Het bouwen van een super servo

Gepost door Jeroen Vreuls op dinsdag 2 mei 2023

Besturing

Je kunt de servo in principe gewoon met een modelbouw afstandsbediening gebruiken als je dat zou willen. De 5 V DC en 0 V DC voeding voor de ontvanger kun je dat uit de regelaar halen. Maar waar je zo'n zware servo voor moet gebruiken in de modelbouw zou ik zo direct niet weten. Behalve dan bij het programma van de Mythbusters, daar kwam je zo'n systeem nog wel eens tegen om bijvoorbeeld een auto op afstand mee te besturen. Je kunt uiteraard ook een servo maken met een bijvoorbeeld een ruitenwissermotor, die zijn wat minder robuust maar voor veel toepassingen sterk genoeg.

Voor de besturing van deze servo gaan we een microcontroller van het type PIC16F887 gebruiken. Die is redelijk overbemeten voor dit doel, maar hier maak ik nu eenmaal veel proefopstellingen mee. En dit kun je dan bijvoorbeeld ook weer aansturen met Profilab Expert 4.0. Daar ga ik later nog een paar voorbeelden mee maken.

We gaan eerst naar het totale schema kijken. Zoals je kunt zien zit de aansluiting van de servo-sensor op poort C.0 van het controller board. We hebben ook de 0 V DC aansluiting nodig van het controller board, deze komt op de 0VDC aansluiting van de regelaar. Nu heeft alles de zelfde 0 V DC en dat is nodig om het goed te laten werken.

Ik heb er ook voor gekozen om er een display op aan te sluiten, daar kan dan eventueel wat data op gezet worden, maar nodig is het niet.

Het totale schemaHet totale schema

Nu hebben we alleen nog de motor aansluiting nodig. Om de servo te bedienen hebben we bijvoorbeeld nog een potmeter nodig, of een joystick, of een ander bedieningselement. Je kunt het ook bedienen met een extern 0 tot 5 V DC signaal die je aansluit op de analoge ingang van de controller. Ik ga een potmeter gebruiken en die wordt aangesloten op de A.0 poort van het controller board.

Let op: voordat je de servo-sensor vast monteert, moet eerst de draairichting goed gecontroleerd worden. Anders sloop je de servo-sensor en dat zou zonde zijn van al het werk. Als de draairichting niet goed is, dan kun je of de draden van de servo-sensor wisselen of je kunt de motor draden wisselen.