Mini-motorregelaar met terugkoppeling

Gepost door Jeroen Vreuls op woensdag 27 september 2017 22:07

Print en aansluitingen

Voor de aansluiting tussen de controller en de regelaar gebruik ik Molex connectoren, maar dat mogen ook andere connectoren zijn natuurlijk. Als de connectoren maar een raster hebben van 2,5 mm. Als je de Molex connectoren gebruikt, heb je wel een speciale tang nodig om de pennen aan de bedrading te knijpen. Maar je kunt de draden er ook aan solderen, al gaat dat wat lastiger maar het is te doen. Het is aan te raden om alle bedrading te twisten, dit in verband met het PWM-signaal. Deze signalen kunnen eventueel storing veroorzaken, ik doe het eigenlijk standaard altijd. Ik heb nog een tekening gemaakt hoe de aansluitingen op de print zitten.

Aansluitingen van de printAansluitingen van de print

Aan de linkerkant zie je de aansluiting naar de controller. Zoals je kunt zien is dat de 5 V DC, rechtsom, PWM, linksom, 0 V DC, en de uitgang voor de I-compensatie. Aan de rechterkant zie je de voeding voor het 12 V DC gedeelte van de regelaar en de motor aansluitingen. De voedingsspanning mag ook lager of hoger zijn dan 12 V DC, deze spanning staat helemaal los van de 5 V voeding voor de IC's. Die spanning mag variëren tussen de 4,5 en 36 V DC.

Onder het koellichaam zitten de 4011 en de L293D, het koellichaam is met warmtegeleidende lijm op de twee IC's gelijmd. Het koellichaam is 23 X 23 X 12 mm. Alle IC's zitten in voeten gemonteerd en zijn gemakkelijk te verwisselen als dat nodig zou zijn. Er zit ook nog een zekering houder op de print, de zekering mag niet zwaarder zijn dan 3,15 A.

De afmeting van de print is 60 X 85 mm, de vier montage gaten op de hoeken heb ik op 3 mm gehouden.

Er is ook weer een print gemaakt voor de motorregelaar, op de print staan alle componenten met de bijbehorende waardes. Als je dit na wil bouwen let dan wel op de twee draadbruggen die onder de 4011 en de L293D zitten. Er zitten zoals te zien op de print meer bruggen, maar daar heb ik nul Ohm weerstanden voor gebruikt, dat staat wat netter.

De print voor de mini-motorregelaarDe print voor de mini-motorregelaar

De print is gemaakt met Sprint-Layout, en hoeft verder geen uitleg denk ik.