Nieuws

Een gelukkig 2023 gewenst!

Een gelukkig 2023 gewenst!

zondag 1 januari 2023 · Het Circuits Online Team wenst jullie allemaal het beste voor 2023. Gelukkig nieuwjaar!


2022 was voor Circuits Online een goed jaar. We hadden ruim 3 miljoen bezoekers die samen bijna 80.000 posts op het forum plaatsten. Dit jaar hopen we weer op een radiomarkt te staan, zodat we spulletjes kunnen verkopen ten bate van onze stichting.

Wil je ook de beste wensen overbrengen, dan kan dat in het topic op het forum. Het Circuits Online Team wenst je een mooi jaar toe, hopelijk goed gevuld met elektronica!

Reacties (3) »

Dag voor de Radio Amateur 2022

Dag voor de Radio Amateur 2022

woensdag 26 oktober 2022 · Op zaterdag 29 oktober aanstaande organiseert VERON de Dag voor de Radio Amateur. Bij dit evenement in de Ijsselhallen te Zwolle, kun je terecht voor een onderdelenmarkt, diverse lezingen, een zelfbouwtentoonstelling en meer.


De dag wordt dit jaar voor de 60e keer georganiseerd. Bij de onderdelenmarkt kun je terecht voor nieuwe en gebruikte elektronica apparatuur en onderdelen. In de zelfbouwtentoonstelling worden zelfgefabriceerde bouwsels getoond en gedemonstreerd. Ook zijn er diverse lezingen over de radiohobby. Workshops, een morsecode challenge en een loterij zijn ook onderdeel van het diverse programma.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint om 09:00 uur. Je kunt alvast e-tickets kopen via de webshop van VERON, maar ook kopen aan de kassa is mogelijk. Een kaartje kost € 10,00 voor VERON leden en € 12,50 voor niet-leden. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de IJsselhallen is dit jaar gratis. Kijk voor meer informatie op de site van VERON of het topic op het forum.

Reacties (12) »

STMicroelectronics gaat waferfabriek bouwen op SiciliŽ

STMicroelectronics gaat waferfabriek bouwen op Sicilië

maandag 17 oktober 2022 · STMicroelectronics gaat een fabriek voor siliciumcarbide substraten bouwen in Catania, op het eiland SiciliŽ in ItaliŽ. Het plan is goedgekeurd als onderdeel van de Europese Chips Act.


In de fabriek zullen 150mm siliciumcarbide (SiC) epitaxiale substraten geproduceerd worden, om aan de groeiende vraag naar SiC componenten vanuit de automotive en industriebranches te voldoen. In de toekomst is het de bedoeling 200mm wafers te gaan produceren. Productie in de fabriek zal naar verwachting in 2023 van start gaan, aldus STMicroelectronics.

De fabriek wordt gebouwd naast een bestaande fabriek van STMicroelectronics in Catania. Met de bouw is een investering gemoeid van € 730 miljoen. € 292,5 miljoen daarvan wordt gesubsidieerd door de Italiaanse overheid. De subsidie is door de Europese Unie goedgekeurd in het kader van de Europese Chips Act. De Chips Act is wetgeving om productie van halfgeleiders in Europa te stimuleren.

Reacties »

Raspberry Pi Pico W met wifi op de markt gebracht

Raspberry Pi Pico W met wifi op de markt gebracht

woensdag 13 juli 2022 · De Raspberry Pi Foundation heeft een variant van hun Pico board met wifi ondersteuning op de markt gebracht. Het board is gebaseerd op de RP2040, een door de Raspberry Pi Foundation zelf ontwikkelde microcontroller.


