Nieuws

Dag voor de Radio Amateur 2017

Dag voor de Radio Amateur 2017

zondag 8 oktober 2017 · Op zaterdag 4 november aanstaande organiseert de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland de Dag voor de Radio Amateur. Je kunt dan in de Americahal in Apeldoorn terecht voor onder andere een onderdelenmarkt, lezingen en een zelfbouwtentoonstelling.


Het doel van de dag, die dit jaar voor de 57ste keer wordt georganiseerd, is bezoekers inspiratie te laten opdoen voor hun radiohobby door de dingen die te zien zijn en het ontmoeten van anderen. In het programma zijn een drietal lezingen opgenomen over verschillende onderwerpen gerelateerd aan de radiohobby, waaronder een lezing over de overgang van AM/FM naar DAB+ voor omroepzenders. Een deel van de Americahal is ingericht als het “jeugdplein”. Hier kan de jeugd kennis maken met techniek en de radiohobbby en een soldeerprojectje in elkaar zetten. Ben je goed in Morse? Dan kun je het tegen andere bezoekers opnemen in de “Morse challenge”. Verder wordt een loterij georganiseerd waarbij veel prijzen te winnen zijn.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

Het grootste deel van de Americahal is gereserveerd voor de onderdelenmarkt. Hier is nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Trotse hobbyisten presenteren hun zelfgemaakte projecten in de zelfbouwtentoonstelling. Dit jaar bestaat ook weer de mogelijkheid om metingen te laten verrichten aan meegebrachte apparatuur. Een team van ervaren amateurs stellen hiertoe hun meetapparatuur ter beschikking.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint om 09:00 uur. VERON leden betalen € 8,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 9,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de Americahal kost € 4,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2017

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2017

maandag 18 september 2017 · Op zaterdag 23 september wordt bij wegrestaurant "De Lichtmis" voor de 36ste keer de Radio Onderdelen Markt georganiseerd. Het wegrestaurant ligt aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt kan men terecht voor HF-apparatuur, antennes, vakliteratuur, nieuwe en gebruikte onderdelen en nog veel meer. Op een van de vele markten vind iedereen wel iets van zijn of haar gading. De radiomarkt is ook een mooie gelegenheid om bij te kletsen met bekenden en collega-hobbyisten. Of prik eens een befaamde pannenkoek in het restaurant.

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" van boven gezienRadio onderdelen markt "De Lichtmis" van boven gezien

Wegrestaurant "De Lichtmis" ligt ter hoogte van afslag 22 richting Nieuwleusen/Hasselt aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of het topic op ons forum.

Reacties (2) »

Chriet Titulaer overlijdt op 73-jarige leeftijd

Chriet Titulaer overlijdt op 73-jarige leeftijd

maandag 24 april 2017 · Afgelopen weekend is sterrenkundige, wetenschapper en televisiepersoonlijkheid Chriet Titulaer overleden. Met zijn televisieoptredens in de jaren zeventig en tachtig was hij van groot belang bij de popularisering van ruimtevaart, wetenschap en technologie.


Chriet begon zijn televisiecarrière in 1969 als medepresentator van het televisieverslag van de eerste maanlanding. Ook was hij commentator bij de uitzending van de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

In de jaren tachtig produceerde hij diverse televisiecursussen, maar het meeste succes had hij met het programma TROS Wondere Wereld, dat van 1983 tot en met 1989 op televisie te zien was. Het populair-wetenschappelijk programma bracht nieuws op het gebied van ruimtevaart, beeld & geluid, communicatie en ICT. Ook liet Chriet graag nieuwe 'snufjes' uit Japan zien.

Hij was medeoprichter van vernieuwende projecten zoals het Huis van de Toekomst en het Kantoor van de Toekomst. In 1986 organiseerde hij de ruimtevaartmanifestatie Space '86 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook schreef hij diverse populair-wetenschappelijke boeken.

In de jaren negentig verdween Chriet van de televisie en verkocht hij zijn mediaproductiebedrijf, omdat zijn gezondheid achteruit ging. De laatste jaren verbleef hij in een privé-verzorgingshuis in Driebergen.

Zie ook het topic op het forum over het overlijden van Chriet.

Foto: Sjakkelien Vollebregt, Nationaal Archief / Anefo, licentie CC-BY

Reacties (2) »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

donderdag 23 maart 2017 · Op zaterdag 11 maart jongstleden werd voor de 42ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen georganiseerd. Circuits Online was voor de negende keer aanwezig met een grote stand, zoals altijd op de bovenring van het Autotron.


Twee weken voor de markt is Tom de Goede door Nederland en België gereden om bij members spulletjes voor de verkoop op te halen. We haddden de Jakobsladder van ruim een meter hoog, gemaakt door Guido Mennen weer meegenomen. Wederom bleek dat grote vonken een aanzuigende werking op bezoekers hebben ;).

