ronddraaiend plateau

Hallo,
Ik heb een stenen beeld gemaakt van ongeveer 10 kilo. Dat beeld wil ik op een plateau zetten dat ronddraait. Maar heel langzaam zodat je niet ziet dat het draait, ongeveer 4 rondjes in een uur (of nog minder). Bovendien moet het met een heel laag geluidsniveau gebeuren. Het beeld staat in de woonkamer en daar is het rustig; die rust moet niet verstoord worden door een motortje dat veel toeren maakt.
Daarnaast moeten de kosten beperkt blijven (€50, max €100). Laatste eis dat het beperkt in omvang moet zijn, het moet verwerkt kunnen worden in een sokkel voor het beeld (LxBxH: 25cm x 25cm x (max)10cm)

Zou dit mogelijk zijn met een ruitenwissermotor, of hebben jullie een andere suggestie?

Al gedacht aan het draaiplateu van een magnetron ?
Net getest bij 7kilo start hij niet meer vanzelf op, gaat hem niet worden dus.
Maar spiegelbol motoren heb je tot 30Kg 3rpm lijkt mij ideaal voor je projectje.

[Bericht gewijzigd door Gadget_inc op 4 januari 2014 18:19:18 (62%)]

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? http://www.ledverlichting-ledverlichting.nl

Zoiets?: http://www.ebay.com/itm/Synchron-Timing-Motor-110VAC-60HZ-3-...3a859afe28
Is wel 110V, maar gebruikt maar 3W, dus met c'tje of weerstand op 230v moet wel lukken...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
Lambiek

Special Member

Een stappenmotor met vertraging, kijk eens bij www.stappenmotor.nl daar heb je een grote keuze en de prijzen vallen mee.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Dank voor jullie suggesties.
Ik zoek een motor waarmee ik een volledige rotatie in een kwartier kan maken, dus geen 3rpm maar 4rph. Kan zo'n spiegelbol motor ook langzamer draaien?
Die synchron ga ik verder onderzoeken. Ik heb nog geen idee wat dat ding doet.
Bij de stappenmotor heb ik informatie opgevraagd. Reactie: een motor is al gauw 50 eur, dan nog een drive 50 eur, en een voeding 75 eur en allemaal ex btw...

Zeker met een hele simpele vertraging !

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? http://www.ledverlichting-ledverlichting.nl

Een kleine stappenmotor hoeft echt niet meer te kosten dan zo'n 15 euro, driver ongeveer hetzelfde, de voeding kan een adapter uit de rommeldoos zijn, eventueel een exemplaar van een laptop of zo, dan moet er alleen nog een klein pulsgevertje bij waarmee je de snelheid kunt bepalen.

Je hoeft niets op te tillen of zo, dus het enige dat het motortje hoeft te doen is het beeldje op gang brengen en de rolweerstand van het lager overwinnen, aangenomen dat het geheel waterpas staat.

Het motortje van een draaiplateau van een magnetron lijkt me best geschikt, als je ervoor zorgt dat de schijf soepel draait. In de normale configuratie draait zo'n motortje veel te snel, omdat de schijf direct aangedreven worden. Als je er een eenvoudige overbrenging aan maakt, met een snaar, soepele tandriem, of simpelweg een klein wieltje dat tegen de binnenkant van de schijf draait, gaat het toerental omlaag en het koppel omhoog, waardoor zo'n ding gemakkelijk sterk genoeg zal zijn.

@TS: Zoals wel vaker vraag ik me af waarom je geen woonplaats hebt ingevuld; ik heb nog wel een paar dergelijke motortjes liggen, die mag je best ophalen als je wilt, maar ik ga ze niet opsturen.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Die synchroonmotoren kun je niet gemakkelijk/goedkoop langzamer laten draaien.

Je kan zoiets nog overwegen (ze hebben ook kleinere goedkopere):
http://www.beekwilder.com/NL/Catalog/ProductDetail.htm?produ...y=Beweging

Deze heb ik eens omgebouwd tot een pc-bestuurd ding. Er zit een 24V adapter bij, maar als je hem op pakweg 3V laat lopen draait hij zo'n 9x langzamer.

Motortje uit mijn link is 4 RPH, en kan met een 1µF condensator in serie zo op 230v...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Arco, dat klinkt goed. Maar wat bedoel je met "en kan met een 1µF condensator in serie zo op 230v"?