Begin vorig jaar kwam de eerste Raspberry Pi Pico op de markt. Volgens de Raspberry Pi Foundation zijn daar nu bijna twee miljoen stuks van verkocht. Nu presenteert de Foundation een variant met 802.11n wifi ondersteuning, waar een CYW43439 IC van Infineon voor verantwoordelijk is. Dit IC ondersteunt ook Bluetooth maar dit is in de Pico W niet ingeschakeld. Wellicht volgt dat nog in de toekomst, aldus de Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi Pico WRaspberry Pi Pico W

De overige specificaties blijven gelijk: een dual-core ARM Cortex-M0+ op 133 MHz en 264 kB RAM. Het nieuwe board is pin compatibel met de eerste versie. Voor C ontwikkelaars is een SDK beschikbaar met ondersteuning voor de wifi chip. Met MicroPython kan nu ook wifi functionaliteit gebruikt worden. De Pico W is verkrijgbaar voor een adviesprijs van $ 6.

Verder zijn nog twee varianten aangekondigd: de Pico H en Pico WH, die zijn uitgevoerd met voorgesoldeerde pin headers. De adviesprijzen bedragen respectievelijk $ 5 en $7. De Pico W en Pico H zijn per direct verkrijgbaar, de Pico WH zal vanaf augustus beschikbaar zijn.

Reacties »

Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

Nieuwe versie Raspberry Pi Zero komt op de markt

donderdag 11 november 2021 · Bijna zes jaar na de release van de originele Pi Zero onthult de Raspberry Pi Foundation een nieuwe versie: de Pi Zero 2 W. Het belangrijkste verschil is het gebruik van een quadcore ARM processor, die de nieuwe Zero een stuk sneller maakt.


De Raspberry Pi Zero en de Zero W gebruikten de Broadcom BCM2835 single core processor. Op de Pi Zero 2 W is plaats gemaakt voor een BCM2710A1, een 64-bits quadcore processor die ook in de Raspberry Pi 3 gebruikt wordt. De BCM2710A1 is wel iets lager geklokt, op 1 GHz. Volgens de Raspberry Pi Foundation is de nieuwe Zero tot 5 keer sneller in multi-threaded applicaties.

De overige specificaties zijn redelijk gelijk gebleven: 512 MB DDR2 RAM, 2.4 GHz Wifi, Bluetooth 4.2, USB 2.0, microSD slot en een mini HDMI-aansluiting. De formfactor is gelijk gebleven waardoor veel accessoires voor de originele Zero blijven werken.

RP3A0 system-in-packageRP3A0 system-in-package

Het probleem bij de Pi Zero is altijd de kleine formfactor geweest, de processor en RAM pasten niet allebei op de printplaat. Bij de originele Zero is dit opgelost met de package-on-package techniek, waarbij de RAM-chip bovenop de processor is gesoldeerd. Doordat de quadcores van Broadcom fysiek groter zijn was dit voor de nieuwe versie geen oplossing. Daarom is er gekozen voor de system-in-package techniek, waarbij de processor- en RAM-dies beide in dezelfde behuizing zitten. Een andere uitdaging met een snellere processor is warmtedissipatie. In de Pi Zero 2 W is dit opgelost met flinke koperlagen in de printplaat die de warmte afvoeren.

De Raspberry Pi Zero 2 W is per direct verkrijgbaar voor een adviesprijs van $ 15. Echter door de huidige problemen op de halfgeleidermarkt zijn beperkte voorraden helaas te verwachten.

Reacties (1) »

Uitvinder Clive Sinclair is overleden

Uitvinder Clive Sinclair is overleden

woensdag 22 september 2021 · De Britse uitvinder Sir Clive Sinclair is vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd onder andere bekend vanwege de ZX familie home computers en zakrekenmachines.


Hij overleed vorige week donderdag. Clive leed al jaren aan kanker. Volgens zijn dochter Belinda Sinclair was hij nog tot vlak voor zijn dood bezig aan uitvindingen omdat dat zijn passie was.

