan.

Het enige dat je nodig hebt is een spreadsheet programma, ik gebruik Excel maar met OpenOffice moet het vast ook wel lukken. Als je een goede teksteditor hebt met column mode (Crimson, Ultraedit) kun je daar overigens ook heel goed mee werken. Ik ga ervanuit dat je een beetje weet hoe Excel werkt.

Men neme een IC, ik heb de TQFP van een ATmega32 genomen:
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step01.png

Je maakt eerst in Excel (of je fav. spreadsheet) een lijstje met pinnummers onder elkaar (screenshot is een deel, het loopt door tot 44):
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step02.png

In de kolom ernaast zet je de pinnamen, als je deze in tekstformaat hebt kun je ze goed copy pasten, uit de PDF moet waarschijnlijk ook wel lukken (zorg wel dat je geen rare tekens of opmaak meeneemt). Ik heb met de pinnamen een beetje rekening gehouden met de plaatsing in het symbol dus ze zien er nu wat vreemd uit, later zie je wel waarom.
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step03.png

Nog een nieuwe kolom, het I/O type. Voor digitale ICs is dit meestal I/O, In of Out. Voedingspinnen geef je Pwr, etc. Kijk bij 'Pin' in de help van Eagle onder 'Direction' voor de mogelijke opties (NC, In, Out, I/O, OC, Hiz, Pas, Pwr of Sup).
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step04.png

Nog een laatste kolom met de functie, meestal None maar bij geinverteerde pinnen kun je hier Dot opgeven. Je hebt ook nog Clk (klok input) en DotClk (geinverteerde klok input).
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step05.png

Dan komt er nu een kolom waarin je de commando's voor Eagle maakt. Hier vul je op de bovenste regel de volgende formule in die eigenlijk gewoon de velden als strings aan elkaar plakt met wat stukjes commando ertussen. Let goed op de enkele en dubbele aanhalingstekens!! De correcte formule is voor Excel:

code:

="GRID 100 mil; PIN '" & C2 & "' " & D2 & " " & E2 & " Both Middle R0 (0 " & (100 * B2) & ");"

Both zorgt dat zowel de pin als padnaam zichtbaar is (meestal wil je dat). Middle is de lengte van de pin, kun je ook aanpassen naar wens. R0 is de orientatie maar dat is nu niet zo van belang.
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step06.png

Trek de formule door naar de overige rijen zodat deze dezelfde formule krijgen met hun eigen waarden. Selecteer vervolgens alle rijen, en kopieer dit naar je clipboard.
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step07.png

Ga naar Eagle en maak een nieuw symbol aan. Plak in de witte commandoregel boven in je scherm de rijen die je net gekopieerd hebt.
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step08.png

Druk op enter en je krijgt een hele rits pinnen van onder naar boven, met de juiste namen en eigenschappen:
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step09.png

Nu wat handmatig roteren, verplaatsen en spiegelen van de pinnen totdat je je gewenste symbol hebt, dit is relatief snel gedaan:
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step10.png

Maak een nieuw device aan en plak je symbol erin. Kies ook een package uit (TQFP in mijn geval).
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step11.png

Normaal gesproken zou je nu alle pinnen met de pads moeten gaan connecten wat ook een hoop werk is:
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step12.png

Dat doe je dus niet, je gaat terug naar Excel, gooit de commando's weg (of maakt een nieuwe kolom) en typt een nieuw commando. Voor de bovenste regel is dit:

code:

="CONNECT '" & C2 & "' " & B2 & ";"

Weer goed opletten op alle tekens! Trek ook dit commando weer door naar onderen en kopieer de hele handel weer net zoals eerst.
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step13.png

Ook de device editor in de library heeft zo'n witte commandoregel (niet op het plaatje hier, gewoon in de editor dus), plak daar het gekopieerde commando weer in. Als het goed is zie je een groen vinkje verschijnen rechts bij het package overzicht in het device, en als je op connect klikt zie je dat alles verbonden is:
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step14.png

Alles opslaan en gebruiken maar!
http://www.madwizard.org/extern/co/eagle/step15.png

klein is fijn

Moderator

Dat is een leuk truukje, ik zal eens even overleggen of dat niet in een artikel gestopt kan worden (met jouw goedkeuring natuurlijk).

ik kan alles doen, buite het package aanmake? hoe doe ik dit? het is een 18-SMD package, en mn andere component een SOT23-3, en da andere een TSOC (6pinnen)

Tot 6 pinnen is deze manier waarschijnlijk redelijk omslachtig. Maar idd voor 44 pins IC's scheelt het een berg werk ! 144 TQFP is helemaal snel :D

Goh, en ik heb een EP2C20Q240 fpga aangemaakt binnen de library,dit was echt monnikenwerk, zeker het verbinden, mede omdat de pinnr's en pad's niet in de zelfde volgorde staan.
en als je niet de juiste pinbenaming gebruikt krijg je een error als je Erc op het schema loslaat.

Het is vooral een probleem, voor mn sensor. Dit is de SCA3000-D01, en heeft 18 pinnen, maar het is dus een smd. Ik vind nergens de gepaste package hiervoor? kan iemand mij helpen?

