Nieuws

Espressif kondigt nieuwe variant van ESP32 aan

Espressif kondigt nieuwe variant van ESP32 aan

dinsdag 12 januari 2021 · Espressif heeft een nieuwe variant van de populaire IoT-chip ESP aangekondigd: de ESP32-S3. De S3 is vooral gericht op toepassingen voor internet-of-things en kunstmatige intelligentie.


Espressif Systems is vooral bekend door de populaire ESP8266 microcontroller met Wifi functionaliteit. De ESP32 is in 2016 geïntroduceerd als opvolger. Bij de S3 variant van de ESP32 heeft Espressif de focus gelegd op de groeiende markt van kunstmatige intelligentie.

ESP32-S3 blokdiagramESP32-S3 blokdiagram

De ESP32-S3 heeft twee 32-bit XTensa LX7 processorkernen aan boord, draaiend op 240 MHz. Draadloze connectiviteit is mogelijk middels 2,4 GHz 802.11 b/g/n Wifi en Bluetooth Low Energy 5.0. De chip is uitgerust met 512 kB SRAM.

De S3 variant heeft ondersteuning voor vector instructies zodat neuraal netwerk toepassingen vanuit de hardware versneld kunnen worden. De chip is uitgerust met 44 GPIO's. Verder zijn onder andere SPI, I²S, I²C, PWM, RMT, ADC, DAC en SD/MMC interfaces aanwezig.

Reacties (1) »

Eleshop viert 15-jarig jubileum

Eleshop viert 15-jarig jubileum

dinsdag 27 oktober 2020 · De elektronica webwinkel bestaat deze maand 15 jaar en viert dat met 15 acties.


Marijn en Niels studeerden 15 jaar geleden Elektrotechniek aan de TU en hadden zelf een hetelucht soldeerstation nodig. De modellen die verkrijgbaar waren in Nederland waren veel te duur, dus zijn ze op zoek gegaan naar een alternatief. Vrij snel merkten ze dat meer mensen hier in geïnteresseerd waren en hier is de webwinkel Eleshop uit ontstaan.

In eerste instantie begon het bedrijf met een klein magazijn in een boerenschuur. Al snel was Eleshop daar echter te groot voor. Na enkele verhuizingen naar grotere magazijnen is Eleshop nu beland op de Kanaaldijk in Eindhoven. De basis is nog steeds een klantenservice met technisch inhoudelijk advies en levering uit eigen voorraad. Wat wel is veranderd, is dat wanneer je Eleshop belt, je niet alleen Niels of Marijn aan de telefoon kunt krijgen, maar ook één van de negen andere collega's.

Om het jubileum te vieren heeft Eleshop samen met 15 merkpartners 15 acties opgezet. Zo kun je onder andere multimeters, voedingen, soldeerstations en gereedschap met een mooie korting kopen. Alle acties zijn geldig tot en met 31 oktober.

Reacties (2) »

Raspberry Pi Compute Module 4 op de markt gebracht

Raspberry Pi Compute Module 4 op de markt gebracht

woensdag 21 oktober 2020 · De Raspberry Pi Foundation heeft de Compute Module 4 gelanceerd: de variant van de Raspberry Pi 4 bedoeld voor embedded applicaties. Er zijn verschillende configuraties van de module verkrijgbaar met prijzen variŰrend van $ 25 tot $ 90.


Als sinds de eerste Rasberry Pi wordt na de lancering van een nieuwe versie ook een system-on-module variant uitgebracht. Alleen de Pi 2 kreeg geen Computer Module variant. Nu, 16 maanden na de lancering van de Pi 4 wordt ook de bijbehorende Compute Module 4 op de markt gebracht.

Raspberry Pi Compute Module 4Raspberry Pi Compute Module 4

De Compute Module 4 gebruikt dezelfde 64-bits quadcore BCM2711 processor als de Pi 4 Model B. Eerdere Compute Modules gebruikten een SODIMM connector. De Compute Module 4 gebruikt 2 connectors met een hoge dichtheid aan de onderkant waardoor het bordje een stuk compacter wordt (55 x 40 mm).

