Nieuws

Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

donderdag 11 november 2021 · Bijna zes jaar na de release van de originele Pi Zero onthult de Raspberry Pi Foundation een nieuwe versie: de Pi Zero 2 W. Het belangrijkste verschil is het gebruik van een quadcore ARM processor, die de nieuwe Zero een stuk sneller maakt.


De Raspberry Pi Zero en de Zero W gebruikten de Broadcom BCM2835 single core processor. Op de Pi Zero 2 W is plaats gemaakt voor een BCM2710A1, een 64-bits quadcore processor die ook in de Raspberry Pi 3 gebruikt wordt. De BCM2710A1 is wel iets lager geklokt, op 1 GHz. Volgens de Raspberry Pi Foundation is de nieuwe Zero tot 5 keer sneller in multi-threaded applicaties.

De overige specificaties zijn redelijk gelijk gebleven: 512 MB DDR2 RAM, 2.4 GHz Wifi, Bluetooth 4.2, USB 2.0, microSD slot en een mini HDMI-aansluiting. De formfactor is gelijk gebleven waardoor veel accessoires voor de originele Zero blijven werken.

RP3A0 system-in-packageRP3A0 system-in-package

Het probleem bij de Pi Zero is altijd de kleine formfactor geweest, de processor en RAM pasten niet allebei op de printplaat. Bij de originele Zero is dit opgelost met de package-on-package techniek, waarbij de RAM-chip bovenop de processor is gesoldeerd. Doordat de quadcores van Broadcom fysiek groter zijn was dit voor de nieuwe versie geen oplossing. Daarom is er gekozen voor de system-in-package techniek, waarbij de processor- en RAM-dies beide in dezelfde behuizing zitten. Een andere uitdaging met een snellere processor is warmtedissipatie. In de Pi Zero 2 W is dit opgelost met flinke koperlagen in de printplaat die de warmte afvoeren.

De Raspberry Pi Zero 2 W is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van $ 15. Echter door de huidige problemen op de halfgeleidermarkt zijn beperkte voorraden helaas te verwachten.

Reacties (1) »

Uitvinder Clive Sinclair is overleden

Uitvinder Clive Sinclair is overleden

woensdag 22 september 2021 · De Britse uitvinder Sir Clive Sinclair is vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd onder andere bekend vanwege de ZX familie home computers en zakrekenmachines.


Hij overleed vorige week donderdag. Clive leed al jaren aan kanker. Volgens zijn dochter Belinda Sinclair was hij nog tot vlak voor zijn dood bezig aan uitvindingen omdat dat zijn passie was.

Clive Sinclair begon zijn carrière met het verkopen van elektronica kits aan hobbyisten via postorder. In 1972 bracht zijn bedrijf Sinclair Radionics de eerste echte zakrekenmachine op de markt, de Sinclair Executive. Zoals meer Sinclair producten die zouden volgen, zag de Executive er goed uit én was betaalbaar. Het werd een groot succes. Helaas gold dat niet voor ieder product van Sinclair: de Black Watch had ontwerpfouten waardoor verkochte exemplaren massaal teruggestuurd werden. Onder andere hierdoor kreeg Sinclair Radionics financiële problemen en werd opgesplitst.

Clive Sinclair stapte toen uit het bedrijf en ging verder in het bedrijf Sinclair Computers, later hernoemd naar Sinclair Research. In 1980 kwam de ZX80 op de markt, een homecomputer gebaseerd op de Zilog Z80 microprocessor. De ZX80 was in vergelijking met andere homecomputers van die tijd goedkoop. Er kon een bouwkit gekocht worden voor £ 79,95, of £ 99,95 voor een kant-en-klare versie. De ZX80 werd opgevolgd door de ZX81, en in 1982 de ZX Spectrum. Ook de Spectrum was gebaseerd op de Z80, maar kon kleur weergeven en had meer RAM. De ZX Spectrum werd de best verkopende Britse homecomputer, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren.

Sinclair ZX SpectrumSinclair ZX Spectrum

In 1985 bracht Sinclair de C5 op de markt, een elektrisch aangedreven driewieler. De C5 verkocht slecht door een korte actieradius, lage maximumsnelheid en zorgen over de veiligheid. Wellicht was de C5 zijn tijd te ver vooruit. De Sinclair TV80, een pocket TV uit 1983, was ook al geen succes.

In de jaren daarna bleef Sinclair Research bestaan in afgeslankte vorm. Sir Clive Sinclair bleef actief met zijn uitvindingen.

Reacties (9) »

Circuits Online is nu een stichting!