Clive Sinclair begon zijn carrière met het verkopen van elektronica kits aan hobbyisten via postorder. In 1972 bracht zijn bedrijf Sinclair Radionics de eerste echte zakrekenmachine op de markt, de Sinclair Executive. Zoals meer Sinclair producten die zouden volgen, zag de Executive er goed uit én was betaalbaar. Het werd een groot succes. Helaas gold dat niet voor ieder product van Sinclair: de Black Watch had ontwerpfouten waardoor verkochte exemplaren massaal teruggestuurd werden. Onder andere hierdoor kreeg Sinclair Radionics financiële problemen en werd opgesplitst.

Clive Sinclair stapte toen uit het bedrijf en ging verder in het bedrijf Sinclair Computers, later hernoemd naar Sinclair Research. In 1980 kwam de ZX80 op de markt, een homecomputer gebaseerd op de Zilog Z80 microprocessor. De ZX80 was in vergelijking met andere homecomputers van die tijd goedkoop. Er kon een bouwkit gekocht worden voor £ 79,95, of £ 99,95 voor een kant-en-klare versie. De ZX80 werd opgevolgd door de ZX81, en in 1982 de ZX Spectrum. Ook de Spectrum was gebaseerd op de Z80, maar kon kleur weergeven en had meer RAM. De ZX Spectrum werd de best verkopende Britse homecomputer, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren.

Sinclair ZX SpectrumSinclair ZX Spectrum

In 1985 bracht Sinclair de C5 op de markt, een elektrisch aangedreven driewieler. De C5 verkocht slecht door een korte actieradius, lage maximumsnelheid en zorgen over de veiligheid. Wellicht was de C5 zijn tijd te ver vooruit. De Sinclair TV80, een pocket TV uit 1983, was ook al geen succes.

In de jaren daarna bleef Sinclair Research bestaan in afgeslankte vorm. Sir Clive Sinclair bleef actief met zijn uitvindingen.

Reacties (9) »

Circuits Online is nu een stichting!

Circuits Online is nu een stichting!

woensdag 2 juni 2021 · Om verder te professionaliseren is de organisatie van Circuits Online onlangs ondergebracht in een stichting. Daarmee wordt de continuÔteit van de site beter geregeld.


In maart is bij de notaris Stichting Circuits Online officieel opgericht. Nu zijn ook de praktische zaken geregeld en kunnen we het blijde nieuws naar buiten brengen.

Voor onze bezoekers verandert er in de praktijk weinig. Een praktisch puntje is dat de bankrekening om te doneren is veranderd. Let daar dus even goed op bij je volgende donatie. En oh ja, alvast bedankt voor die donatie! Donaties blijven samen met verkopen op radiomarkten en advertenties de primaire inkomstenbronnen om Circuits Online in de lucht te houden.

Het bestuur van de stichting bestaat uit voorzitter Jeroen Vreuls, penningmeester Hugo Welther en secretaris Tom de Goede.

Reacties (6) »

Raspberry Pi Foundation brengt eigen microcontroller op de markt

Raspberry Pi Foundation brengt eigen microcontroller op de markt

maandag 25 januari 2021 · De Raspberry Pi Foundation heeft nieuwe module gelanceerd met daarop voor het eerst een zelfontworpen microcontroller. Het gaat om een dual-core microcontroller met een kloksnelheid van 133 MHz. De module is te koop voor $ 4.


De Raspberry Pi Foundation besloot om een eigen microcontroller te ontwerpen omdat de Raspberry Pi modellen niet goed geschikt zijn voor low-power toepassingen. Daarnaast draait op een Raspberry Pi vaak een standaard besturingssysteem zoals Linux, dat niet ideaal is voor snelle I/O aansturing.

De Raspberry Pi Pico module is gebouwd rond de RP2040 microcontroller. De RP2040 bevat een dual-core ARM Cortex-M0+ op 133 MHz en 264 kB RAM. Qua interfaces zijn onder andere 30 GPIO pins, 16 PWN kanalen, SPI, I²C en USB 1.1 beschikbaar. Er kan tot 16 MB extern flash geheugen aangesproken worden. De microcontroller zit in een 7 x 7 mm QFN-56 behuizing en is op 40 nm gebakken.

