K8000 digitale uitgangen

stomme vraag misschien maar; als ik een digitale uitgang op de k8000 aanzet moet ik toch een spanning meten op de betreffende uitgang neem ik aan?

Als je op de juiste uitgang meet, wel ja. Of het moesten inverterende uitgangen zijn, maar dat geloof ik niet.

Maar zonder meer info is het moeilijk het probleem te zien

[Bericht gewijzigd door nick_elentrik op 17 december 2009 18:21:40 (22%)

ik weet dat ik zuinig ben met info, maar ik dacht van; die opto's van de digitale uitgangen zijn misschien sterk genoeg voor een 5v relais te schakelen dus ik begon met de spanning te meten op zo'n uitgang maar dat resulteerde in een spanning van niets, noppes, nul...
kan dit?

Hoe meet je de spanning?
Op 1 kant toch 5V aangesloten?

niet met me uitspraken(of opmerkingen) eens mail me.K8048 guide

wat bedoel je hiermee?

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 18 december 2009 13:15:54 (49%)

dat ding kan alleen naar ground schakelen niet naar V++

niet met me uitspraken(of opmerkingen) eens mail me.K8048 guide

Relais spoel met één kant aan de plus 6V, de andere kant aan de open collector uitgang, alles met de massa's aan elkaar, en schakelen maar.

Zet wel een blusdiode antiparallel over de spoel!

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com

dankjewel fuzz
maar waarom is die blusdiode noodzakelijk?

blusdiode antiparallel over de spoel!

leime

Golden Member

als je de spanning van het relais afhaalt blijft er een spanning over de spoel staan die de transistor kan beschadigen de blusdiode voorkomt dat.

Of haal ik nu dingen door elkaar?

ik heb deze vraag nog al eens gesteld maar-> als ik een digitale uitgang van k8000 aan/hoog maak meet ik dus geen spanning, ik dacht dat ik zo'n uitgang ook als voeding kon gebruiken?

Het relais bevat een spoel, stroom door een spoel kan niet plotseling nul worden gemaakt. Als je de transistor uit zet, zal door de spoel een hoge spanning worden opgewekt die je transistor kan beschadigen. De diode zorgt ervoor dat de stroom netjes even door kan lopen totdat de magnetische energie in de spoel weg is. De uitgang van de K8000 lijkt een optocoupler, deze kan alleen schakelen, dus heb je in ieder geval een hulpspanning nodig.

Ik ben er klaar mee voor

situatieschets;
zo'n mysterieuze uitgang op de k8000 wil ik gebruiken om een relais te schakelen, of ik de uitgang hoog of laag zet-> een spanning meet ik niet, men zegt mij; dit is een open collector uitgang die enkel naar de massa kan schakelen, dus maak ik een schakeling met een voeding, relais,... de bedoeling was om van de spoel naar de massa te 'schakelen' via een uitgang van de interface kaart, als ik dit dus opstel blijkt dat deze uitgang, bestaande uit een printconn met '+' en '-' sowieso verbonden zijn wat mijn schakeling is volledig verbonden, ongeacht deze nu laag of hoog staat.
btw: ik dank hoe langer hoe meer dat ik intellectueel zeer beperkt ben dus mijn excuses voor mijn stomme vragen en bedankt voor jullie geduld.

maak anders eens een klein schemaatje van hoe je alles aangesloten hebt

Eerst waren het atomen, dan waren het protonen, neutronen, elektronen, nog later waren het quarks en nu blijken het snaren te zijn...

Op 18 december 2009 10:39:34 schreef Sinutab:
ik heb deze vraag nog al eens gesteld maar-> als ik een digitale uitgang van k8000 aan/hoog maak meet ik dus geen spanning, ik dacht dat ik zo'n uitgang ook als voeding kon gebruiken?

Als je de multimeter tussen de positieve voeding en een uitgang van je K8000 hangt dan zul je toch echt wat meten.

If you want to succeed, double your failure rate.

ik ga eerst de print nog eens goed doormeten en de solderingen eens onder de loep nemen, vervolgens ga ik alles nog eens uitgebreid testen, als ik dan nog steeds problemen heb post ik de volledige schakeling.
toch al bedankt jongens!

Als je de multimeter tussen de positieve voeding en een uitgang van je K8000 hangt dan zul je toch echt wat meten.

ik meet dan 0,3vdc, kan toch niet hé

[Bericht gewijzigd door Sinutab op 18 december 2009 12:34:28 (27%)

Even het schema bekeken van zo'n K8000 en de uitgang is alleen een optocoupler, je zult dus geen spanning meten. Je moet het zien als een schakelaar, daar meet je ook geen spanning over , of hij nu open is of dicht. Je zult dus een voeding op je relais moeten zetten, de andere kant naar je kaart + aansluiting en vervolgens de - weer naar de nul van je voeding. Je voedingsspanning is gelijk aan de spanning die je relais nodig hebt.

Ik ben er klaar mee voor

zover was ik dus ook al, ik dacht zelfs dat ik misschien via de opto rectstreeks mijn relais kon schakelen. nee dus :)
dus heb ik een schakeling met een aparte voeding ed waarmee ik dus de spoel van de relais naar de massa wil schakelen. dit gaat ook niet(bij mij althans) want deze uitgang geleidt sowieso, of de poort nu hoog of laag staat!

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 18 december 2009 13:16:19 (40%)

Hm, okee, dan riep er iemand een beetje te hard 'open collector uitgangen'.

Opto gewoon gebruiken op de plaats van de tor+weerstand in dit schema:
edit: wel even controleren of je opto de stroom door de spoel aankan
http://welther.nl/hugo/CO%20artikelen/Temp%20downloads/transistor%20relais%20schakeling.GIF

Als je opto altijd in geleiding is zou hij stuk kunnen zijn, maar als elke uitgang dit doet lijkt het me sterk. Meet anders eens het stuursignaal op de ingang van de opto.

If you want to succeed, double your failure rate.

jochem: merci voor het schema, ik ga het testen!

never mind ik sprak te snel mij uit over de handleiding

niet met me uitspraken(of opmerkingen) eens mail me.K8048 guide