Er zijn verschillende configuraties van de module verkrijgbaar: met 1, 2, 4 of 8 GB LPDDR4 RAM, met of zonder eMMC flash geheugen (8, 16 of 32 GB), en met of zonder WiFi/Bluetooth module. In totaal zijn dit 32 varianten. De prijs varieert van $ 25 voor de configuratie met 1 GB RAM, geen eMMC flash en geen WiFi/Bluetooth, tot $ 90 voor de configuratie met 8 GB RAM, 32 GB eMMC en een WiFi/Bluetooth module.

Raspberry Pi Compute Module 4 IO boardRaspberry Pi Compute Module 4 IO board

Om prototyping makkelijker te maken brengt de Foundation ook een IO board uit dat compatibel is met de Compute Module 4. Hiermee zijn alle interfaces van de module beschikbaar met standaard connectoren. Het IO board heeft onder andere 2 HDMI aansluitingen, een netwerkaansluiting, USB poorten, micro SD kaart aansluiting en een PCI Express 2.0 connector. De Foundation maakt het ontwerp van het IO board beschikbaar in het KiCad formaat zodat je op basis daarvan een eigen ontwerp voor een board waar de module ingeprikt kan worden kunt maken. Het IO board kost $ 35.

Reacties »

8 GB variant van Raspberry Pi ge´ntroduceerd

8 GB variant van Raspberry Pi geïntroduceerd

zondag 31 mei 2020 · De Raspberry Pi Foundation heeft onlangs een variant van de Raspberry Pi 4 op de markt gebracht met 8 GB RAM. Het model is een aanvulling op andere versies met 1, 2 en 4 GB RAM. De adviesprijs van de 8 GB variant is $ 75.


Er waren al langer plannen voor een 8 GB variant van de Pi 4. Het werd zelfs per abuis vermeldt op de startershandleiding bij de introductie van de Raspberry Pi 4 vorig jaar. De BCM2711 chip op de Pi 4 kan 16 GB RAM adresseren, de enige uitdaging was de beschikbaarheid van een 8 GB LPDDR4 chip. Deze is nu wel beschikbaar gemaakt door Micron en zit op de 8 GB variant van de Pi 4.

8 GB RAM chip van de Raspberry Pi 48 GB RAM chip van de Raspberry Pi 4

Doordat de nieuwe RAM chip een iets hogere piekstroom kan trekken was het nodig de voeding op te bordje te reviseren. Door de COVID-19 uitbraak was het moeilijker om aan de benodigde componenten te komen, waardoor de introductie van de 8 GB variant drie maanden vertraagd is.

De 8 GB variant heeft een adviesprijs van $ 75 en is in diverse Nederlandse webwinkels te koop voor ongeveer € 90,-.

Om optimaal gebruik te maken van alle 8 GB heeft de Raspberry Pi Foundation ook een vroege bèta van een 64 bit versie uitgebracht van het besturingssysteem. Tot nu toe waren alle versies van Raspbian 32 bit. Hierdoor is een proces gelimiteerd tot 3 GB. Met de 64 bit variant is die beperking er niet meer. Verder heet het besturingssysteem vanaf nu Raspberry Pi OS in plaats van Raspbian. De Foundation denkt dat met deze naam nieuwe gebruikers eenvoudiger het aanbevolen besturingssysteem kunnen vinden.

Verder hebben de Pi ontwikkelaars beta firmware voor de Pi 4 uitgebracht waarmee het mogelijk is om rechtreeks vanaf USB 3.0 opslag te booten. Een micro-SD kaart is dan niet langer nodig, wat de betrouwbaarheid ten goede kan komen. De ontwikkelaars geven aan dat de firmware update over niet al te lange tijd in een stabiele release van het besturingssysteem zal zitten.

