Zelfgebouwde robot: D.A.R

Gepost door Jeroen Vreuls op dinsdag 29 mei 2001 20:00

Technische gedeelte van de robot

Het was de bedoeling een robot te maken de vanzelf omkeerde als hij ergens tegenaan botste. Hiervoor hebben we gezocht naar voorgeprogrammeerde chipjes van een robot. Deze waren in Nederland vrijwel niet te verkrijgen (alleen bij Bink Industries), deze chipjes die overigens wel in Engeland en Amerika te verkrijgen waren werkten eigenlijk alleen samen met de sensoren die bij dat chipje hoorden. Dat waren echosensoren die volgens het principe van een vleermuis werkten, die ook vrij duur waren (vanaf € 10,-- per sensor) waarvan je er twee nodig had om een robot te sturen.

De "sensor" aan de voorkantDe "sensor" aan de voorkant

Het principe van de robot is dat de robot twee wielen heeft die naast elkaar geplaatst zijn. Als de robot ergens (bijna) tegenaan botst gaat één wiel achteruit waardoor de robot draait. Dit principe is ook toegepast op onze robot. Alleen werkt onze robot niet met chipjes, weerstanden, echosensoren en transistoren, maar veel simpeler met één 2x OM 5V relais, een 9 volt batterij voor het schakelen van het relais, 6 penlite batterijen voor de voeding van de motoren, 4 condensatoren met een totaal waarde van 11300 µF en een drukknopje als sensor.

De voorop geplaatste condensatorenDe voorop geplaatste condensatoren

Het 2x OM relais zorgt ervoor dat de plus en min pool van één motor omgewisseld worden zodat één wiel niet voorwaarts maar achterwaarts draait met als gevolg dat de robot draait. Het 2x OM relais wordt gevoed door de condensatoren die opgeladen worden door middel van het drukknopje in te drukken die als sensor functioneert.

Aandrijving van het linker wielAandrijving van het linker wiel

 

Het relais/de "hersens" van de robotHet relais/de "hersens" van de robot

Naar mijn mening is dit eigenlijk een hele speciale robot. Het is namelijk geen digitale (zoals de meeste) maar een analoge robot. Er komt geen chipje aan te pas, je zou kunnen zeggen dat het elektrotechnische gedeelte bestaat uit een relais, knopje, condensator en een batterij. Ik heb eigenlijk nog nooit zo'n simpele robot gezien.

De "power" voor de motorenDe "power" voor de motoren