Anders verwarmen dan met gas?

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 3 november 2022

De panelen

Verdeling van de panelen

Hieronder de verdeling van de panelen op de begane grond.

Verdeling van de panelen - begane grond

En de verdeling op de eerste verdieping.

Verdeling van de panelen - eerste verdieping

Op de zolder komt niets, daar zijn we eigenlijk alleen voor de was.

Merken & kwaliteit

We hebben gekeken naar verschillende panelen, daar zit nogal een prijsverschil in. Dat zal uiteraard ook met de kwaliteit te maken hebben. We hebben gekeken bij Redwell en bij Ecosun. Redwell is erg duur, als je het hele huis wil doen ben je zo'n € 9.000,- kwijt. Daar heb je ook een warmtepomp voor. Maar dan moet je ook vloerverwarming hebben, omdat het een lage temperatuur systeem is werkt dat niet goed met radiatoren.

Voor bijvoorbeeld Ecosun ben je voor het hele huis zo'n € 4.200,- kwijt en daar is de garantie 5 jaar en bij Redwell is dat 2 jaar. Plus dat de reviews ook goed zijn van de goedkopere panelen. Dit is zo'n beetje de middenklasse, er zijn nog veel goedkopere panelen, maar of die echt goed zijn is de vraag.

Opbouw van de panelen

Hieronder zie je hoe zo'n paneel opgebouwd kan zijn.

De opbouw van een infraroodpaneel

De verwarmingselementen kunnen uit meerdere types bestaan, er zijn er met een normaal verwarmingselement, bijvoorbeeld keramisch. Er wordt ook wel verwarmingsfolie gebruikt, of een koolstofelement.

Het zijn in de meeste gevallen wel weerstandselementen. Om de straling naar achteren te beperken zit er een dikke laag isolatie tussen de achterplaat en het verwarmingselement, soms zit daar nog een extra beschermlaag tussen. Voor het verwarmingselement zit een kwartslaag, maar er wordt ook wel zilver techniek toegepast, hoe dat precies werkt weet ik ook niet. Als laatste komt de straalplaat, ook die wordt wel gespoten met een kwartsverf voor meer straling. En die wordt dan vaak in structuur gespoten, dus niet glad. Dan krijg je een betere warmteverdeling naar het schijnt.

De oppervlaktewarmte kan erg verschillen, je hebt panelen die niet warmer worden dan ongeveer 80 graden. Dat zijn dan lage temperatuur panelen, maar die stralen dan ook minder. Er zijn ook panelen die 100 graden en warmer worden. Die panelen kunnen in temperatuur variëren tussen de 100 en 120 graden. Dat zijn dan ook de betere panelen. De achterkant van de panelen is ook belangrijk, het is de bedoeling dat de achterkant zo koel mogelijk blijft. Vandaar dat er soms ook nog extra isolatie wordt aangebracht op de achterkant.