inductieplaat ikea aansluiten

Hallo Allemaal.
Ik heb een vraag over aansluiten van de inductieplaat van Ikea.
Foto van aansluitschema bijgevoegd.
Begreep van Ikea dat je twee groepen moet aansluiten ivm de belasting.
Heb twee zekering automaatjes van 16A maar die zitten wel op dezelfde fase.
Heb dit aangesloten zoals de middelste aansluiting.
Als ik een automaatje inschakel gaat de plaat wel aan maar geeft dan foutcode E8.
Zodra ik de tweede automaat inschakel schakelen beide aardlekschakelaars uit.
De twee groepen zitten wel allebei via een aparte aardlek schakelaar.
Kan dit zo niet werken en heb ik dan 2 aparte fasen nodig van 3 fasen. Er zit maar 1 fase in de hoofdzekering kast.
Bvd voor de reactie.
Groet Oom Piet

mel

Golden Member

Er hoort een kookgroep te worden geinstalleerd. Dit zijn 2 automaten met 1 gezamenlijke knop.Je moet dan ook 2 bruine, L1, en L2 aansluiten. tevens ook 2 blauwe. eentje zit op N, zoals aangegeven, en de andere moet ook onder een klem. maar dat staat er niet bij.(waarschijnlijk klem 5).
Staat er niets in het boekje?
Als je het aansluit met 2 bruine en 1 blauwe op 2 aardlekautomaten, dan klopt het dat de aardlek er uit gaat.Een aardlekschakelaar moet net zoveel stroom heen als terug zien, anders tript hij.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

De twee "groepen" van het fornuis moeten kennelijk op dezelfde aardlek zitten.

Het schema van de ikea vind ik misleidend/fout. Je moet TWEE "N" kabels van de stoppenkast naar je fornuis leggen. Als je dat niet al gedaan hebt, dan zou het kunnen dat het "voorlopig" zo toch kan werken. Mel heeft de juiste permanente oplossing. (ik weet niet hoe hard je zit te springen op "vanavond kunnen koken".

Anders is als tijdelijke oplossing ook die laatste nog mogelijk. Dan mag je gewoon (lang) niet alles tegelijk aanzetten. Ook een tijdelijke oplossing om vanavond te kunnen koken terwijl je morgen rustig verder op zoek gaat naar de permanente oplossing.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
mvdk

Golden Member

Deze kookplaat kan eigenlijk alleen veilig worden aangesloten op een driefase kookgroep, waarbij dan slechts 2 fasen gebruikt worden.
Die klem 5 word in het schema niet genoemd, ik denk dat als je em wil aansluiten 2xL en 2xN, dus op een éénfase aansluiting en éénfase kookgroep, je beide nuldraden op klem 4 moet aansluiten. En dat is af te raden.
Er kan wat gebeuren met één van die nuldraden, er kan door de draad geboord worden. Dat is wat in de volgende post met veel woorden uiteengezet word.
https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/1903179#1903179
Te lezen in de twaalfde alinea.

Vraagje aan de specialisten:
Waarom worden die enkelfase kookgroepjes niet met 2x dubbele automaat verkocht? Dan zou er geen probleem mogen wezen, dan tript ie op overstroom als één van de nuldraden niet meedoet

de simpelste oplossing is: 2 groepen op 1 aardlek gebruiken voor het fornuis, dus 1 bestaande groep ruilen naar de andere aardlek zodat je 2 groepen op 1 aardlek hebt voor het fornuis.

je hebt 2x nul en 2x fase nodig voor een dergelijke zware last op 1 fase gevoed. gewoon 2 stekkers in 2 stopcontacten van verschillende groepen steken gaat NIET werken..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mvdk

Golden Member

Ja testman, maar waarschijnlijk, zo met m'n ogen dicht, denk ik dat er maar één 2.5qmm koperdraad is gebruikt als nuldraad. Gaat dat goed?

