bas-versterker aansluiten

kan het veel kwaad een 4-ohm bass aan te sluiten op 8-ohm uitgang?
wat zijn de gevolgen?

thx

jeroen

\-->(-)_(-)<--/

Bedoel je een 4 ohm luidspreker op een 8 ohm versterker aansluiten? In principe is dit niet toegelaten, maar het werkt wel. Daar de impedantie van de luidspreker de helft is van normaal (voor die versterker), zal er bij dezelfde stand van je volumeknop dubbel zoveel stroom gaan vloeien t.o.v. een 8 ohm luidspreker, en dus dubbel zoveel vermogen. Daar is de eindtrap en de voeding echter niet op voorzien, en blaas je de boel op bij hogere volumes. Als je zorgt dat je niet meer vermogen uit je versterker haalt dan dat hij op 8 ohm kan leveren, zal er niets verkeerd lopen.
Sommige dure versterkers zijn hier speciaal voor gemaakt en dan krijg je bv :
100 watt op 8 ohm
200 watt op 4 ohm
400 watt op 2 ohm
en soms zelfs 800 watt bij 1 ohm

Vergeet niet dat het gaat om impedantie. Maw. een frequentie afhankelijke weerstand. Als er staat imp. 4 Ohm dan wil dat zeggen dat de weerstand over de gehele bandbreedte van de luidspreker gemiddeld ongeveer 4 Ohm is. Je moet niet raar opkijken als het impedantie verloop van jouw 4 Ohm speaker de nodige pieken en dalen heeft. Als het een basreflex is zie je bij de poortfrequentie een piek in de impedantie en die is mischien wel 10 of 20 Ohm of misschien wel hoger. Geen probleem voor een versterker.
Infinity had jaren geleden een luidspreker (volgens mij was het de Kappa 9) met een impedantie-dal van 0,8 Ohm. Terwijl er 4 Ohm vermeld stond op het typeplaatje. In dat geval heb je een versterker nodig die dat aan kan.

Lang verhaal kort, Het moet gewoon kunnen. MAAR er zijn nog een paar factoren. Wat is bijv. het rendement van de speaker, wat is het vermogen van de versterker? Een laag rendement luidspreker met een laag vermogen versterker kan voor problemen zorgen. Hoog rendement, laag vermogen; prima. Laag rendement, hoog vermogen; prima. Hoog rendement, hoog vermogen; kan maar is niet mijn keuze. Kijk daar eerst eens naar.