Reacties »

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2020 in Rosmalen - update

Landelijke Radio Vlooienmarkt 2020 in Rosmalen - update

dinsdag 3 maart 2020 · Op zaterdag 21 maart organiseert de Bossche Radio Amateur Club voor de 45ste keer de Landelijke Radio Vlooienmarkt. Die dag kan iedere elektronicahobbyist in het Autotron te Rosmalen terecht voor een koopje.


De vlooienmarkt is de grootste en best bezochte van zijn soort in Nederland. Het evenement is daarom bijna verplichte kost voor radioamateurs en elektronicahobbyisten. In 2019 kwamen bijna 4500 bezoekers voor de markt naar het Autotron.

Op de markt kun je terecht voor onder andere componenten, meetapparatuur, buizen, hoogfrequent spul, boeken en gereedschappen. Dit alles zowel nieuw als gebruikt. De markt is ook een mooie kans om zeldzame spulletjes te vinden. Verder is het ook een goede gelegenheid om bekenden te ontmoeten en gezellig bij te kletsen.

Rosmalen 2018 #10Rosmalen 2018 #10

Circuits Online stand

Zoals altijd zullen we ook nu weer in Rosmalen aanwezig zijn met een extra grote stand. Op onze stand verkopen we diverse tweedehands spulletjes. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de financiële huishouding van Circuits Online te ondersteunen.

Mocht je zelf nog interessant elektronica spul hebben liggen dat je aan Circuits Online wil doneren zodat het op de stand verkocht kan worden, neem het dan mee op 21 maart. Kun je niet komen of is het teveel, stuur dan even een e-mail naar Tom. Hij zal op zaterdag 7 maart aanstaande door Nederland en België rijden om spullen op te halen.

De vlooienmarkt is geopend van 9:00 uur tot 15:30 uur. De kassa's gaan al om 8:00 uur open. De entreeprijs bedraagt € 8,-- per persoon. Kijk voor meer informatie in het topic op het forum.

Update 11 maart: in verband met het coronavirus heeft B.R.A.C. besloten om de Radio Vlooienmarkt te annuleren. Het was niet mogelijk om de markt naar een later tijdstip te verplaatsen zonder andere evenementen in de weg te zitten.

Reacties (3) »

Dag voor de Radio Amateur 2019

Dag voor de Radio Amateur 2019

dinsdag 22 oktober 2019 · Op zaterdag 2 november aanstaande organiseert de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland de Dag voor de Radio Amateur. Je kunt dan in de IJsselhallen in Zwolle terecht voor onder andere een onderdelenmarkt, lezingen en een zelfbouwtentoonstelling.


Het doel van de dag, die dit jaar voor de 59ste keer wordt georganiseerd, is bezoekers inspiratie te laten opdoen voor hun radiohobby. Het programma omvat een drietal lezingen, interessant voor beoefenaars van de radiohobby. Er wordt ook een morse challenge georganiseerd, waar je kunt bewijzen hoe goed je in morsecode bent. Om de jeugd kennis te laten maken met techniek en de radiohobby is het “Jeugdplein” ingericht. Hier kan ook een projectje in elkaar gesoldeerd worden. Verder wordt een loterij georganiseerd waarbij veel prijzen te winnen zijn.

Dag voor de Radio Amateur 2013Dag voor de Radio Amateur 2013

Een groot deel van de IJsselhallen is gereserveerd voor de onderdelenmarkt, waar zowel nieuwe als gebruikte apparatuur en onderdelen te koop zijn. Op de zelfbouwtentoonstelling tonen radioamateurs hun zelfgemaakte projecten. Er zal wederom een team ervaren amateurs beschikbaar zijn om metingen te verrichten aan apparatuur die je zelf meebrengt. Denk hierbij aan het kalibreren van een frequentieteller.