Raspberry Pi PicoRaspberry Pi Pico

De Raspberry Pi Pico is een break-out board van 51 x 21 mm met de RP2040 microcontroller en bevat 2 MB flash geheugen. De Pico ondersteunt voedingsspanningen van 1,8 tot 5,5 V. 26 van de 30 GPIO pins zijn beschikbaar, waarvan 3 analoge ingangen. De Pico is te koop voor $ 4, in Nederland is de module te koop voor € 4,50.

Er zullen ook break-out boards van partners beschikbaar worden met de RP2040 microcontroller. Onder andere Adafruit, SparkFun en Arduino hebben boards aangekondigd.

De RP2040 microcontroller kan geprogrammeerd worden met MicroPython. Voor ervaren gebruikers is een C SDK en GCC toolchain beschikbaar. Een port van Google's TensorFlow Lite framework kan gebruikt worden voor machine learning applicaties.

Reacties (3) »

Espressif kondigt nieuwe variant van ESP32 aan

Espressif kondigt nieuwe variant van ESP32 aan

dinsdag 12 januari 2021 · Espressif heeft een nieuwe variant van de populaire IoT-chip ESP aangekondigd: de ESP32-S3. De S3 is vooral gericht op toepassingen voor internet-of-things en kunstmatige intelligentie.


Espressif Systems is vooral bekend door de populaire ESP8266 microcontroller met Wifi functionaliteit. De ESP32 is in 2016 geïntroduceerd als opvolger. Bij de S3 variant van de ESP32 heeft Espressif de focus gelegd op de groeiende markt van kunstmatige intelligentie.

ESP32-S3 blokdiagramESP32-S3 blokdiagram

De ESP32-S3 heeft twee 32-bit XTensa LX7 processorkernen aan boord, draaiend op 240 MHz. Draadloze connectiviteit is mogelijk middels 2,4 GHz 802.11 b/g/n Wifi en Bluetooth Low Energy 5.0. De chip is uitgerust met 512 kB SRAM.

De S3 variant heeft ondersteuning voor vector instructies zodat neuraal netwerk toepassingen vanuit de hardware versneld kunnen worden. De chip is uitgerust met 44 GPIO's. Verder zijn onder andere SPI, I²S, I²C, PWM, RMT, ADC, DAC en SD/MMC interfaces aanwezig.

Reacties (1) »

Eleshop viert 15-jarig jubileum

Eleshop viert 15-jarig jubileum

dinsdag 27 oktober 2020 · De elektronica webwinkel bestaat deze maand 15 jaar en viert dat met 15 acties.


Marijn en Niels studeerden 15 jaar geleden Elektrotechniek aan de TU en hadden zelf een hetelucht soldeerstation nodig. De modellen die verkrijgbaar waren in Nederland waren veel te duur, dus zijn ze op zoek gegaan naar een alternatief. Vrij snel merkten ze dat meer mensen hier in geïnteresseerd waren en hier is de webwinkel Eleshop uit ontstaan.

In eerste instantie begon het bedrijf met een klein magazijn in een boerenschuur. Al snel was Eleshop daar echter te groot voor. Na enkele verhuizingen naar grotere magazijnen is Eleshop nu beland op de Kanaaldijk in Eindhoven. De basis is nog steeds een klantenservice met technisch inhoudelijk advies en levering uit eigen voorraad. Wat wel is veranderd, is dat wanneer je Eleshop belt, je niet alleen Niels of Marijn aan de telefoon kunt krijgen, maar ook één van de negen andere collega's.

Om het jubileum te vieren heeft Eleshop samen met 15 merkpartners 15 acties opgezet. Zo kun je onder andere multimeters, voedingen, soldeerstations en gereedschap met een mooie korting kopen. Alle acties zijn geldig tot en met 31 oktober.

Reacties (2) »