Op 14 mei 2008 17:07:48 schreef 10joske10:
Het is vooral een probleem, voor mn sensor. Dit is de SCA3000-D01, en heeft 18 pinnen, maar het is dus een smd. Ik vind nergens de gepaste package hiervoor? kan iemand mij helpen?

Ik heb de datasheet even opgevist, zal vanavond even een package hiervoor maken.

@ 10joske10
Klaar, wel een erg klein ding, 7x7mm.
En je hebt mail.

Dank u voor de snelle reactie... Ik blijf echter sukkelen :-) nu zoek ik een DIP met 24pinnen, heb er gevonden met 14,16,18,20 maar geen 24... kzou graag de UM232R tekenen, mag ik hiervoor een package pakke; DIL24-6 ? kdenk van wel, maar ik moet echt zeker zijn

je kunt toch gewoon 24 pads tekenen? raster op 100 mill.. klaar.
trouwens de uitleg is perfect, tis mij zelfs gelukt!

[Bericht gewijzigd door Martijn v op 15 mei 2008 18:40:41 (31%)]

KIS!!: Keep It Simple
Turbokeu

Golden Member

Op 15 mei 2008 18:40:13 schreef Martijn v:
je kunt toch gewoon 24 pads tekenen? raster op 100 mill.. klaar.

Inderdaad, zo heb ik het ook altijd gedaan (wel met andere PCB-paketten, ik gebruik dus geen Eagle).

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"
Stijnos

Golden Member

ik vraag me nog steeds af hoe je bij een uC bijvoorbeeld 2 pinnen allebij gnd kunt noemen? Nu noem ik ze steeds gnd1, gnd2 enz. Eagle vind 2 dezelfde pin namen niet ok.

daarvoor zijn de GND@1 en GND@2 enzovoort, dan worden ze getoont als GND, maar heten ze onderwater anders. dit kan overigens met alle pinnamen. 'naam@getalletje' wordt dan getoond als enkel 'naam'

[Bericht gewijzigd door Martijn Berntsen op 16 mei 2008 11:29:52 (30%)]

pe4mb

Prima uitleg!

menig stappen werken bij mij totdat ik in device modus er een package aan toe wil voegen.

is het de bedoeling dat ik zelf een package maak?

(28 Pdip) normaal gesproken staat dit toch in de library?

Dit dacht ik althans want nu kan ik niks meer zien en selecteren uit de library, geen enkel package device of symbol.

wat gaat er verkeerd?

gr

Ik heb eea. niet gevolgd, maar zie wel dat het artikel al een jaar of wat oud is. Kan het zijn dat eea. in een andere versie van Eagle anders werkt?

Ik snap niet helemaal wat je met 'de library' bedoelt. Welke library? Een DIP28 staat vast wel in de reference packages. Of bedoel je dat niet?

Zorg dat je NOOIT, NOOIT, NOOIT wat met Versatel Tele2 te maken krijgt!
Stijnos

Golden Member

goed bezig!
dit is handig.

Nu nog een truuk om makkelijk footprints te maken, waarbij je alleen maar de pin afstand in hoeft te voren en de pad size

Een package kun je normaal gesproken toch selecteren?

bij mij lukt dit niet namelijk.

erg bedankt voor de uitleg
veelal zit de pic die ik zoek er niet tussen, deze kan ik nu ook zelf aanmaken :D

Eerst waren het atomen, dan waren het protonen, neutronen, elektronen, nog later waren het quarks en nu blijken het snaren te zijn...

Op 7 oktober 2009 13:22:51 schreef ICtje:
Een package kun je normaal gesproken toch selecteren?

Wat selecteer je waar? Wellicht zou een uitleg van een paar regels helpen om je probleem duidelijk te maken, dan komt er vast ook wel een oplossing. Wat zit je te editen? Library? Schematic? Board? Hoe zou je welke package willen selecten? Kristallen bol heeft geen antwoord...

Zorg dat je NOOIT, NOOIT, NOOIT wat met Versatel Tele2 te maken krijgt!

Maak een nieuw device aan en plak je symbol erin. Kies ook een package uit (TQFP in mijn geval).

Bij deze stap ben ik nu.(zie bovenstaande beschrijving.) en daar wil ik een package kiezen wat niet lukt.

Ah, ok. Muntje is gevallen. Je bent met een hele nieuwe library begonnen waar (nog) geen packages in zitten.

Zoek met je library editor open in het control panel naar 'ref-packages'. Die krijg je mee bij de installatie. Zoek in die lib de package die je nodig hebt. RMB, copy to library.

Dan zou die package nu ook in jouw library moeten zitten.

Zorg dat je NOOIT, NOOIT, NOOIT wat met Versatel Tele2 te maken krijgt!

Ja, ik heb de rode tekst gelezen.

Na 3 jaar weggezakt te zijn, wil ik deze zeer nuttige post weer even onder de aandacht brengen, ik heb er net zelf ook weer dankbaar gebruik van gemaakt in EAGLE6.2.

@MODs: Wellicht bij de artikelen zetten?

Zo goed als het vroeger was, is het nooit geweest.