De Dag voor de Radio Amateur begint om 9:30 uur en duurt tot 17:00 uur. De kaartverkoop begint om 09:00 uur. De entreeprijs voor VERON leden bedraagt € 8,00, niet-leden betalen € 9,00. Kinderen onder de 16 mogen gratis naar binnen. Parkeren op het terrein van de IJsselhallen kost € 5,00. Kijk voor meer informatie op de site van VERON.

Reacties (2) »

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2019

Radio onderdelen markt "De Lichtmis" 2019

maandag 9 september 2019 · Op zaterdag 28 september organiseert Stichting R.O.M. voor de 38e keer een radiomarkt bij wegrestaurant "De Lichtmis" aan de A28 tussen Zwolle en Meppel.


Op de markt kan men terecht voor HF-apparatuur, antennes, vakliteratuur, nieuwe en gebruikte onderdelen en nog veel meer. Bij een van de ruim 150 kramen kan iedereen wel iets van zijn of haar gading vinden. De radiomarkt is ook een mooie gelegenheid om gezellig bij te praten met bekenden en andere elektronica-hobbyisten.

De entree is gratis, voor parkeren op het grasland tegenover “De Lichtmis” wordt een bijdrage van € 2,- gevraagd.

Wegrestaurant “De Lichtmis” ligt ter hoogte van afslag 22 richting Nieuwleusen, Dedemsvaart, Hasselt aan de A28 tussen Zwolle en Meppel. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting R.O.M. of het topic op ons forum.

Reacties (1) »

Teensy 4.0 uitgebracht met een 600 MHz ARM processor

Teensy 4.0 uitgebracht met een 600 MHz ARM processor

maandag 12 augustus 2019 · Paul Stoffregen heeft een volgende versie van het Teensy ontwikkelbord op de markt gebracht: de Teensy 4.0. Het nieuwe bord heeft een 600 MHz ARM Cortex-M7, waarmee ie in benchmarks tot vijf keer sneller is dan een Teensy 3.6.


De Teensy 4.0 is onder andere uitgerust met 2 USB 2.0 poorten op 480 Mbit/s, 1024 KB RAM, 2048 KB Flash geheugen, 3 CAN bussen, 2 I²S interfaces, S/PDIF, 3 I²C interfaces en 3 SPI interfaces. Er zijn 40 digitale pins aanwezig en 14 analoge pins.

Teensy 4.0 benchmarksTeensy 4.0 benchmarks

Het ontwikkelbord gebruikt een NXP iMXRT1062 processor. Op 600 MHz verbruikt het bord ongeveer 100 mA. De processor kan de kloksnelheid dynamisch aanpassen. De hard- en software heeft hiervoor ondersteuning, zodat seriële baud rates en vertragingen goed blijven werken terwijl de kloksnelheid veranderd. De Cortex-M7 is een dual-issue superscaler processor die twee instructies per kloktik kan uitvoeren. Ook heeft de processor branch prediction . De floating point unit op de Cortex-M7 kan zowel 32-bits als 64-bits floating point getallen in hardware berekenen.

Het ontwikkelbord heeft een afmeting van 36 x 18 mm. Teensy 4.0 kost $ 19,95 op de website van PJRC, alhoewel het bordje momenteel uitverkocht is.

Reacties »

Raspberry Pi 4 gelanceerd: quadcore, USB 3.0, 4K en meer

Raspberry Pi 4 gelanceerd: quadcore, USB 3.0, 4K en meer

maandag 24 juni 2019 · De Raspberry Pi Foundation heeft vandaag de Raspberry Pi 4 Model B gepresenteerd. De Pi 4 heeft een quadcore 64-bits ARM Cortex A72 processor op 1,5 GHz, gigabit ethernet, USB 3.0, 2 HDMI aansluitingen met 4K ondersteuning, en is verkrijgbaar met 1, 2 of 4 GB DDR4 geheugen.


