Anders verwarmen dan met gas?

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 3 november 2022 21:56

Conclusie

Als je een heel huis wil verwarmen met IR-panelen heb je toch zo'n 10 tot 15 kW aan vermogen nodig, dat gaat je dus veel geld kosten. Als oplossing voor dat probleem zou je zonnepanelen kunnen overwegen, maar ook dat is een flinke investering, dat komt nog eens bovenop de prijs van je IR-panelen.

Wij waren van plan om gericht te gaan verwarmen, dat is nog de beste methode, want je hele huis verwarmen zoals je met bijvoorbeeld CV doet gaat helemaal in de papieren lopen. Wat wel goed kan met IR-panelen is bijverwarmen, zodat je minder gas verbruikt. Als je niet te grote panelen neemt en je regelt de panelen met bijvoorbeeld fase aansnijding kun je wel wat besparen. Ik heb het geprobeerd om op deze manier de panelen te regelen en dat werkt goed.

Als je in de morgen het huis opwarmt via de CV, dan kun je de rest van de dag de panelen gebruiken en dat scheelt dan behoorlijk op de stookkosten. Als je een paar panelen (op de plaats waar je zit, bijvoorbeeld de zithoek) gedimd aanzet voor zeg 5 uur. Dan kom je met twee 300 Watt panelen behoorlijk goed weg. Als ze warm zijn dim je ze terug naar 50%, dan kost 5 uur stoken je 300 x 5 = 1,5kWh x € 0,40 = € 0,60 en daar kun je geen CV ketel voor laten branden. Dit is wel de prijs met het nieuwe prijsplafond.

Ik heb het paneel van 300 Watt op mijn werkplek geprobeerd, die ruimte is 16 m³ en die wordt eigenlijk al te warm met een 300 Watt paneel. Maar als ik die dim werkt dat uitstekend. Dit zijn mijn bevindingen, het kan prima als bijverwarming als je gericht gaat verwarmen.

Dit kwam ik later ook nog tegen, een test met een aantal huizen die IR-panelen gebruiken. Het zijn wel verschillende huizen met behoorlijk wat zonnepanelen.

Dit artikel is geschreven door Lambiek.

Reacties

Gepost door Lucky Luke op donderdag 3 november 2022 22:12

Ik ben al een tijdje benieuwd naar het volgende: het oppervlak van die panelen wordt zo’n 80 tot 120 graden Celsius. En bij sommige verkopers lees ik de claim dat je je er niet aan kunt branden. Hoe werkt dat? (Hangen ze ze gewoon ‘buiten bereik van kinderen’, of heeft die bovenlaag een dusdanig geringe warmtecapaciteit dat het bij aanraking onmiddellijk afkoelt tot een veilige temperatuur? Of iets anders slims?)

Gepost door Lambiek op vrijdag 4 november 2022 09:26

Ik ben al een tijdje benieuwd naar het volgende: het oppervlak van die panelen wordt zo’n 80 tot 120 graden Celsius.

De meeste (betere panelen) worden tussen de 90 en 130 graden en dat hoeven niet eens de duurste panelen te zijn.

En bij sommige verkopers lees ik de claim dat je je er niet aan kunt branden. Hoe werkt dat?

Dat kan wel degelijk, alleen hangen de panelen bijvoorbeeld aan de wand hoger dan een normale cv radiator. En als ze aan het plafon hangen wordt het al een heel ander verhaal.

.., of heeft die bovenlaag een dusdanig geringe warmtecapaciteit dat het bij aanraking onmiddellijk afkoelt tot een veilige temperatuur?

Het is wel zo dat de panelen erg stralen, je voelt ze al op zo'n 4 a 5 meter. Dus als je dicht bij staat is dat nog erger en dan laat je het wel om ze aan te raken. Je kunt het echt niet vergelijken met cv radiatoren, het is een heel andere warmte.

En de panelen koelen niet af bij aanraking.

Gepost door Overlander op donderdag 3 november 2022 22:58

Geniaal, voor mij zou het echt prima kunnen met een kleine woning en zeer beperkte ruimte wat ik moet verwarmen. Dit is voor mij een eye opener en lost een bestaand probleem heel goed op voor mij.

Hartelijk dank voor dit mooie artikel.

Gepost door Lambiek op vrijdag 4 november 2022 09:51

Geniaal, voor mij zou het echt prima kunnen met een kleine woning en zeer beperkte ruimte wat ik moet verwarmen.

Lees goed wat ik geschreven heb, als je geen zonnepanelen hebt wordt het duur in je elektra verbruik. Als je het wil proberen, koop dan eerst 1 paneel en kijk of het iets is voor je.

Je hebt +/- 35 Watt per kub inhoud nodig, dit als je heel je huis wil verwarmen met IR panelen, dus geen CV meer.

Dit is voor mij een eye opener en lost een bestaand probleem heel goed op voor mij.

Als bijverwarming werkt het prima, wij hebben tot nu toe eenmaal de CV aangehad om even de kou eruit te halen en dan een paneel van 300 Watt aan, dit houd de huiskamer op +/- 21 graden. En in de avond loopt de temperatuur nog op met de gordijnen dicht. Wij gebruiken op het ogenblik tussen de 0,60 en 1,= Euro per dag aan gas. Dat is voor het verwarmen van water en koken voor vier personen.

Als we +/- 15 uur het paneel aan hebben, dan kost ons dat 15 X 290 Watt = 4.4 kWh X 0.24 = 1,056 Euro. Dat is wel met een vast contract, dat hebben we gelukkig nog.

Hartelijk dank voor dit mooie artikel.

