Nieuws

Dag voor de Radio Amateur 2019

Dag voor de Radio Amateur 2019

dinsdag 22 oktober 2019 · Op zaterdag 2 november aanstaande organiseert de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland de Dag voor de Radio Amateur. Je kunt dan in de IJsselhallen in Zwolle terecht voor onder andere een onderdelenmarkt, lezingen en een zelfbouwtentoonstelling.


Het doel van de dag, die dit jaar voor de 59ste keer wordt georganiseerd, is bezoekers inspiratie te laten opdoen voor hun radiohobby. Het programma omvat een drietal lezingen, interessant voor beoefenaars van de radiohobby. Er wordt ook een morse challenge georganiseerd, waar je kunt bewijzen hoe goed je in morsecode bent. Om de jeugd kennis te laten maken met techniek en de radiohobby is het “Jeugdplein” ingericht. Hier kan ook een projectje in elkaar gesoldeerd worden. Verder wordt een loterij georganiseerd waarbij veel prijzen te winnen zijn.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

Een groot deel van de IJsselhallen is gereserveerd voor de onderdelenmarkt, waar zowel nieuwe als gebruikte apparatuur en onderdelen te koop zijn. Op de zelfbouwtentoonstelling tonen radioamateurs hun zelfgemaakte projecten. Er zal wederom een team ervaren amateurs beschikbaar zijn om metingen te verrichten aan apparatuur die je zelf meebrengt. Denk hierbij aan het kalibreren van een frequentieteller.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint om 09:00 uur. De entreeprijs voor VERON leden bedraagt € 8,00, niet-leden betalen € 9,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de IJsselhallen kost € 5,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties (2) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2019

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2019

maandag 9 september 2019 · Op zaterdag 28 september organiseert Stichting R.O.M. voor de 38e keer een radiomarkt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt kan men terecht voor HF-apparatuur, antennes, vakliteratuur, nieuwe en gebruikte onderdelen en nog veel meer. Bij een van de ruim 150 kramen kan iedereen wel iets van zijn of haar gading vinden. De radiomarkt is ook een mooie gelegenheid om gezellig bij te praten met bekenden en andere elektronica-hobbyisten.

De entree is gratis, voor parkeren op het grasland tegenover “De Lichtmis” wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd.

Wegrestaurant “De Lichtmis” ligt ter hoogte van afslag 22 richting Nieuwleusen, Dedemsvaart, Hasselt aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of het topic op ons forum.

Reacties (1) »

Teensy 4.0 uitgebracht met een 600 MHz ARM processor

Teensy 4.0 uitgebracht met een 600 MHz ARM processor

maandag 12 augustus 2019 · Paul Stoffregen heeft een volgende versie van het Teensy ontwikkelbord op de markt gebracht: de Teensy 4.0. Het nieuwe bord heeft een 600 MHz ARM Cortex-M7, waarmee ie in benchmarks tot vijf keer sneller is dan een Teensy 3.6.


De Teensy 4.0 is onder andere uitgerust met 2 USB 2.0 poorten op 480 Mbit/s, 1024 KB RAM, 2048 KB Flash geheugen, 3 CAN bussen, 2 I²S interfaces, S/PDIF, 3 I²C interfaces en 3 SPI interfaces. Er zijn 40 digitale pins aanwezig en 14 analoge pins.

Teensy 4.0 benchmarksTeensy 4.0 benchmarks

Het ontwikkelbord gebruikt een NXP iMXRT1062 processor. Op 600 MHz verbruikt het bord ongeveer 100 mA. De processor kan de kloksnelheid dynamisch aanpassen. De hard- en software heeft hiervoor ondersteuning, zodat seriële baud rates en vertragingen goed blijven werken terwijl de kloksnelheid veranderd. De Cortex-M7 is een dual-issue superscaler processor die twee instructies per kloktik kan uitvoeren. Ook heeft de processor branch prediction . De floating point unit op de Cortex-M7 kan zowel 32-bits als 64-bits floating point getallen in hardware berekenen.

Het ontwikkelbord heeft een afmeting van 36 x 18 mm. Teensy 4.0 kost $ 19,95 op de website van PJRC, alhoewel het bordje momenteel uitverkocht is.