De Raspberry Pi Foundation claimt dat de quadcore processor van de Pi 4 tussen 2 en 4 keer meer performance geeft dan de processor van de Pi 3B+. De processor, een Broadcom BCM2711, is gemaakt met een 28nm proces. Nieuw is de geheugentechnologie LPDDR4 die drie keer zoveel bandbreedte geeft. Met dit alles krijgt de Pi 4 bijna PC-achtige prestaties, aldus de Raspberry Pi Foundation.

Raspberry Pi 4 Model BRaspberry Pi 4 Model B

Omdat de ethercontroller rechtstreeks met de SoC is verbonden wordt de volle gigabit snelheid gehaald. Eerdere Pi versies haalden niet de volle snelheid omdat de ethernet controller via USB 2.0 was verbonden. USB 3.0 is ook nieuw, er zijn twee van deze poorten aanwezig net als twee USB 2.0 aansluitingen. De nieuwe Pi heeft verder dualband Wifi 802.11ac en Bluetooth 5.0.

Iets anders wat eerdere Raspberry Pi's nog niet hadden is twee HDMI aansluitingen. Vanwege de ruimte zijn het wel micro-HDMI aansluitingen geworden. Resoluties tot 4K worden ondersteund. Er is ook ondersteuning voor hardwarematige decodering van H.265 4K 60 FPS video.

Raspberry Pi 4 Model B: USB 3.0, 2.0 en gigabit ethernetRaspberry Pi 4 Model B: USB 3.0, 2.0 en gigabit ethernet

Om al deze hardware van stroom te voorzien heeft de Raspberry Pi Foundation ervoor gekozen de micro-USB voedingsaansluiting te vervangen voor een USB-C aansluiting. Zo is er ook bij hoge processorbelasting genoeg vermogen beschikbaar voor aangesloten apparatuur.

Voor het eerst kun je kiezen uit verschillende geheugenconfiguraties. De variant met 1 GB geheugen kost $ 35, 2 GB kost je $ 45 en als je 4 GB geheugen wil moet je 55 Amerikaanse dollars op de toonbank leggen. De Raspberry Pi 4 is per direct te koop bij resellers en de Raspberry Pi Store in Cambridge.

Tegelijk met de Raspberry Pi 4 is ook een nieuwe versie van het OS Rasbian uitgebracht, gebaseerd op Debian 10, met een nieuwe user interface en nieuwe grafische drivers.

De Raspberry Pi Foundation heeft ook enkele accessoires aangekondigd, waaronder een behuizing voor $ 5 en een 5 V/3 A USB-C voeding voor $ 8.

Reacties (6) »

Espressif kondigt ESP32-S2 met USB aan

Espressif kondigt ESP32-S2 met USB aan

dinsdag 4 juni 2019 · Espressif, het bedrijf achter de populaire ESP8266 en ESP32 microcontrollers met Wifi heeft een nieuwe variant aangekondigd: de ESP32-S2. Deze microcontroller heeft onder andere ondersteuning voor USB OTG.


De ESP32-S2 is uitgerust met een single-core 32-bit Xtensa LX7 processorcore, die geklokt kan worden tot 240 MHz. De reguliere ESP32 is gebaseerd op de oudere LX6 core, afhankelijk van de uitvoering een single- of dual-core.

De microcontroller heeft 320 kB SRAM, 128 kB ROM en 16 KB RTC geheugen aan boord. Er is geen ondersteuning voor Bluetooth aanwezig, alleen Wifi op 2,4 GHz. Nieuw is de ondersteuning voor USB OTG. Er is een camera interface en een interface voor parallelle LCD's aanwezig. 42 GPIO's, 14 capacitieve aanraaksensor IO's, SPI, I²C, I²S, ADC/DAC, UART en PWM maken het rijtje features af.

De De ESP32-S2 biedt verschillende features om het stroomverbruik te minimaliseren. Zo schakelt de chip automatisch het RF gedeelte alleen in als het echt nodig is. De chip is beschikbaar in een QFN behuizing van 7 x 7 mm. Samples zullen in juni beschikbaar zijn.

Reacties »