Circuits Online is nu een stichting!

woensdag 2 juni 2021 · Om verder te professionaliseren is de organisatie van Circuits Online onlangs ondergebracht in een stichting. Daarmee wordt de continuļteit van de site beter geregeld.


In maart is bij de notaris Stichting Circuits Online officieel opgericht. Nu zijn ook de praktische zaken geregeld en kunnen we het blijde nieuws naar buiten brengen.

Voor onze bezoekers verandert er in de praktijk weinig. Een praktisch puntje is dat de bankrekening om te doneren is veranderd. Let daar dus even goed op bij je volgende donatie. En oh ja, alvast bedankt voor die donatie! Donaties blijven samen met verkopen op radiomarkten en advertenties de primaire inkomstenbronnen om Circuits Online in de lucht te houden.

Het bestuur van de stichting bestaat uit voorzitter Jeroen Vreuls, penningmeester Hugo Welther en secretaris Tom de Goede.

Reacties (6) »

Raspberry Pi Foundation brengt eigen microcontroller op de markt

Raspberry Pi Foundation brengt eigen microcontroller op de markt

maandag 25 januari 2021 · De Raspberry Pi Foundation heeft nieuwe module gelanceerd met daarop voor het eerst een zelfontworpen microcontroller. Het gaat om een dual-core microcontroller met een kloksnelheid van 133 MHz. De module is te koop voor $ 4.


De Raspberry Pi Foundation besloot om een eigen microcontroller te ontwerpen omdat de Raspberry Pi modellen niet goed geschikt zijn voor low-power toepassingen. Daarnaast draait op een Raspberry Pi vaak een standaard besturingssysteem zoals Linux, dat niet ideaal is voor snelle I/O aansturing.

De Raspberry Pi Pico module is gebouwd rond de RP2040 microcontroller. De RP2040 bevat een dual-core ARM Cortex-M0+ op 133 MHz en 264 kB RAM. Qua interfaces zijn onder andere 30 GPIO pins, 16 PWN kanalen, SPI, I²C en USB 1.1 beschikbaar. Er kan tot 16 MB extern flash geheugen aangesproken worden. De microcontroller zit in een 7 x 7 mm QFN-56 behuizing en is op 40 nm gebakken.

Raspberry Pi PicoRaspberry Pi Pico

De Raspberry Pi Pico is een break-out board van 51 x 21 mm met de RP2040 microcontroller en bevat 2 MB flash geheugen. De Pico ondersteunt voedingsspanningen van 1,8 tot 5,5 V. 26 van de 30 GPIO pins zijn beschikbaar, waarvan 3 analoge ingangen. De Pico is te koop voor $ 4, in Nederland is de module te koop voor € 4,50.

Er zullen ook break-out boards van partners beschikbaar worden met de RP2040 microcontroller. Onder andere Adafruit, SparkFun en Arduino hebben boards aangekondigd.

De RP2040 microcontroller kan geprogrammeerd worden met MicroPython. Voor ervaren gebruikers is een C SDK en GCC toolchain beschikbaar. Een port van Google's TensorFlow Lite framework kan gebruikt worden voor machine learning applicaties.

Reacties (3) »

Espressif kondigt nieuwe variant van ESP32 aan

Espressif kondigt nieuwe variant van ESP32 aan

dinsdag 12 januari 2021 · Espressif heeft een nieuwe variant van de populaire IoT-chip ESP aangekondigd: de ESP32-S3. De S3 is vooral gericht op toepassingen voor internet-of-things en kunstmatige intelligentie.


Espressif Systems is vooral bekend door de populaire ESP8266 microcontroller met Wifi functionaliteit. De ESP32 is in 2016 geïntroduceerd als opvolger. Bij de S3 variant van de ESP32 heeft Espressif de focus gelegd op de groeiende markt van kunstmatige intelligentie.

ESP32-S3 blokdiagramESP32-S3 blokdiagram

De ESP32-S3 heeft twee 32-bit XTensa LX7 processorkernen aan boord, draaiend op 240 MHz. Draadloze connectiviteit is mogelijk middels 2,4 GHz 802.11 b/g/n Wifi en Bluetooth Low Energy 5.0. De chip is uitgerust met 512 kB SRAM.

De S3 variant heeft ondersteuning voor vector instructies zodat neuraal netwerk toepassingen vanuit de hardware versneld kunnen worden. De chip is uitgerust met 44 GPIO's. Verder zijn onder andere SPI, I²S, I²C, PWM, RMT, ADC, DAC en SD/MMC interfaces aanwezig.

