dinsdag 4 juni 2019 · Espressif, het bedrijf achter de populaire ESP8266 en ESP32 microcontrollers met Wifi heeft een nieuwe variant aangekondigd: de ESP32-S2. Deze microcontroller heeft onder andere ondersteuning voor USB OTG.
De ESP32-S2 is uitgerust met een single-core 32-bit Xtensa LX7 processorcore, die geklokt kan worden tot 240 MHz. De reguliere ESP32 is gebaseerd op de oudere LX6 core, afhankelijk van de uitvoering een single- of dual-core.
De microcontroller heeft 320 kB SRAM, 128 kB ROM en 16 KB RTC geheugen aan boord. Er is geen ondersteuning voor Bluetooth aanwezig, alleen Wifi op 2,4 GHz. Nieuw is de ondersteuning voor USB OTG. Er is een camera interface en een interface voor parallelle LCD's aanwezig. 42 GPIO's, 14 capacitieve aanraaksensor IO's, SPI, I²C, I²S, ADC/DAC, UART en PWM maken het rijtje features af.
De De ESP32-S2 biedt verschillende features om het stroomverbruik te minimaliseren. Zo schakelt de chip automatisch het RF gedeelte alleen in als het echt nodig is. De chip is beschikbaar in een QFN behuizing van 7 x 7 mm. Samples zullen in juni beschikbaar zijn.
zondag 7 april 2019 · Op zaterdag 16 maart werd voor de 44ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen georganiseerd. Circuits Online was deze keer aanwezig met een grotere stand dan ooit.
Twee weken voor de vlooienmarkt is Tom de Goede door Nederland en België gereden om bij members spulletjes op te halen om op de stand te kunnen verkopen. Het kwam goed uit dat onze stand dit jaar groter was, hierdoor konden we alle gedoneerde spullen goed uitstallen. We waren zoals vertrouwd weer terug te vinden op de bovenring van het Autotron.
Guido Mennen had nog wat tijd gevonden om een nieuwe versie van de Tesla coil te maken. Uiteraard trok die weer veel bekijks. De labvoeding bouwkit versie 2019, ontworpen door Guido en Martijn, was op de stand te koop. Ook hadden we een nieuwe versie van de Circuits Online PCB liniaal in de aanbieding.
De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.
Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com
zaterdag 23 februari 2019 · Op zaterdag 16 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. In het Autotron in Rosmalen kan de elektronicahobbyist of radioamateur dan langs de ruim 300 stands struinen op zoek naar een koopje.
De vlooienmarkt, die dit jaar voor de 44ste keer georganiseerd wordt, is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2018 kwamen bijna 4500 bezoekers voor de markt naar het Autotron.
Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is ook een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. Verder is het ook een goede gelegenheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.
Zoals altijd zullen we ook nu weer in Rosmalen aanwezig zijn met een stand. Dit jaar is de stand zelfs nog groter dan normaal! Op onze stand verkopen we diverse tweedehands spulletjes. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen.
Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 16 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 2 maart door Nederland en België rijden om spullen op te halen.
De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.
zaterdag 19 januari 2019 · STMicroelectronics heeft de STM8L050 geïntroduceerd, een goedkope low-power 8-bit microcontroller met analoge features en een DMA controller.
De STM8L050 draait op de efficiënte STM8 processor core met snelheden tot 16 MHz. De DMA controller zorgt ervoor dat data tussen peripherals en het geheugen, en van geheugen tot geheugen sneller en efficiëter kan worden gekopieerd. De micrcontroller heeft twee comparators en een 4-kanaals 12-bit AD-converter aan boord. Ook is een RTC aanwezig met een instelbaar alarm en periodieke wake-up van de controller.
De microcontroller heeft verder 8 kB flash geheugen, 1 kB RAM, 245 byte EEPROM, twee 16-bit timers, een 8-bit timer en ondersteunt populaire interfaces zoals SPI, I2C en UART. De STM8L050 werkt op voedingsspanningen van 1,8 tot 3,6 V.
De STM8L050 is beschikbaar in een SO-8 behuizing en kost $ 0,25 per stuk in orders van 10.000 stuks.
zondag 15 juli 2018 · Microchip heeft de tinyAVR familie van 8-bit microcontrollers uitgebreid met de ATtiny3217 en ATtiny3216. De nieuwe microcontrollers kenmerken zich door de grote hoeveelheid flash geheugen en de geavanceerde analoge features.
