Het bouwen van een super servo

Gepost door Jeroen Vreuls op dinsdag 2 mei 2023

Mechanisch

Met een aangepaste modelbouw servo kun je prima een zwaar servo systeem maken. Zelf heb ik dat al meerdere malen toegepast, voor bijvoorbeeld het op afstand regelen van een zware dieselmotor met een pomp. Daarvoor gebruik je dan bijvoorbeeld een aangepaste ruitenwissermotor voor. Ook heb ik het een keer gebruikt om een schuif te bedienen die boven een weegschaal zat, hiermee werd dan een product gedoseerd en gewogen. Daar heb ik toen een Mini Motor voor gebruikt. Dit artikel gaat over hoe je daar mee een super servo mee kunt maken.

Als positiesensor gebruiken we een standaard modelbouw servo, hieronder zie je hoe die er aan de binnenkant uit ziet.

Een standaard modelbouw servoEen standaard modelbouw servo

Door de standaard servo aan te passen, gaat ie dienen als positiesensor. Het aanpassen is niet zoveel werk.

Een aangepaste servoEen aangepaste servo

Het enige wat moet gebeuren is de motor en de tandwielvertraging verwijderen. De standaard bedrading die normaal naar de ontvanger gaat blijft zitten. Op de punten waar de motor op aangesloten zat worden een paar draden gesoldeerd, die hebben we later nodig om een H-brug aan te sturen. De uitgaande as van de servo wordt later aan de motor as gekoppeld. Dat kan 1 op 1 zijn, maar het kan ook via bijvoorbeeld een tandriem. Het ligt er maar net aan hoeveel omwentelingen of hoeveel graden de grote servo moet gaan verdraaien. Hou er wel rekening mee als je een extra overbrengverhouding gebruikt, dat de servo wel nerveuzer gaat worden.

Normaal maakt een servo een slag van ± 180 graden, dit ligt ook wel een beetje aan het type en merk van de servo. Voor deze toepassing gaan we de positiesensor direct op de uitgaande motor as monteren, we creëren dus een normale servo, maar dan iets groter en sterker.

De motor die we gaan gebruiken is een flinke, het is er een van 115 W bij 24 V DC met een koppel van 7 Nm. Aan de motor zit een wormwielvertraging van 40:1, de uitgaande as van de motor draait voluit ± 70 toeren per minuut bij 24 V DC. Hieronder de gebruikte motor.

De motor van de servoDe motor van de servo

Zoals je kunt zien is de aangepaste mini servo direct op de uitgaande as van de motor gemonteerd.