Reacties »

Raspberry Pi 4 gelanceerd: quadcore, USB 3.0, 4K en meer

Raspberry Pi 4 gelanceerd: quadcore, USB 3.0, 4K en meer

maandag 24 juni 2019 · De Raspberry Pi Foundation heeft vandaag de Raspberry Pi 4 Model B gepresenteerd. De Pi 4 heeft een quadcore 64-bits ARM Cortex A72 processor op 1,5 GHz, gigabit ethernet, USB 3.0, 2 HDMI aansluitingen met 4K ondersteuning, en is verkrijgbaar met 1, 2 of 4 GB DDR4 geheugen.


De Raspberry Pi Foundation claimt dat de quadcore processor van de Pi 4 tussen 2 en 4 keer meer performance geeft dan de processor van de Pi 3B+. De processor, een Broadcom BCM2711, is gemaakt met een 28nm proces. Nieuw is de geheugentechnologie LPDDR4 die drie keer zoveel bandbreedte geeft. Met dit alles krijgt de Pi 4 bijna PC-achtige prestaties, aldus de Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi 4 Model BRaspberry Pi 4 Model B

Omdat de ethercontroller rechtstreeks met de SoC is verbonden wordt de volle gigabit snelheid gehaald. Eerdere Pi versies haalden niet de volle snelheid omdat de ethernet controller via USB 2.0 was verbonden. USB 3.0 is ook nieuw, er zijn twee van deze poorten aanwezig net als twee USB 2.0 aansluitingen. De nieuwe Pi heeft verder dualband Wifi 802.11ac en Bluetooth 5.0.

Iets anders wat eerdere Raspberry Pi's nog niet hadden is twee HDMI aansluitingen. Vanwege de ruimte zijn het wel micro-HDMI aansluitingen geworden. Resoluties tot 4K worden ondersteund. Er is ook ondersteuning voor hardwarematige decodering van H.265 4K 60 FPS video.

Raspberry Pi 4 Model B: USB 3.0, 2.0 en gigabit ethernetRaspberry Pi 4 Model B: USB 3.0, 2.0 en gigabit ethernet

Om al deze hardware van stroom te voorzien heeft de Raspberry Pi Foundation ervoor gekozen de micro-USB voedingsaansluiting te vervangen voor een USB-C aansluiting. Zo is er ook bij hoge processorbelasting genoeg vermogen beschikbaar voor aangesloten apparatuur.

Voor het eerst kun je kiezen uit verschillende geheugenconfiguraties. De variant met 1 GB geheugen kost $ 35, 2 GB kost je $ 45 en als je 4 GB geheugen wil moet je 55 Amerikaanse dollars op de toonbank leggen. De Raspberry Pi 4 is per direct te koop bij resellers en de Raspberry Pi Store in Cambridge.

Tegelijk met de Raspberry Pi 4 is ook een nieuwe versie van het OS Rasbian uitgebracht, gebaseerd op Debian 10, met een nieuwe user interface en nieuwe grafische drivers.

De Raspberry Pi Foundation heeft ook enkele accessoires aangekondigd, waaronder een behuizing voor $ 5 en een 5 V/3 A USB-C voeding voor $ 8.

Reacties (6) »

Espressif kondigt ESP32-S2 met USB aan

Espressif kondigt ESP32-S2 met USB aan

dinsdag 4 juni 2019 · Espressif, het bedrijf achter de populaire ESP8266 en ESP32 microcontrollers met Wifi heeft een nieuwe variant aangekondigd: de ESP32-S2. Deze microcontroller heeft onder andere ondersteuning voor USB OTG.


De ESP32-S2 is uitgerust met een single-core 32-bit Xtensa LX7 processorcore, die geklokt kan worden tot 240 MHz. De reguliere ESP32 is gebaseerd op de oudere LX6 core, afhankelijk van de uitvoering een single- of dual-core.

De microcontroller heeft 320 kB SRAM, 128 kB ROM en 16 KB RTC geheugen aan boord. Er is geen ondersteuning voor Bluetooth aanwezig, alleen Wifi op 2,4 GHz. Nieuw is de ondersteuning voor USB OTG. Er is een camera interface en een interface voor parallelle LCD's aanwezig. 42 GPIO's, 14 capacitieve aanraaksensor IO's, SPI, I²C, I²S, ADC/DAC, UART en PWM maken het rijtje features af.