Dit jaar hebben we een fotowedstrijd georganiseerd waarmee je prijzen kon winnen. De eerste prijs (een kit voor de Circuits Online labvoeding 2016) is gewonnen door flash2b. De tweede prijs (een Raspberry Pi Zero W) is gewonnen door joram.agten. Beide prijswinnaars mogen hun prijs binnenkort via snail mail verwachten.

De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan hieronder de foto's.

Rosmalen 2017 #1Rosmalen 2017 #10Rosmalen 2017 #2Rosmalen 2017 #3Rosmalen 2017 #4Rosmalen 2017 #5Rosmalen 2017 #6Rosmalen 2017 #7Rosmalen 2017 #8Rosmalen 2017 #9

Reacties (3) »

Doe mee met onze prijsvraag op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

Doe mee met onze prijsvraag op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen!

donderdag 9 maart 2017 · Zoals je van ons gewend bent, maak je ook dit jaar weer kans op prijzen bij onze stand op de Landelijke Radio Vlooienmarkt, aanstaande zaterdag 11 maart in Rosmalen. Deze keer pakken we het iets anders aan.


Dit jaar gaat het er namelijk om wie de leukste foto van de radio vlooienmarkt kan maken. Post deze in het speciale topic en je maakt kans op een van de twee mooie prijzen.

Wat kun je winnen?

Circuits Online labvoeding 2016De eerste prijs is een kit voor de Circuits Online labvoeding. Hiermee kun je een regelbare voeding in elkaar knutselen van 0-28 V en 0-1,5 A. Maar het ontwerp is flexibel genoeg om eenvoudig naar hogere uitgangsspanningen en -stromen om te bouwen. De kit bestaat uit een professionele print en alle benodigde onderdelen.

Raspberry Pi Zero WDe tweede prijs is de Raspberry Pi Zero Wireless. De Pi Zero is een kleine versie van de Raspberry Pi, met een 1 GHz processor en 512 MB RAM. De Wireless variant is pas op de markt gebracht en heeft ook WiFi en Bluetooth 4.1/BLE aan boord. We doen er een micro-USB OTG adapter en mini-HDMI adapter bij zodat je meteen aan de slag kunt.

Hoe kun je meedoen?

Maak tijdens de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen aanstaande zaterdag leuke en mooie foto's. Je beste foto's kun je het onderstaande topic plaatsen. Na afloop van de vlooienmarkt gaat een delegatie van het Circuits Online beursteam de foto's beoordelen en worden de winnaars bekendgemaakt.

Post je foto's in dit topic »

In het topic kun je ook de regels van de prijsvraag terugvinden.

Reacties (1) »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2017 in Rosmalen

zaterdag 18 februari 2017 · Op zaterdag 11 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. In het Autotron in Rosmalen kan de elektronicahobbyist of radioamateur dan langs de ruim 300 stands struinen op zoek naar een koopje.


De vlooienmarkt, die dit jaar voor de 42ste keer georganiseerd wordt, is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2016 kwamen bijna 5000 bezoekers voor de markt naar het Autotron.

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is ook een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. Verder is het ook een goede gelegenheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Rosmalen 2016 #1Rosmalen 2016 #1

Circuits Online stand

Het is inmiddels al een aantal jaar traditie dat Circuits Online op de vlooienmarkt aanwezig is met een grote stand. Daar verkopen we diverse tweedehands spulletjes. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen.

Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 11 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 25 februari door door Nederland en België rijden om spullen op te halen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum. In het topic staat ook meer informatie over de mogelijkheden van het doneren van spulletjes.

Reacties (1) »

EAGLE stapt over naar prijsmodel met abonnement

EAGLE stapt over naar prijsmodel met abonnement

zondag 29 januari 2017 · Autodesk heeft aangekondigd dat het printontwerppakket EAGLE vanaf nu alleen maar verkrijgbaar is met een abonnement. De mogelijkheid om eenmalig een licentie te kopen is verdwenen.


Autodesk zegt dat de overstap is gemaakt omdat het lastig voor klanten kan zijn in één keer veel geld neer te leggen voor een licentie. Autodesk belooft meer updates van de software te leveren. Echter kan het abonnement duurder uitpakken dan een eenmalige licentie.

Voordat EAGLE door Autodesk van Cadsoft werd gekocht, kostte een Standard licentie $69 en een Premium licentie $820. Een abonnement op Standard kost nu $15 per maand of $100 per jaar en is vergelijkbaar met de oude Premium versie (met de restrictie van 2 lagen). Wanneer je meer lagen of meer dan 160 cm² printoppervlakte nodig hebt, kun je een Premium abonnement afsluiten. Dit kost $65 per maand of $500 als je per jaar betaald. De gratis versie van EAGLE blijft wel bestaan. Deze versie is beperkt tot 2 lagen en 80 cm² printoppervlakte.

