Anders verwarmen dan met gas?

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 3 november 2022 21:56

Conclusie

Als je een heel huis wil verwarmen met IR-panelen heb je toch zo'n 10 tot 15 kW aan vermogen nodig, dat gaat je dus veel geld kosten. Als oplossing voor dat probleem zou je zonnepanelen kunnen overwegen, maar ook dat is een flinke investering, dat komt nog eens bovenop de prijs van je IR-panelen.

Wij waren van plan om gericht te gaan verwarmen, dat is nog de beste methode, want je hele huis verwarmen zoals je met bijvoorbeeld CV doet gaat helemaal in de papieren lopen. Wat wel goed kan met IR-panelen is bijverwarmen, zodat je minder gas verbruikt. Als je niet te grote panelen neemt en je regelt de panelen met bijvoorbeeld fase aansnijding kun je wel wat besparen. Ik heb het geprobeerd om op deze manier de panelen te regelen en dat werkt goed.

Als je in de morgen het huis opwarmt via de CV, dan kun je de rest van de dag de panelen gebruiken en dat scheelt dan behoorlijk op de stookkosten. Als je een paar panelen (op de plaats waar je zit, bijvoorbeeld de zithoek) gedimd aanzet voor zeg 5 uur. Dan kom je met twee 300 Watt panelen behoorlijk goed weg. Als ze warm zijn dim je ze terug naar 50%, dan kost 5 uur stoken je 300 x 5 = 1,5kWh x € 0,40 = € 0,60 en daar kun je geen CV ketel voor laten branden. Dit is wel de prijs met het nieuwe prijsplafond.

Ik heb het paneel van 300 Watt op mijn werkplek geprobeerd, die ruimte is 16 m³ en die wordt eigenlijk al te warm met een 300 Watt paneel. Maar als ik die dim werkt dat uitstekend. Dit zijn mijn bevindingen, het kan prima als bijverwarming als je gericht gaat verwarmen.

Dit kwam ik later ook nog tegen, een test met een aantal huizen die IR-panelen gebruiken. Het zijn wel verschillende huizen met behoorlijk wat zonnepanelen.

Dit artikel is geschreven door Lambiek.

Reacties

Gepost door Lucky Luke op donderdag 3 november 2022 22:12

Ik ben al een tijdje benieuwd naar het volgende: het oppervlak van die panelen wordt zo’n 80 tot 120 graden Celsius. En bij sommige verkopers lees ik de claim dat je je er niet aan kunt branden. Hoe werkt dat? (Hangen ze ze gewoon ‘buiten bereik van kinderen’, of heeft die bovenlaag een dusdanig geringe warmtecapaciteit dat het bij aanraking onmiddellijk afkoelt tot een veilige temperatuur? Of iets anders slims?)

Gepost door Lambiek op vrijdag 4 november 2022 09:26

Ik ben al een tijdje benieuwd naar het volgende: het oppervlak van die panelen wordt zo’n 80 tot 120 graden Celsius.

De meeste (betere panelen) worden tussen de 90 en 130 graden en dat hoeven niet eens de duurste panelen te zijn.

En bij sommige verkopers lees ik de claim dat je je er niet aan kunt branden. Hoe werkt dat?

Dat kan wel degelijk, alleen hangen de panelen bijvoorbeeld aan de wand hoger dan een normale cv radiator. En als ze aan het plafon hangen wordt het al een heel ander verhaal.

.., of heeft die bovenlaag een dusdanig geringe warmtecapaciteit dat het bij aanraking onmiddellijk afkoelt tot een veilige temperatuur?

Het is wel zo dat de panelen erg stralen, je voelt ze al op zo'n 4 a 5 meter. Dus als je dicht bij staat is dat nog erger en dan laat je het wel om ze aan te raken. Je kunt het echt niet vergelijken met cv radiatoren, het is een heel andere warmte.

En de panelen koelen niet af bij aanraking.

Gepost door Overlander op donderdag 3 november 2022 22:58

Geniaal, voor mij zou het echt prima kunnen met een kleine woning en zeer beperkte ruimte wat ik moet verwarmen. Dit is voor mij een eye opener en lost een bestaand probleem heel goed op voor mij.

Hartelijk dank voor dit mooie artikel.

Gepost door Lambiek op vrijdag 4 november 2022 09:51

Geniaal, voor mij zou het echt prima kunnen met een kleine woning en zeer beperkte ruimte wat ik moet verwarmen.

Lees goed wat ik geschreven heb, als je geen zonnepanelen hebt wordt het duur in je elektra verbruik. Als je het wil proberen, koop dan eerst 1 paneel en kijk of het iets is voor je.

Je hebt +/- 35 Watt per kub inhoud nodig, dit als je heel je huis wil verwarmen met IR panelen, dus geen CV meer.

Dit is voor mij een eye opener en lost een bestaand probleem heel goed op voor mij.

Als bijverwarming werkt het prima, wij hebben tot nu toe eenmaal de CV aangehad om even de kou eruit te halen en dan een paneel van 300 Watt aan, dit houd de huiskamer op +/- 21 graden. En in de avond loopt de temperatuur nog op met de gordijnen dicht. Wij gebruiken op het ogenblik tussen de 0,60 en 1,= Euro per dag aan gas. Dat is voor het verwarmen van water en koken voor vier personen.

Als we +/- 15 uur het paneel aan hebben, dan kost ons dat 15 X 290 Watt = 4.4 kWh X 0.24 = 1,056 Euro. Dat is wel met een vast contract, dat hebben we gelukkig nog.

Hartelijk dank voor dit mooie artikel.

Bedankt. Helaas heeft iedereen er mee te maken, vandaar dat ik tot dit artikel ben gekomen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 november 2022 11:34]

Gepost door Lambiek op vrijdag 4 november 2022 09:53

En Jeroen weer bedankt voor het plaatsen van het artikel, ziet er weer netjes uit. :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 november 2022 11:29]

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.