De De ESP32-S2 biedt verschillende features om het stroomverbruik te minimaliseren. Zo schakelt de chip automatisch het RF gedeelte alleen in als het echt nodig is. De chip is beschikbaar in een QFN behuizing van 7 x 7 mm. Samples zullen in juni beschikbaar zijn.

Reacties »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2019 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2019 in Rosmalen

zondag 7 april 2019 · Op zaterdag 16 maart werd voor de 44ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen georganiseerd. Circuits Online was deze keer aanwezig met een grotere stand dan ooit.


Twee weken voor de vlooienmarkt is Tom de Goede door Nederland en België gereden om bij members spulletjes op te halen om op de stand te kunnen verkopen. Het kwam goed uit dat onze stand dit jaar groter was, hierdoor konden we alle gedoneerde spullen goed uitstallen. We waren zoals vertrouwd weer terug te vinden op de bovenring van het Autotron.

Rosmalen 2019Rosmalen 2019

Guido Mennen had nog wat tijd gevonden om een nieuwe versie van de Tesla coil te maken. Uiteraard trok die weer veel bekijks. De labvoeding bouwkit versie 2019, ontworpen door Guido en Martijn, was op de stand te koop. Ook hadden we een nieuwe versie van de Circuits Online PCB liniaal in de aanbieding.

De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

De Circuits Online stand op de radiomarkt in Rosmalen 2019

De Circuits Online stand op de radiomarkt in Rosmalen 2019

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2019 in Rosmalen

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2019 in Rosmalen

zaterdag 23 februari 2019 · Op zaterdag 16 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club de Landelijke Radio Vlooienmarkt. In het Autotron in Rosmalen kan de elektronicahobbyist of radioamateur dan langs de ruim 300 stands struinen op zoek naar een koopje.


De vlooienmarkt, die dit jaar voor de 44ste keer georganiseerd wordt, is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2018 kwamen bijna 4500 bezoekers voor de markt naar het Autotron.

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, HF spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is ook een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. Verder is het ook een goede gelegenheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Rosmalen 2018 #12Rosmalen 2018 #12

Circuits Online stand

Zoals altijd zullen we ook nu weer in Rosmalen aanwezig zijn met een stand. Dit jaar is de stand zelfs nog groter dan normaal! Op onze stand verkopen we diverse tweedehands spulletjes. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen.

Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 16 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 2 maart door Nederland en België rijden om spullen op te halen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Reacties »

ST brengt 8-bit microcontroller met veel analoge features op de markt

ST brengt 8-bit microcontroller met veel analoge features op de markt

zaterdag 19 januari 2019 · STMicroelectronics heeft de STM8L050 geÔntroduceerd, een goedkope low-power 8-bit microcontroller met analoge features en een DMA controller.


De STM8L050 draait op de efficiënte STM8 processor core met snelheden tot 16 MHz. De DMA controller zorgt ervoor dat data tussen peripherals en het geheugen, en van geheugen tot geheugen sneller en efficiëter kan worden gekopieerd. De micrcontroller heeft twee comparators en een 4-kanaals 12-bit AD-converter aan boord. Ook is een RTC aanwezig met een instelbaar alarm en periodieke wake-up van de controller.

De microcontroller heeft verder 8 kB flash geheugen, 1 kB RAM, 245 byte EEPROM, twee 16-bit timers, een 8-bit timer en ondersteunt populaire interfaces zoals SPI, I2C en UART. De STM8L050 werkt op voedingsspanningen van 1,8 tot 3,6 V.

De STM8L050 is beschikbaar in een SO-8 behuizing en kost $ 0,25 per stuk in orders van 10.000 stuks.

Reacties (1) »

Microchip introduceert nieuwe ATtiny microcontrollers

Microchip introduceert nieuwe ATtiny microcontrollers

zondag 15 juli 2018 · Microchip heeft de tinyAVR familie van 8-bit microcontrollers uitgebreid met de ATtiny3217 en ATtiny3216. De nieuwe microcontrollers kenmerken zich door de grote hoeveelheid flash geheugen en de geavanceerde analoge features.


