Mini-motorregelaar met terugkoppeling

Gepost door Jeroen Vreuls op woensdag 27 september 2017

Inleiding

Naar aanleiding van een topic op het forum heb ik deze regelaar ontworpen. Er staan wel een paar motorregelaars op Circuits Online, maar dat zijn regelaars voor de wat grotere motoren. Dit is een regelaar voor bijvoorbeeld Maxon motoren, Bühler motoren of de welbekende RB35 met vertraging. Met deze drie motoren heb ik de regelaar getest, en ze zijn dan ook alle drie prima te regelen met de mini-motorregelaar. Dit zijn leuke motoren voor bijvoorbeeld modelbouw projecten.

De Maxon motor

Maxon motorMaxon motor

De Maxon motoren zijn kwalitatief zeer goede motoren, ze zijn daarom ook niet echt goedkoop. Maar soms kom je dit soort motoren wel eens op een beurs tegen, en als je het treft dan kun je ze voor een paar Euro kopen.

Deze motor heeft ook nog eens een tacho op de motor zitten, aan de achterkant van de motor kun je hem zien zitten. Hier heb ik echter geen gebruik van gemaakt, maar ik heb de regelaar dan ook niet ontworpen voor een tacho-signaal. Wat je wel kan doen is het tacho-signaal gelijkrichten en via een spanningsdeler aan een analoge ingang leggen, op deze manier kun je via dat signaal ook nog wel het een en ander regelen. Maar je moet er dan wel voor zorgen dat het signaal niet boven de 5 V DC uit kan komen.

De Bühler motor

Bühler motorBühler motor

Dit is ook een goede motor, het is een Amerikaans fabrikaat. Hier heb ik er eens een paar van gekocht op een beurs. Deze motor heeft ook een tacho, hier zit de tacho aan de voorkant bij de poelie.

De RB35 motor

RB35 motorRB35 motor

De RB35 motor is ook een leuke motor voor de modelbouw. Bij bijvoorbeeld Conrad kun je ze met verschillende vertragingen kopen. De vertragingen zijn: 1:30, 1:50, 1:100, en 1:200. De motoren kunnen een behoorlijk koppel leveren met de vertraging, 60 Ncm, 90 Ncm en 180 Ncm. Dat is dus een redelijk koppel voor een betrekkelijk kleine motor.