Reacties (1) »

Eleshop viert 15-jarig jubileum

Eleshop viert 15-jarig jubileum

dinsdag 27 oktober 2020 · De elektronica webwinkel bestaat deze maand 15 jaar en viert dat met 15 acties.


Marijn en Niels studeerden 15 jaar geleden Elektrotechniek aan de TU en hadden zelf een hetelucht soldeerstation nodig. De modellen die verkrijgbaar waren in Nederland waren veel te duur, dus zijn ze op zoek gegaan naar een alternatief. Vrij snel merkten ze dat meer mensen hier in geïnteresseerd waren en hier is de webwinkel Eleshop uit ontstaan.

In eerste instantie begon het bedrijf met een klein magazijn in een boerenschuur. Al snel was Eleshop daar echter te groot voor. Na enkele verhuizingen naar grotere magazijnen is Eleshop nu beland op de Kanaaldijk in Eindhoven. De basis is nog steeds een klantenservice met technisch inhoudelijk advies en levering uit eigen voorraad. Wat wel is veranderd, is dat wanneer je Eleshop belt, je niet alleen Niels of Marijn aan de telefoon kunt krijgen, maar ook één van de negen andere collega's.

Om het jubileum te vieren heeft Eleshop samen met 15 merkpartners 15 acties opgezet. Zo kun je onder andere multimeters, voedingen, soldeerstations en gereedschap met een mooie korting kopen. Alle acties zijn geldig tot en met 31 oktober.

Reacties (2) »

Raspberry Pi Compute Module 4 op de markt gebracht

Raspberry Pi Compute Module 4 op de markt gebracht

woensdag 21 oktober 2020 · De Raspberry Pi Foundation heeft de Compute Module 4 gelanceerd: de variant van de Raspberry Pi 4 bedoeld voor embedded applicaties. Er zijn verschillende configuraties van de module verkrijgbaar met prijzen variėrend van $ 25 tot $ 90.


Als sinds de eerste Rasberry Pi wordt na de lancering van een nieuwe versie ook een system-on-module variant uitgebracht. Alleen de Pi 2 kreeg geen Computer Module variant. Nu, 16 maanden na de lancering van de Pi 4 wordt ook de bijbehorende Compute Module 4 op de markt gebracht.

Raspberry Pi Compute Module 4Raspberry Pi Compute Module 4

De Compute Module 4 gebruikt dezelfde 64-bits quadcore BCM2711 processor als de Pi 4 Model B. Eerdere Compute Modules gebruikten een SODIMM connector. De Compute Module 4 gebruikt 2 connectors met een hoge dichtheid aan de onderkant waardoor het bordje een stuk compacter wordt (55 x 40 mm).

Er zijn verschillende configuraties van de module verkrijgbaar: met 1, 2, 4 of 8 GB LPDDR4 RAM, met of zonder eMMC flash geheugen (8, 16 of 32 GB), en met of zonder WiFi/Bluetooth module. In totaal zijn dit 32 varianten. De prijs varieert van $ 25 voor de configuratie met 1 GB RAM, geen eMMC flash en geen WiFi/Bluetooth, tot $ 90 voor de configuratie met 8 GB RAM, 32 GB eMMC en een WiFi/Bluetooth module.

Raspberry Pi Compute Module 4 IO boardRaspberry Pi Compute Module 4 IO board

Om prototyping makkelijker te maken brengt de Foundation ook een IO board uit dat compatibel is met de Compute Module 4. Hiermee zijn alle interfaces van de module beschikbaar met standaard connectoren. Het IO board heeft onder andere 2 HDMI aansluitingen, een netwerkaansluiting, USB poorten, micro SD kaart aansluiting en een PCI Express 2.0 connector. De Foundation maakt het ontwerp van het IO board beschikbaar in het KiCad formaat zodat je op basis daarvan een eigen ontwerp voor een board waar de module ingeprikt kan worden kunt maken. Het IO board kost $ 35.

Reacties »

8 GB variant van Raspberry Pi geļntroduceerd

8 GB variant van Raspberry Pi geïntroduceerd

zondag 31 mei 2020 · De Raspberry Pi Foundation heeft onlangs een variant van de Raspberry Pi 4 op de markt gebracht met 8 GB RAM. Het model is een aanvulling op andere versies met 1, 2 en 4 GB RAM. De adviesprijs van de 8 GB variant is $ 75.