De ATtiny3217 en ATtiny3216 hebben twee 15 ksps 10-bit ADC's aan boord waarvan er één gebruikt kan worden samen met de Peripheral Touch Controller (PTC) als capacitieve aanraaksensor. Beide microcontrollers hebben 32 kB flash geheugen, het meeste tot nu toe in een microcontroller uit de tinyAVR familie.
De microcontrollers zijn verder uitgerust met 3 8-bit DAC's, 2 kB RAM en 256 byte EEPROM. Om betrouwbaarheid te garanderen zijn de chips uitgerust met een programmeerbare brown-out detector, CRC geheugenscan en een voltage level monitor die een interrupt kan genereren wanneer de voedingsspanning onder een bepaald niveau komt. De microcontrollers lopen op een maximale kloksnelheid van 20 MHz bij 5 V.
Er zijn een aantal verschillen tussen de ATtiny3217 en ATtiny3216: de ATtiny3217 heeft 14 touch channels en de ATtiny3216 heeft er 12. Verder is de ATtiny3217 enkel beschikbaar in een 24-pin 4x4 mm VQFN-behuizing. De ATtiny3216 is zowel verkrijgbaar in een 20-pin SOIC-behuizing en een 20-pin 3x3 mm VQFN-behuizing.
zondag 1 april 2018 · Op zaterdag 17 maart werd voor de 43ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen georganiseerd. Circuits Online was deze keer voor het tiende jaar aanwezig met een grote stand, zoals altijd op de bovenring van het Autotron.
Twee weken voor de vlooienmarkt is Tom de Goede door Nederland en België gereden om bij members spulletjes voor de verkoop op te halen. Er waren dit jaar zoveel spullen gedoneerd dat er geen ruimte was voor demonstratie van projecten, een Jakobsladder of Tesla coil. Het heeft wel gezorgd voor een mooie omzet.
De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.
Ook dit jaar kon je op onze stand meedoen met een prijsvraag. Er waren drie prijzen te winnen, maar helaas kregen we maar twee goede antwoorden! De twee prijswinnaars zullen hun prijs (componententester en een waardebon voor HTF Electronics) binnenkort ontvangen.
Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan hieronder timelapse van Guido Mennen of de de foto's.
Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com
In 2008 stond Circuits Online voor het eerst met een stand op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen. Het was een initiatief van diverse members van Circuits Online, waaronder Tom de Goede. In de jaren daarna werd de stand groter en professioneler. Hieronder kun je nog enkele foto's uit die beginjaren bekijken.
donderdag 15 maart 2018 · De Raspberry Pi Foundation heeft het model 3B+ van de populaire bordje gepresenteerd. In vergelijking met de 3B heeft het 3B+ model onder meer een sneller geklokte processor, 5 GHz wifi, gigabit Ethernet en ondersteuning voor Power over Ethernet.
Iets meer dan twee jaar geleden bracht de Raspberry Pi Foundation de Raspberry Pi 3B op de markt. Het werd dus hoog tijd voor een update van deze SBC, en die komt in de vorm van de 3B+. De 3B+ heeft een 64-bit 1,4 GHz quad-core Broadcom processor, de 3B had een 1,2 GHz processor. Nieuw is de ondersteuning voor 5 GHz en Bluetooth 4.2. Een bedraad netwerk gaat sneller dankzij de gigabit Ethernet ondersteuning. Ethernet gaat nog steeds via USB 2.0 wat de beschikbare bandbreedte beperkt, maar volgens de Raspberry Pi Foundation kan toch 3 maal de doorvoersnelheid van de 3B gehaald worden.
Het sneller klokken van de processor is mogelijk door een heat spreader en power integrity optimalisaties. Onder 70 °C draait de processor op 1,4 GHz. Boven 70 °C wordt de CPU geklokt op 1,2 GHz en wordt ook de core voltage verlaagd. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat 80 °C gehaald wordt, waarbij de kloksnelheid verder verlaagd wordt.
De componenten voor draadloze connectiviteit zijn bij het plus model onder een metalen afdekking met het Raspberry Pi logo ondergebracht. Hierdoor kan het bordje als een radio module door de FCC gecertificeerd worden, wat lagere testkosten met zich meebrengt.
Binnenkort zal de Raspberry Pi Foundation ook een Power over Ethernet HAT op de markt brengen. De HAT zet 48 V van PoE om naar 5 V om de Pi te voeden over een Ethernet kabel.