Dat motortje draait op 4 RPH als je hem 60Hz voert; met een condensator in serie, of achter een (auto)transformator op 50Hz zal hij nog maar 3.33 RPH draaien, maar ik krijg niet de indruk dat het voor de TS belangrijk is dat hij precies 4 RPH draait, eerder dat het heel langzaam moet zijn, in die orde van grootte.

@TS: dat motortje is ontworpen voor 115V; om deze op 230V te laten werken zonder rookwolken, heb je iets nodig dat de stroom door het motortje beperkt. Een transformator is de meest voor de hand liggende oplossing, maar omdat het vermogen zo laag is, zou een condensator in serie met het motortje ook kunnen. Zo'n condensator gedraagt zich dan min of meer als een "verliesarme weerstand", die dus de stroom beperkt, zonder veel warmte te produceren, zoals een gewone weerstand wel doet.

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op 4 januari 2014 21:03:05 (12%)]

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Motortje is volgens opgave 3W, en gebruikt dus iets van 27mA. Een condensator van 1µF in serie geeft dan zo'n 120v spanningsval, hou je netjes 110V over...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Of je gaat ff naar de kringloop en koopt voor 5 euro een magnetron en haalt hem daar uit, heb je gelijk de constructie voor je plateau erbij.
Deze werken doorgaans gewoon op 230Volt.

Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? http://www.ledverlichting-ledverlichting.nl

Is toch niet zo simpel om via eBay te kopen. Er wordt geen info gegeven over de shipping costs en je moet een PayPal account hebben. PayPal account aangemaakt..
Maar ga toch eerst kijken of ze een goedkope magnetron hebben bij de kringloop.

Thx

Op 4 januari 2014 21:38:16 schreef Gadget_inc:
Of je gaat ff naar de kringloop en koopt voor 5 euro een magnetron en haalt hem daar uit, heb je gelijk de constructie voor je plateau erbij.
Deze werken doorgaans gewoon op 230Volt.

Ik zie niet in hoe je een 230v synchroonmotortje zou kunnen vertragen tot 4 omwentelingen per uur? (TS wil 4 RPH, geen 3 RPM )
Daarbij loopt het draaiplateau van een magnetron meestal op een paar gammele plastic wieltjes, dat gaat bij 10kg niet echt goed werken.
Voor een paar euro heb je een goed conisch lager. Maak er een draaischijf op, en je kunt er aardig wat gewicht op kwijt.
(dan hoeft de motor zelf ook niets te dragen en is een kleine motor genoeg)

[Bericht gewijzigd door Arco op 4 januari 2014 23:01:48 (28%)]

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Het motortje zelf die 10kg laten dragen lijkt me hoe dan ook een slecht idee. Het lijkt me inderdaad beter om een groot lager te kopen, of 3 kleine kogellagers door een groef te laten lopen. Die lagers mogen aan een van beide delen vast zitten, het hoeft niet perse een losse ring te zijn zoals bij de draaischijf van een magnetron.

Als je de schijf niet 1:1 aan het motortje koppelt (zoals bij een magnetron wel gedaan wordt), maar via een overbrenging, kun je wellicht hetzelfde motortje gebruiken.

Van 3 RPM naar 4 RPH is een factor 45. Als ik het goed begrijp, mag de schijf van de TS een diameter hebben van 25cm, dus als je het motortje met een rubber wieltje de binnenkant van die schijf zou laten aandrijven, zou dat wieltje een diameter van 5.5mm mogen hebben. Het lijkt me niet onmogelijk, maar toch ook niet bijzonder praktisch.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
fatbeard

Honourable Member

Op 4 januari 2014 21:02:47 schreef Arco:
Motortje is volgens opgave 3W, en gebruikt dus iets van 27mA. Een condensator van 1µF in serie geeft dan zo'n 120v spanningsval, hou je netjes 110V over...

Helaas zeggen ze vrij weinig (als in: niets) over de cosφ.
En die heb je wel degelijk nodig om de waarde van de condensator uit te knobbelen, anders zou het middel wel eens erger kunnen zijn dan de kwaal...
Mijn eigen ervaring met spiegelbolmotoren (synchroonmotoren met vertragingskast) is dat die dingen na verloop van tijd een hoop herrie gaan maken door slijtage van de tandwielen.

Voor de overige mechanica: een afgedankte pickup (hoe ouder hoe beter) heeft vrijwel alles wat je nodig hebt, in elk geval een plateau en een axiaallager. Axiaallagers zijn trouwens ook 'los' te koop bij o.a. Conrad.