Er waren al langer plannen voor een 8 GB variant van de Pi 4. Het werd zelfs per abuis vermeldt op de startershandleiding bij de introductie van de Raspberry Pi 4 vorig jaar. De BCM2711 chip op de Pi 4 kan 16 GB RAM adresseren, de enige uitdaging was de beschikbaarheid van een 8 GB LPDDR4 chip. Deze is nu wel beschikbaar gemaakt door Micron en zit op de 8 GB variant van de Pi 4.

8 GB RAM chip van de Raspberry Pi 48 GB RAM chip van de Raspberry Pi 4

Doordat de nieuwe RAM chip een iets hogere piekstroom kan trekken was het nodig de voeding op te bordje te reviseren. Door de COVID-19 uitbraak was het moeilijker om aan de benodigde componenten te komen, waardoor de introductie van de 8 GB variant drie maanden vertraagd is.

De 8 GB variant heeft een adviesprijs van $ 75 en is in diverse Nederlandse webwinkels te koop voor ongeveer € 90,-.

Om optimaal gebruik te maken van alle 8 GB heeft de Raspberry Pi Foundation ook een vroege bèta van een 64 bit versie uitgebracht van het besturingssysteem. Tot nu toe waren alle versies van Raspbian 32 bit. Hierdoor is een proces gelimiteerd tot 3 GB. Met de 64 bit variant is die beperking er niet meer. Verder heet het besturingssysteem vanaf nu Raspberry Pi OS in plaats van Raspbian. De Foundation denkt dat met deze naam nieuwe gebruikers eenvoudiger het aanbevolen besturingssysteem kunnen vinden.

Verder hebben de Pi ontwikkelaars beta firmware voor de Pi 4 uitgebracht waarmee het mogelijk is om rechtreeks vanaf USB 3.0 opslag te booten. Een micro-SD kaart is dan niet langer nodig, wat de betrouwbaarheid ten goede kan komen. De ontwikkelaars geven aan dat de firmware update over niet al te lange tijd in een stabiele release van het besturingssysteem zal zitten.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2020 in Rosmalen - update

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2020 in Rosmalen - update

dinsdag 3 maart 2020 · Op zaterdag 21 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club voor de 45ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Die dag kan iedere elektronicahobbyist in het Autotron te Rosmalen terecht voor een koopje.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2019 kwamen bijna 4500 bezoekers voor de markt naar het Autotron.

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, hoogfrequent spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is ook een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. Verder is het ook een goede gelegenheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Rosmalen 2018 #10Rosmalen 2018 #10

Circuits Online stand

Zoals altijd zullen we ook nu weer in Rosmalen aanwezig zijn met een extra grote stand. Op onze stand verkopen we diverse tweedehands spulletjes. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen.

Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 21 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 7 maart aanstaande door Nederland en België rijden om spullen op te halen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Update 11 maart: in verband met het coronavirus heeft B.R.A.C. besloten om de Radio Vlooienmarkt te annuleren. Het was niet mogelijk om de markt naar een later tijdstip te verplaatsen zonder andere evenementen in de weg te zitten.

Reacties (3) »

Dag voor de Radio Amateur 2019

Dag voor de Radio Amateur 2019

dinsdag 22 oktober 2019 · Op zaterdag 2 november aanstaande organiseert de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland de Dag voor de Radio Amateur. Je kunt dan in de IJsselhallen in Zwolle terecht voor onder andere een onderdelenmarkt, lezingen en een zelfbouwtentoonstelling.


Het doel van de dag, die dit jaar voor de 59ste keer wordt georganiseerd, is bezoekers inspiratie te laten opdoen voor hun radiohobby. Het programma omvat een drietal lezingen, interessant voor beoefenaars van de radiohobby. Er wordt ook een morse challenge georganiseerd, waar je kunt bewijzen hoe goed je in morsecode bent. Om de jeugd kennis te laten maken met techniek en de radiohobby is het “Jeugdplein” ingericht. Hier kan ook een projectje in elkaar gesoldeerd worden. Verder wordt een loterij georganiseerd waarbij veel prijzen te winnen zijn.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

Een groot deel van de IJsselhallen is gereserveerd voor de onderdelenmarkt, waar zowel nieuwe als gebruikte apparatuur en onderdelen te koop zijn. Op de zelfbouwtentoonstelling tonen radioamateurs hun zelfgemaakte projecten. Er zal wederom een team ervaren amateurs beschikbaar zijn om metingen te verrichten aan apparatuur die je zelf meebrengt. Denk hierbij aan het kalibreren van een frequentieteller.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint om 09:00 uur. De entreeprijs voor VERON leden bedraagt € 8,00, niet-leden betalen € 9,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de IJsselhallen kost € 5,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties (2) »