Prijzen voor abonnementen Autodesk EAGLEPrijzen voor abonnementen Autodesk EAGLE

In de elektronica community zijn best wat negatieve geluiden te horen over deze wijziging. Sommige EAGLE gebruikers stappen naar aanleiding van het nieuwe prijsmodel over op alternatieven, zoals het opensource pakket KiCad.

Reacties (7) »

Microchip brengt nieuwe tinyAVR microcontrollers op de markt

Microchip brengt nieuwe tinyAVR microcontrollers op de markt

maandag 21 november 2016 · Microchip heeft 4 nieuwe 8-bit microcontrollers aan de tinyAVR familie toegevoegd. De nieuwe microcontrollers variŽren van 14 tot 24 pinnen en 4 tot 8 kB flash geheugen. Het zijn de eerste tinyAVR controllers die Core Independent Peripherals aan boord hebben.


Core Independent Peripherals of CIP's zijn features die onafhankelijk van de 8-bit processor core kunnen werken. Deze nieuwe microcontrollers hebben een Peripheral Touch Controller (PTC) waarmee capacitieve knoppen uitgelezen kunnen worden. Verder zijn programmeerbare logica blokken aanwezig. Een Event System zorgt ervoor dat peripherals met de buitenwereld kunnen communiceren zonder tussenkomst van de core. Deze tinyAVR's kunnen zelf hun flash geheugen programmeren, om zo firmware upgrades eenvoudiger te maken.

Microchip tinyAVR ATtiny417, ATtiny814, ATtiny816 & ATtiny817Microchip tinyAVR ATtiny417, ATtiny814, ATtiny816 & ATtiny817

De nieuwe controllers, ATtiny417, ATtiny814, ATtiny816 en ATtiny817, zijn verder uitgerust met onder andere SPI, een 10-bit ADC en een 8-bit DAC. De interne klokoscillator kan ingesteld worden tot 20 MHz. De voedingsspanning mag variŽren van 1,8 V tot 5,5 V. In sleep modus verbruiken de controllers minder dan 100 nA.

Ontwikkelen voor de nieuwe tinyAVR's kan met Atmel Studio 7. De microcontrollers worden ook ondersteund in Atmel START, een online tool voor het initieel configureren van een microcontroller project. Voor het evalueren van de controllers heeft Microchip het Xplained Mini Kit development board gemaakt.

Met de nieuwe tinyAVR microcontrollers laat Microchip zien dat het na de overname van Atmel de AVR microcontrollers niet alleen blijft ondersteunen, maar ook de product portfolio uitbreidt. De nieuwe microcontrollers zijn per direct verkrijgbaar in QFN en SOIC behuizingen.

Reacties »

Dag voor de Radio Amateur 2016

Dag voor de Radio Amateur 2016

maandag 24 oktober 2016 · Op zaterdag 5 november organiseert de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) voor de 56ste keer de Dag voor de Radio Amateur. Die dag kun je in de Americahal in Apeldoorn terecht voor een onderdelenmarkt, lezingen en een zelfbouwtentoonstelling.


Het doel van de Dag voor de Radio Amateur is om de bezoekers inspiratie te laten opdoen voor hun radiohobby door de dingen die te zien zijn en het ontmoeten van anderen.

In het programma zijn een viertal lezingen gepland over verschillende onderwerpen gerelateerd aan de radiohobby. Een apart gedeelte van de Americahal is ingericht als het "jeugdplein", bedoeld om jongeren kennis te laten maken met de radiohobby. Ben je goed in Morse, dan kun je strijden tegen andere deelnemers in de "Morse challenge".

Dag voor de Radio Amateur 2015Dag voor de Radio Amateur 2015

Op de onderdelenmarkt is nieuwe en gebruikte apparatuur en onderdelen te koop. Zelf in elkaar gesoldeerde projecten zijn te aanschouwen in de zelfbouwtentoonstelling.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint al om 09:00 uur. VERON leden betalen € 8,00 om naar binnen te mogen. Voor niet-leden bedraagt de entreeprijs € 9,00 en kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de Americahal kost € 4,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties (1) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2016

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2016

maandag 12 september 2016 · Op zaterdag 24 september organiseert Stichting R.O.M. voor de 35ste keer de jaarlijkse radio onderdelen markt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de onderdelenmarkt kan men terecht voor nieuwe en gebruikte onderdelen, antennes, HF-apparatuur, vakliteratuur en nog veel meer. Ongeveer 230 marktkramen bieden voor ieder wat wils. Ook is een radiomarkt een goede gelegenheid om mede-hobbyisten te ontmoeten en met bekenden bij te praten.

De onderdelen markt is geopend van 8:30 tot 15:30/16:00 uur. Het wegrestaurant "De Lichtmis" ligt bij afslag 22 (Nieuwleusen/Hasselt) aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Toegang tot de onderdelen markt is gratis. Er kan bij goede weersomstandigheden geparkeerd worden op het weiland tegenover het marktterrein voor de prijs van § 2,--.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Radio Onderdelen Markt.

Reacties (3) »