Ik zou de boel aandrijven met een stappenmotor uit een oude 5¼" floppydrive (die hebben 200 stappen/omwenteling, sommigen zelfs 400) en zijn goed verkrijgbaar voor weinig geld.
Dan een forse vertraging bestaande uit polyacetaal tandwielen (maken minder herrie dan staal en slijten ook niet zo hard).
Met één set tandwielen is 1:10 te halen, dat geeft 2000 (of 4000) stappen per omwenteling (de minutenwijzer van een gemiddelde klok heeft er 720 en dàt zie ook al niet). Als dat je niet genoeg is kun je ook een wormwielvertraging van 1:60 toepassen...
Een een snaarvertraging (nòg minder herrie en slijtage, dat wel) is minder geschikt omdat die zichtbare schokken zou kunnen geven in combinatie met een stappenmotor.

Een stappenmotor laat zich voor deze toepassing aansturen met een handjevol electronica wat ook weinig kost (schema's zijn op CO wel te vinden) en de hele boel is te voeden met een afgedankte netadapter.

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

De truuk is om een ikea of hema draaiplateau te kopen. Dat is de goedkoopste manier om aan die grote lagers te komen.

Ik zou eens kijken of ik het met zo'n 5V stepper motor kan regelen. Die hebben iets van 4096 steps per omwenteling. Dus met een paar stappen per seconde haal je de 4 omwentelingen per uur.

[update] v
Vergeten link te plaatsen. Waar fatbeard naar vraagt.
http://www.ebay.com/itm/Gear-Stepper-Motor-DC-5V-4-Phase-Ste...3cd916005e

[Bericht gewijzigd door rew op 5 januari 2014 14:53:17 (27%)]

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

een pottenbakkers draaischijf en die vertragen is misschien ook een optie

fatbeard

Honourable Member

rewDie hebben iets van 4096 steps per omwenteling.

Dat is dus 0.088°/stap? Waar koop je die? Voor weinig?

Voorzover míjn kennis strekt ligt het absoluut maximaal haalbare bij 2000 stappen; dat is dus 0,18°/stap. En díe motoren zijn niet bepaald goedkoop te noemen, of makkelijk aan te sturen (want 5-polig).
Zelfs een 1000-staps motor kost al meer dan het budget van TS, zie hier...

Er zijn ook steppers met vertraging te koop waardoor zulke kleine (en nog kleinere) stappen mogelijk zijn, maar die dingen zijn voor een hobbyist al helemaal niet te betalen...

Micro-stepping is een andere mogelijkheid om de resolutie te vergroten maar dat heeft ook weer de nodige voeten in de aarde, om te beginnen de aansturing...

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

Een kleine stappenmotor en driver kosten een paar tientjes op DX of zo, en het grote voordeel daarvan is dat je eenvoudig de snelheid kunt aanpassen. Met een synchrone of asynchrone motor op 50Hz is dat heel lastig, en een DC motor zonder terugkoppeling traag laten lopen gaat ook bijna niet.

Voorstel voor een setje:

http://dx.com/p/robotale-a4988-fr4-stepper-motor-driver-for-...ack-255869
http://dx.com/p/ne555-pulse-module-w-led-indicator-blue-dc-5...15v-232460
http://dx.com/p/gzgw09-3d-printer-4-wire-stepper-motor-silve...ack-222200

Eventueel kun je er nog een voeding bij zoeken. Die motor is waarschijnlijk veel sterker dan nodig, maar ik kon bij DX geen kleinere vinden die me geschikt leek, en hiermee zou je ook direct-drive kunnen gebruiken.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Tidak Ada

Golden Member

Ik heb hier een synchroonmotor liggen met een vertragingskast naar 4,8 rpm rph.

Diameter uitgangsas is 7 mm

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/p1051114.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/p1051113.jpg

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/p1051112.jpg

Foto's zijn klikbaar

Voor de verzendkosten ben je de eigenaar.
Als je tot zaterdag kan wachten kan ik hem eventueel langsbrengen.

Je kan hem eventueel nog vertragen met bijvoorbeeld een (tand)riem en -poelies.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/
Je hebt tijd of je hebt geen tijd ! als je geen tijd hebt, waar is die dan gebleven ? http://www.ledverlichting-ledverlichting.nl
Tidak Ada

Golden Member

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Tidak,
Ik maak heel graag gebruik van je aanbod. Geweldig!
Ik kan best tot zaterdag wachten.

Hotze