Zelfbouw modelbouw motorregelaar

Gepost door Jeroen Vreuls op donderdag 24 augustus 2023

Inleiding

Een modelbouw regelaar is natuurlijk gewoon te koop, maar je kunt er ook zelf een maken. Vooral als het om een groot model gaat, denk dan bijvoorbeeld aan een schip of aan een voertuig, bijvoorbeeld een tank of vrachtauto. Daar heb je dus een vrij grote motor voor nodig die niet al te snel draait, je kunt daar bijvoorbeeld prima een ruitenwisser motor voor gebruiken. Deze moet wel aangepast worden, voor een schip mag de vertraging verwijdert worden en voor een tank hoeft dat weer niet. De motor moet wel aangepast worden, de borstelbrug moet bijvoorbeeld aangepast worden. Vaak zitten er drie borstels in een ruitenwissermotor en die staan onder een hoek, dit is gedaan voor het hoge en lage toerental van de motor. Je moet dus zorgen dat de twee borstels die tegenover elkaar staan blijven zitten, die onder een hoek staan mogen weg.

Zelf heb ik zo'n 30 jaar geleden een sleepboot gemaakt, geheel eigen ontwerp. Daar zaten twee aangepaste ruitenwisser motoren in. Het schip was 1,20 meter lang, 35 centimeter breed en 1,10 meter hoog topje mast tot aan het vlak. Het geheel woog vaarklaar ± 40 kilogram, dat was met een 60 Ah loodaccu. De romp was gemaakt van polyester en de opbouw was van triplex. Heb daar helaas geen foto's meer van.

De motoren bediende ieder een schroef (links en rechts draaiend), zo bleef het model mooi rechtuit varen. De schroeven werden direct aangedreven, dus zonder vertraging. Dit zorgde er ook voor dat het model erg stil was.

Als je daar de standaard modelbouw motoren voor gebruikt, die motoren maken veel toeren en veel meer geluid. Een type 540 motor zit al snel aan de 30.000 toeren per minuut. Dat is leuk voor een speedboot of een race wagen, maar voor een groot model minder geschikt plus dat je altijd een vertraging nodig hebt. Die motoren en regelaars zijn ook aardig aan de prijs.

Een BLDC motor zit al snel aan de ± € 150,- of hoger en daar komt dan nog eens een regelaar bij die ongeveer de zelfde prijs heeft. Er zijn uiteraard goedkopere motoren en regelaars, maar daar hangen weer heel andere specificaties aan.

Een ruitenwissermotor kun je bijvoorbeeld op een sloop of een tweedehands auto materialen zaak kopen voor ± € 30,-. En het hoeft niet perse een ruitenwisser motor te zijn, met de regelaar die we gaan maken kun je in principe iedere borstelmotor aansturen, als je maar binnen de specificaties blijft van de gebruikte H-brug. De H-brug die we gaan bekijken kan zo'n 75 Watt aan, het type met een geforceerde koeling kan zo'n 120 Watt aan en dat is het type die we gaan gebruiken.

Ik laat nog even een paar plaatjes zien van gekochte motoren en regelaars.

Hieronder een borstelmotor met een regelaar.

Een borstelmotorEen borstelmotor

Een regelaar voor een borstelmotorEen regelaar voor een borstelmotor

Dit zijn de goedkoopste setjes, die heb je voor rond de € 100,-. Maar persoonlijk vind ik dit minder geschikt voor grote modellen vanwege het hoge toerental en dat geldt ook voor de BLDC motoren plus regelaars. Je hebt dus meestal een vertraging nodig om aan het juiste toerental te komen en een vertraging maakt vaak veel herrie, vooral in de romp van een schip, daar wordt het geluid nog eens versterkt door de ruimte. Niet echt ideaal dus.

Hieronder nog een set van BLDC motor en regelaar.

Een BLDC motorEen BLDC motor

Een regelaar voor een BLDC motorEen regelaar voor een BLDC motor

Voor zo'n setje ben je al snel ruim € 500,- kwijt en dat is toch heel wat voor een motor met regelaar.