De ATtiny3217 en ATtiny3216 hebben twee 15 ksps 10-bit ADC's aan boord waarvan er één gebruikt kan worden samen met de Peripheral Touch Controller (PTC) als capacitieve aanraaksensor. Beide microcontrollers hebben 32 kB flash geheugen, het meeste tot nu toe in een microcontroller uit de tinyAVR familie.

Microchip ATtiny3217 blokdiagramMicrochip ATtiny3217 blokdiagram

De microcontrollers zijn verder uitgerust met 3 8-bit DAC's, 2 kB RAM en 256 byte EEPROM. Om betrouwbaarheid te garanderen zijn de chips uitgerust met een programmeerbare brown-out detector, CRC geheugenscan en een voltage level monitor die een interrupt kan genereren wanneer de voedingsspanning onder een bepaald niveau komt. De microcontrollers lopen op een maximale kloksnelheid van 20 MHz bij 5 V.

Er zijn een aantal verschillen tussen de ATtiny3217 en ATtiny3216: de ATtiny3217 heeft 14 touch channels en de ATtiny3216 heeft er 12. Verder is de ATtiny3217 enkel beschikbaar in een 24-pin 4x4 mm VQFN-behuizing. De ATtiny3216 is zowel verkrijgbaar in een 20-pin SOIC-behuizing en een 20-pin 3x3 mm VQFN-behuizing.

Reacties »

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2018 in Rosmalen

Circuits Online op de Radio Vlooienmarkt 2018 in Rosmalen

zondag 1 april 2018 · Op zaterdag 17 maart werd voor de 43ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt in het Autotron te Rosmalen georganiseerd. Circuits Online was deze keer voor het tiende jaar aanwezig met een grote stand, zoals altijd op de bovenring van het Autotron.


Twee weken voor de vlooienmarkt is Tom de Goede door Nederland en BelgiŽ gereden om bij members spulletjes voor de verkoop op te halen. Er waren dit jaar zoveel spullen gedoneerd dat er geen ruimte was voor demonstratie van projecten, een Jakobsladder of Tesla coil. Het heeft wel gezorgd voor een mooie omzet.

De omzet van onze stand zal gebruikt worden om de financiële positie van Circuits Online te ondersteunen. Bij deze willen wij alle vrijwilligers bedanken die zich voor de stand hebben ingezet. Uiteraard danken wij ook de bezoekers van de stand die met hun aankopen Circuits Online gesteund hebben en de members die spulletjes voor de stand gedoneerd hebben.

Ook dit jaar kon je op onze stand meedoen met een prijsvraag. Er waren drie prijzen te winnen, maar helaas kregen we maar twee goede antwoorden! De twee prijswinnaars zullen hun prijs (componententester en een waardebon voor HTF Electronics) binnenkort ontvangen.

Wil je nog een keertje nagenieten of wil je zien wat je gemist hebt? Bekijk dan hieronder timelapse van Guido Mennen of de de foto's.

De Circuits Online stand radiomarkt Rosmalen 2018

De Circuits Online stand radiomarkt Rosmalen 2018

Om video's van YouTube af te spelen moet je eerst toestemming geven. Kijk in de privacyverklaring voor meer informatie. Of bekijk op YouTube.com

Rosmalen 2018 #01Rosmalen 2018 #02Rosmalen 2018 #03Rosmalen 2018 #04Rosmalen 2018 #05Rosmalen 2018 #06Rosmalen 2018 #07Rosmalen 2018 #08Rosmalen 2018 #09Rosmalen 2018 #10Rosmalen 2018 #11Rosmalen 2018 #12Rosmalen 2018 #13Rosmalen 2018 #14

10 jaar op de Radio Vlooienmarkt Rosmalen

In 2008 stond Circuits Online voor het eerst met een stand op de Radio Vlooienmarkt in Rosmalen. Het was een initiatief van diverse members van Circuits Online, waaronder Tom de Goede. In de jaren daarna werd de stand groter en professioneler. Hieronder kun je nog enkele foto's uit die beginjaren bekijken.

Circuits Online stand 2008 #1Circuits Online stand 2008 #2Circuits Online stand 2008 #3Circuits Online stand 2008 #4Circuits Online stand 2009 #1Circuits Online stand 2009 #2Circuits Online stand 2009 #3

Reacties (2) »