Bedankt. Helaas heeft iedereen er mee te maken, vandaar dat ik tot dit artikel ben gekomen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 november 2022 11:34]

Gepost door Lambiek op vrijdag 4 november 2022 09:53

En Jeroen weer bedankt voor het plaatsen van het artikel, ziet er weer netjes uit. :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 november 2022 11:29]

Gepost door rene037 op woensdag 28 december 2022 22:52

Handig artikel om als basis te nemen. Ik neem aan dat je met "het heeft alleen zin als je zonnepanelen hebt" dat je daardoor ruim onder de grens voor het prijsplafond blijft?

Wat me nog tegenhoudt is de bedrading. Zo'n paneel tegen het plafond gaat misschien nog wel, maar je moet die voedingskabel ook nog ergens kwijt.

Je ziet steeds meer IR-panelen, ook bij de bouwmarkt. Ik twijfel eraan of dat wel echt IR-panelen zijn of 'warme platen', m.a.w. die hebben heel ander effect. Voor ik er een aantal aanschaf zou ik er eerst eens mee willen experimenteren. Heb je daar toevallig naar gekeken/ideeën over? Die zijn niet zo duur om even mee te spelen voor het effect. Maar als ze niet echt IR uitstralen heeft dat geen zin.

Overigens heb ik een variabel tarief per uur voor elektra (Tibber) maar vast voor stadsverwarming. Dat maakt de berekening wel lastiger. (Maar ook voordeliger, als we thuis zjjn is tarief vaak lager.)

Inmiddels heb je weer twee maanden langer ervaring met ook vorst, een ervaringsupdate zou wel mooi zijn.

Nogmaals dank voor artikel!

René

Gepost door Lambiek op vrijdag 3 februari 2023 11:06

Ik neem aan dat je met "het heeft alleen zin als je zonnepanelen hebt" dat je daardoor ruim onder de grens voor het prijsplafond blijft?

Dat ligt aan het aantal panelen dat je hebt en in de winter wek je natuurlijk minder op. En dan heb je het juist nodig.

Nog even over dat prijsplafond, dat is natuurlijk een ware aanfluiting. In het begin werd er beloofd dat je 1200 kub gas en 2900kWh stroom per jaar gebruikt mocht worden, daar heb ik de berekening ook op gemaakt.

Nu is het zo dat als je onder het verbruik van bijvoorbeeld Januari zit, je het overschot niet mee mag nemen naar Februari. En dat geld voor al de maanden. Als je erover gaat ben je de klos.

Wat me nog tegenhoudt is de bedrading. Zo'n paneel tegen het plafond gaat misschien nog wel, maar je moet die voedingskabel ook nog ergens kwijt.

Ik heb het bij de centraaldoos vandaan gehaald en ik kan ieder paneel apart schakelen met een afstandsbediening. Wij hebben in de kamer nu 4 panelen hangen, in totaal 1440 Watt. Daar houden we de kamer mee op 20 graden, ook als het vriest. Als alles de hele dag aan zou staan kost ons dat +/- €4,- per dag. Als we op gas zouden stoken, zijn we +/- €8,- aan gas kwijt.

Je ziet steeds meer IR-panelen, ook bij de bouwmarkt. Ik twijfel eraan of dat wel echt IR-panelen zijn of 'warme platen', m.a.w. die hebben heel ander effect.

Je moet wel goede nemen, die bij de bouwmarkt zijn te goed koop. Een goed paneel wordt tussen de 100 en 120 graden, een paneel dat +/- 80 graden wordt is geen goed paneel. Maar je hoeft ook geen paneel te kopen die bijvoorbeeld €600,- kost. De panelen die ik in het artikel noem voldoen prima.

Voor ik er een aantal aanschaf zou ik er eerst eens mee willen experimenteren. Heb je daar toevallig naar gekeken/ideeën over?

Ik heb eerst een paneel van 300 Watt gekocht om mee te experimenteren, heb dat paneel van extra isolatie voorzien en dat werkte prima. Daarna ben ik gaan kijken waar ik wat voor paneel zou gaan hangen en hoeveel Watt dat moest zijn.

Je moet uiteraard wel een IR paneel kopen. Zie voorbeeld artikel.

Inmiddels heb je weer twee maanden langer ervaring met ook vorst, een ervaringsupdate zou wel mooi zijn.

Wij hebben er geen spijt van, maar je moet het echt zien als bijverwarming. Als wij het als hoofdverwarming zouden willen, zouden we in de kamer alleen al 3kW aan panelen moeten. En dan is het veel te duur. Nu stoken we in de morgen voor +/- een half uur tot een uur met de CV en daarna gaan de panelen aan op de plek waar je bent. Wij zijn van +/- 11 kub naar +/- 3 kub gas gegaan en het stroomverbruik is verdubbeld.

Als je nog meer vragen hebt mag je me ook een mail sturen, adres staat bij mijn persoonlijke gegevens.

Gepost door Overlander op maandag 6 februari 2023 20:18

Inmiddels heb ik mijn paneel ook al een poosje en ben er niet tevreden mee. Ik heb directe warmte op mijn hoofd, maar mijn handen blijven koud. Verder wil de kamer ook niet opwarmen met het paneel en komt de temperatuur dus niet 1 graden omhoog in het algemeen, deze 300W heeft te weinig vermogen en plaats hem later in een kleinere kamer van ongeveer 14 m3.

Persoonlijk had ik verwacht dat het in elk geval boven mijn werkplek wat warmer zou zijn, wat helaas niet het geval is.

Gepost door Lambiek op vrijdag 3 maart 2023 23:12

Dat snap ik niet, wij hebben nu de hele dag een paneel van 600W aan en het wordt hier gewoon 21 graden.

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.