Windows 7 naar Windows 10

Ik bezit een laptop uit 2012, de HP Pavilion dv6 met Windows 7.
Deze functioneert prima, maar is wel trager geworden door waarschijnlijk wat teveel aan meelopende programmas.
Intertijd, in de periode dat updaten naar Windows 10 nog gratis was dat ook gedaan; is probleemloos verlopen, maar beviel niet, en daarom weer terug naar Windows 7 gegaan.
Nu wordt W7 niet meer ondersteund en wordt aangeraden óf updaten naar W10 (niet aanbevolen!), óf een nieuwe laptop met W10 aan te schaffen.
Nu heb ik begrepen dat wanneer je W10 op je laptop/computer geïnstalleerd hebt gehad, je dat weer probleemloos weer terug kunt zetten, daar er nog downloadgegevens o.d. hiervan op de schijf zitten.

Ja, een nieuwe laptop aanschaffen is natuurlijk makkelijk, maar ook weer duur, en als ik dat kan ondervangen door een update naar W10 doe ik dat natuurlijk liever.

Mijn vraag aan U, specialisten: wat is wijsheid? Een nieuwe aanschaffen of updaten? of kan dat laatste problemen opleveren!

Alvast bedankt voor uw reacties,

Bert

Shiptronic

Overleden

Updaten, wel adviseer is een SSD, en voldoende geheugen. Kopie van huidige HD maken, en oude HD bewaren (niks meer waard dan een fysieke copie ; Updaten naar 10, en evt een compleet nieuwe instalatie, W10 kan je gewoon met je offiele Windows 7 licentie activeren, gewoon legaal jouw eigen W10 licentie, ligt vast bij Microsoft, je moet wel Online zijn :)

Suces !

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Een Core i5 met 6GB RAM is méér dan genoeg om Windows 10 op te draaien.

https://www.cnet.com/products/hp-pavilion-dv6/

Ik heb dat op véél tragere computers lopen (core 2 duo), wel met SSD.

Het devies is dus eenvoudig. Schijf eruit, vervangen door een SSD, en een clean Windows 10 install. Moest je activatieproblemen hebben kan je nog altijd de oude schijf er even terug in doen.

Investeer 20EUR in een SSDtje en je PC draait weer als nieuw.

Ik heb een paar van deze 240GB SSDs van een locale keten probleemloos lopen: https://www.microcenter.com/search/search_results.aspx?N=4294945779&am…

Suffering from wiseass oneliner blackout

daar naast heeft ssd nog meer voordelen , het stroom verbruik is lager dan van de conventionele hd.
je doet dus iets langer met de accu
ze zijn redelijk onverwoestbaar in tegenstelling tot de conventionele hd die bij een behoorlijke val gelijk defect is

wat bert zegt, je kan probleemloos windows installeren, zelfs gratis de CD downloaden (legaal).

installatie geeft waarschijnlijk geen problemen omdat je serienummer al een keer is gekoppeld aan de nieuwe licentie (die van de upgrade).

schone installatie op SSD geeft veel snelheid, als is extra RAM wel lekker.

GMT+1
Shiptronic

Overleden

als je een goed backup hebt, en verder geen stuiver uit wil geven : https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Tool dowsloaden en runnen, de weg wijst zich vanzelf :)

Veel W10 plezier, onderhuids is het voor mij nog steeds 7 , en zit een nieuw jasje om waar ik heel blij me ben !

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

U allen, vriendelijk dank; U heeft genoeg informatie aangedragen waar ik mee verder kan.
Ik heb ook nog even op internet gekeken, en daar ook veel informatie over deze materie gevonden; nooit geweten dat deze "vernieuwing" van je laptop zo eenvoudig zou wezen!; het enige dat ik dus nodig heb is een SSD, en de gegevens van de harde schijf met zo'n kopiëerkabel naar deze over te zetten, en daarna de schijf vervangen door de SSD.

Hopend dat de update naar W10 probleemloos gaat lukken!

Nogmaals dank!

Bert

Shiptronic

Overleden

kabel niet nodig, Als je een USB stikje hebt is voldoende , met de stool de stik maken, SSD erin (letop dat je het juiste model/type aansluiting koopt Ide of welke versie van SATA) en opstarten van de USB stik.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
Alex P

Golden Member

De relatie met elektronica is ver te zoeken :S

Zo'n ding heet SCHAKELENDE, niet "geschakelde" voeding.

Een geslaagd "herstel"!
Zonder problemen éérst W7 vervangen door W10 op de HDD; (was wat huiverig mijn gegevens van Microsoft op deze schijf anders kwijt te raken).
Daarna via een SATA-kabel al mijn gegevens gekopiëerd naar de aangeschafte SSD, wat met de gedownloade software ( www.partitionwizard.com) een fluitje van een cent was!
Onverwacht snelle overdracht; de HDD vervangen door de nieuwe SSD met als resultaat een merkbaar snellere laptop; weliswaar blijft het vrij trage opstarten van W10, maar daarna een "vernieuwde" laptop!
Bedankt voor de tips!

Met vriendelijke groet,
Bert

bprosman

Golden Member

Toch nog even naar de bootinstellingen kijken dan want W10 compleet afsluiten hoeft zelden meer.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
help

Golden Member

Op 30 januari 2020 20:29:14 schreef Bert V.:
...Daarna via een SATA-kabel al mijn gegevens gekopiëerd naar de aangeschafte SSD, wat met de gedownloade software ( www.partitionwizard.com) ....

