Telefoon alarm

Gepost door Jeroen Vreuls op zaterdag 17 juni 2017

Schema

Via een vaste telefoonlijn zijn er nog leuke dingen te doen, je kunt bijvoorbeeld inbellen als er een alarm is. Dat alarm kan overal vandaan komen. Het enige wat nodig is, is een interface die het alarmsignaal op de telefoonlijn zet. Er moet natuurlijk wel eerst een nummer bekend zijn waar het alarm naar toe moet. Later daarover meer, laten we eerst het schema eens bekijken.

Schema van het telefoon alarmSchema van het telefoon alarm

De voeding wordt verzorgd door een 12 V accu, gevolgd door een 78S05 spanningsregelaar en wat randcomponenten. Het 12 V DC gedeelte wordt gebruikt voor de twee relais en het 5 V DC gedeelte voor de controller, een PIC16F628. De telefoonlijn (A en B) wordt via twee weerstanden van 22 Ω, het relaiscontact en de twee condensatoren van 10 µF – 100V aan de scheidingstrafo aangeboden. De trafo heeft een wikkelverhouding van 1:1 en is 600 Ω.

Het signaal dat op de trafo wordt gezet wordt verzorgd door de BC517 boven in het schema. Deze wordt op zijn beurt aangestuurd door pin 9 van de 16F628. Het lijn bezet gedeelte (wat ook aan de A en B lijn zit) is er voor dat als er uitgebeld wordt voor een alarm, en er zou net naar het gekozen nummer gebeld worden dan krijgt de beller een in gesprek toon te horen.

DTMF

Als er uitgebeld wordt voor een alarm, dan wordt eerst het contact - bellen gemaakt en daarna wordt het desbetreffende nummer gekozen. Dat nummer kiezen gebeurt via DTMF (dual-tone multi-frequency). Iedere toets heeft een bepaalde frequentie, die bestaat uit twee tonen.

Hieronder een voorbeeld van de gegenereerde frequenties.

Werking van DTMFWerking van DTMF

Als bijvoorbeeld toets 1 wordt ingedrukt, dan wordt er 697 Hz en 1209 Hz gegenereerd. Als toets 9 wordt ingedrukt wordt er 852 Hz en 1477 Hz gegenereerd.

In dit geval worden de tonen door de 16F628 gegenereerd, maar dan krijg je een beetje het idee hoe het één en ander in zijn werk gaat.

Zoals je in het schema kan zien zijn er twee ingangen, je kunt dus twee verschillende signalen binnen halen. Dat kan van alles zijn, ik heb het gebruikt om een vlotter te controleren en om te kijken of de netspanning (230 V AC) aanwezig is. Ook is er nog een potentiaalvrij contact aanwezig om iets aan te sturen, ik heb daar een hoorn op gezet als extra signaal gever. Later daarover meer uitleg.