Anders verwarmen dan met gas?

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 3 november 2022 21:56

Het regelen van de panelen

Het regelen van de panelen wil ik via fase aansnijding proberen, dan kun je het afgegeven vermogen regelen. Ik had eerst gedacht om het via puls-pauze te doen, maar dan fluctueert het nogal. Plus dat wanneer het paneel uitstaat je gelijk de infrarood straling kwijt bent, dat komt het rendement niet ten goede.

Het regelen via een thermostaat zie ik niet als een goede mogelijkheid met zo'n verwarmingssysteem, want dan ga je het hele vertrek opwarmen. Dan krijg je het zelfde effect als met een CV installatie en dat gaat een vermogen aan stroom kosten vrees ik.

Ik heb wel een meting gedaan met een aan-uit regeling en een 300 Watt paneel, zie hieronder.

Test met een 300 W infraroodpaneelTest met een 300 W infraroodpaneel

De opwarmtijd van 23 graden naar 115 graden is zo'n 23 minuten, maar na 2,5 minuten voel je het paneel al behoorlijk stralen. Dat gaat dus vrij snel en het is bovendien een erg prettige warmte.

Op de grafiek kun je zien dat op stand 10 de temperatuur stabiel is, daar wordt dan ook niets geregeld, het paneel staat daar op 100 %. Je ziet wel een kleine fluctuatie, maar dat komt waarschijnlijk omdat de netspanning ook fluctueert. Komt waarschijnlijk door de zonnepanelen met bewolkt weer. Op stand 9 zie je de temperatuur teruglopen naar 105 graden en als die temperatuur bereikt is blijft dat ook redelijk stabiel. Maar als het paneel uitstaat voel je hem behoorlijk minder stralen; hij geeft dus geen infrarood straling meer af. Hetzelfde geldt voor de andere standen.

Ik had een programma gemaakt met 10 standen, maar op stand 1 tot en met stand 4 is het effect te gering. Dan zakt de temperatuur teveel en moet je er dichtbij zitten om nog iets te voelen.