Als dit een kloon is van de hdd kon dat wel eens de oorzaak zijn van het trage opstarten. de opbouw van een hdd is namelijk compleet anders. Een verse windows installatie houd daar rekening mee. een gekloonde installatie niet.

Shiptronic

Overleden

Een LattePanda 64 met enterprice en een draaiede app krijg ik binnen 18 Seconden opgestart, hoezo W10 traag? :)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Ik heb dus via de officiële site van Windows, W7 naar W10 kunnen overzetten. Ging probleemloos. Op mijn HDD was het opstarten van deze W10-versie al vrij traag (ongeveer anderhalve minuut): eerst verschijnt het Windows-logo, maar het duurt zo'n anderhalve minuut voor het startscherm (met de icoontjes) van W10 verschijnt; daarna is alles "super"snel.

Bovenstaande is dus nu overgezet op mijn SSD met dezelfde verschijnselen. Het viel mij gisteren op dat bij het opnieuw opstarten één keer de controle-melding kreeg van: scanning and repairing drive (C:) en daarna: fixing (C:), daarop volgend: Stage 1, 1% ....(53377 of 504432)...100%; Stage 2, 1%.....100%.
Daarna werd er afgesloten en weer opgestart met het startscherm (dus met alle icoontjes) na ongeveer anderhalve minuut.

Dit verschijnsel heeft zich deze avond ook 1 maal voorgedaan bij het opstarten.
Het betreft hier dus mijn laptop; op mijn onlangs nieuw aangeschafte desktop met W10 werkt het opstarten snel en probleemloos.

Is een hernieuwde W10-download wellicht een oplossing?

Bert

maartenbakker

Golden Member

Schijfcorruptie verhelp je in principe niet met een verse install. Het kan een hardnekkig foutje in het filesystem zijn, of een hardwaredefect (rot moederbord, rotte harddiskkabel).

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Sine

Moderator

Als spul op die oude hdd al 'wonky' was dan kan het best zijn dat je dat hebt meegenomen naar de nieuwe SSD.
Maar als je inderdaad nog andere problemen hebt lost dat niets op. Zoals Maarten al aangeeft kan de sata connector zelf vaak een bron van problemen zijn, maar ook defect werkgeheugen kan erg lastgige storingen veroorzaken.

Als het ding echt 6GB ram heeft dan kun je dat waarschijnlijk vrij makkelijk testen door een voor een een reepje te trekken.

Shiptronic

Overleden

En na een "verse W10" install ook iets geduld, hebben, op de achtergrond word de eerst paar dagen nog het eea in orde gemaakt, laatste update worden nog binnen gehaald en geïnstalleerd. Maar dat zou het opstarten niet in de weg mogen zitten. Als W10 nu draait, een compleet nieuwe install doen, en niets behouden, zelf weer vullen vanaf de HD die opzij hebt gelegd.

opstart tijd word ook bepaald door services die op de achtergrond draaien, als je bv. TeamViewer heb draaien en dat soort zaken, dat vreet ook tijd.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
Arco

Special Member

Als je pagefile te klein is kan de boel ook zeer traag worden...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
maartenbakker

Golden Member

Als Windows ueberhaupt van de pagefile gebruik moet maken, kan de boel traag worden. Met minder dan 4GB RAM moet je het niet proberen, en met 4GB RAM maakt de pagfile nog niet zoveel uit bij het opstarten. Dat komt pas als je veel opent.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Op 25 januari 2020 12:41:21 schreef Alex P:
De relatie met elektronica is ver te zoeken :S

Bwah, minder ver dan de lagers van een wasmachine... ;)

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
RAAF12

Golden Member

Volgens mij heeft dat ding 4GB geheugen https://tweakers.net/pricewatch/251933/hp-pavilion-dv6-2120ed-(vy329ea…

Inderdaad een schone install doen op de nieuwe SSD. Booten vanaf een USB stickie met daarop W10. Licentie is geen probleem die wordt overgenomen van de OEM versie in de productsleutel die op de laptop staat.

Mijn dank voor deze laatste reacties!

De laptop functioneert verder perfect en snel nu, en ik wacht verdere automatische updates af die mogelijk een en ander kunnen verbeteren.
Die anderhalve minuut wachten bij het opstarten kan ik nog wel even opbrengen.

Bert

maartenbakker

Golden Member

Je kunt gewoon handmatig updaten, dan krijg je ze meteen en kun je daarna ook handmatig rebooten als dat nodig is. Ik heb echter nog nooit ondervonden of teruggevonden dat hij door die updates ook echt sneller wordt.

Je zou eigenlijk handmatig een schijfcontrole moeten starten, en kijken of hij dan nog steeds dingen vindt.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
bprosman

Golden Member

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

De simpelste was geweest, belangrijke data op een andere PC zetten via een usb stick of netwerk, HDD eruit en SSD erin, vers windows installeren met nieuw gekochte licentie (15€).

Nu heb je nog steeds een gammele installatie die blijkbaar al fouten geeft bij opstarten.
Starten vanaf een SSD met een schone windows hoeft niet langer dan 30 seconden te duren.