De Raspberry Pi Foundation waarschuwt wel dat de 3B+ meer stroom verbruikt dan zijn voorganger en raadt aan een goede kwaliteit voeding te gebruiken die 2,5 A kan leveren. Oudere modellen van de Pi blijven op de markt, aldus de Foundation. De Raspberry Pi 3B+ is te koop voor $ 35, wat in onze regionen neerkomt op ongeveer ¤ 40.
zaterdag 24 februari 2018 · Ben je nog niet zo bekend met radiomarkten en wil je wel eens kijken wat het is? HTF Electronics maakt het nu erg aantrekkelijk en stelt 10 vouchers beschikbaar, te besteden bij de stand van HTF Electronics op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen. Je kunt een voucher winnen door mee te doen aan onze actie!
HTF Electronics (het bedrijf van member Zirconium) stelt de vouchers voornamelijk beschikbaar om elektronica-hobbyisten kennis te laten maken met radiomarkten.
Je kunt één van de tien vouchers ter waarde van € 12,50 winnen. De voucher kun je op 17 maart besteden bij de stand van HTF Electronics op de Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen. Je kunt kiezen uit het hele assortiment van HTF Electronics. Er wordt geen geld retour gegeven en bij uitgave van een hoger bedrag wordt € 12,50 in mindering gebracht.
Stuur voor zaterdag 10 maart 20:00 uur een mailtje naar Jeroen Vreuls met in het onderwerp “Rosmalen actie”. Vermeldt in dat mailtje ook meteen je gebruikersnaam op Circuits Online, je straat en woonplaats. Dat is alles! Wij zullen dan uit de inzendingen tien winnaars trekken. Wanneer je een voucher hebt gewonnen, dan ontvang je die meteen van ons. En als je dan bij de stand van HTF Electronics langs gaat bedank Zirconium ook even! Je kunt meedoen als je in Nederland of België woont.
donderdag 22 februari 2018 · Op zaterdag 17 maart wordt in het Autotron te Rosmalen voor de 43ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt georganiseerd. Ook dit jaar is Circuits Online wederom aanwezig met een stand, en we hebben een klein jubileum te vieren!
De vlooienmarkt voor elektronica, dat wordt georganiseerd door de Bossche Radio Amateur Club, is de grootste en best bezochte in z'n soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2017 waren en er meer dan 330 stands en kwamen bijna 4500 bezoekers door de entree bij het Autotron.
Je kunt op 17 maart in het Autotron terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF apparatuur, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is ook een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. Verder is het ook een goede gelegenheid om bekenden te ontmoeten en lekker bij te kletsen.
Zoals altijd zullen we ook nu weer in Rosmalen aanwezig zijn met een grote stand. Dit jaar vieren we zelfs ons 10-jarig jubileum in Rosmalen! Op onze stand verkopen we diverse tweedehands spulletjes. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen. Mocht je bij onze stand willen pinnen, dan kan dat met behulp van onze overburen HTF Electronics.
Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 17 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 3 maart door Nederland en België rijden om spullen op te halen.
Op onze stand kun je ook meedoen met een prijsvraag. Je maakt dan kans op een transistor tester, een waardebon van € 15,- van HTF Electronics of een Golden lidmaatschap voor Circuits Online voor een jaar. De transistor tester is zeer veelzijdig en kan ook weerstanden, diodes, FET's, condensatoren, spoelen, thyristoren en triacs testen.
De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.
vrijdag 9 februari 2018 · Chipbakker Texas Instruments claimt dat het de kleinste opamps en comparators in de industrie heeft gemaakt. De componenten zitten in een X2SON behuizing met een oppervlakte van 0,64 mm² (0,8 mm x 0,8 mm x 0,4 mm).
De TLV9061 opamp heeft een gain bandwidth van 10 MHz en een slew rate van 6,5 V/µs. De opamp is daardoor geschikt voor applicaties waarbij een hoge bandbreedte nodig is. Daarnaast heeft de TLV9061 een lagere DC-offset dan vergelijkbare componenten.
De TLV7011 familie van comparators heeft een propagation delays tot 260 ns en heeft tot 50% minder vermogen nodig dan vergelijkbare comparators.
Beide componenten hebben rail-to-rail ingangen en kunnen met voedingsspanningen zo laag als 1,8 V overweg. De componenten zijn onder andere bedoeld voor toepassing in mobiele telefoons, wearables en Internet of Things.