dat gaat vele jaren goed bij inductie in de meeste gevallen, maar de thuis koks die wel steeds 3 of 4 pitten gebruiken, laten het fornuis veel meer vermogen wegtrekken waardoor de draad sneller ergens wegfikt. de automaat is niet beveiligd op de nul tenslotte, dus ofwel daar ofwel de perilex gaat wegbakken.

jij denkt nog aan 1 nuldraad, ik zit te denken aan het scenario dat men gewoon 2 ( veel te dunne overigens ) netsnoeren heeft gebruikt die met een stekker ergens ingestoken zitten. de 2e nul hangt los omdat de stekker verkeerd om insteken anders in een flits en knal resulteert..

dit fornuis is 7400W dat kan op 2 groepen 230V gvoed worden. wel met 2 nul draden van 2,5mm2..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hallo testman,
Bedankt voor je reactie.
Ik heb 2x blauw nul dus en 2x bruin fase dus via aparte automaatjes en 1x aarde vanaf de groepenkast naar de inductie kookplaat gebracht.
Heb het aangesloten zoals het bij 400v in het aansluit schema staat maar alleen 1x blauw nuldus aangesloten.
Ook zitten de fase en nul dus op dezelfde fase alleen op verschillend aardlekschakelaars.
Gaat het werken met 2x blauw bij elkaar en de 2 groepen op dezelfde aardlek?

Hoi testman,
Ik heb de draden vanaf de groepenkast rechtstreeks op de inductieplaat aangesloten dus niet via stekers.

je moet wel achter 1 aardlek zitten met het fornuis, of je nu 2 nullen gebruikt of niet, de aardlek pikt geen verbruik via een andere weg..

dus het fornuis op 2 16A groepen ( kookgroep )op een 2 polige aardlek zetten en dus die aardlek vol belasten met koken, ofwel een 3 fasen aardlek halen en krachtgroep aanleggen, dan mag je wel met 1 nul werken. dit als je tenminste 3 fasen in huis binnen krijgt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Wat ik begrijp is de 2 blauwe bij elkaar voor de grote belasting en de twee groepen op de zelfde aardlekschakelaar. Dan geen flits en knal dus.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Wat ik begrijp is de 2 blauwe bij elkaar voor de grote belasting en de twee groepen op de zelfde aardlekschakelaar. Dan geen flits en knal dus.

Er zit maar 1 fase in de hoofdzekering kast.

Je kan zoveel draden trekken als je wilt, grote kans dat de hoofdzekering (25A) eruit gaat als je alle 4 de pitten gebruikt of icm met andere gebruikers zoals een wasmachine, droger, frituurpan.

Vraag gewoon 3 fasen (3x25A) aan, kost in Nederland niets extra. wel zal dan ook de groepenkast uitgebreid / vervangen moeten worden. Allemaal "verborgen" kosten die de verkopers van inductieplaten je niet vertellen.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Ik heb hier ook gewoon een 1x35A aansluiting. Kan ik gewoon met m'n vierpitter op koken. Tegelijk de oven aan en een wasje draaien denk ik niet over na.

(het is gebruikelijk om 1x35A, of 3x25A te hebben. De 3x35A die technisch mogelijk moet zijn, is adminstratief geloof ik een grotere (=duurdere) klasse.)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

@REW, ik woon in een jaren 50 flat, daar is de hoofdzekering 25A.

De TS zou dit eerst moeten controleren.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

Als u eerst de ene schakelaar omzet en daarna de plaat werkt het natuurlijk niet. Als u de kookplaat niet uitzet bij het inschakelen van de andere schakelaar vliegt de aardlek er geheid uit. Eerst de beide schakelaars inschakelen en dan pas de plaat inschakelen Edoch deze opstelling is niet ideaal want u kunt de aanwezige groepen in de meterkast ook gebruiken door bijvoorbeeld L1 bij groep één aan te haken en L2 bij groep 2 zo voorkomt u dat er een groep overbelast wordt. Het plaatje is misleidend want de plaat is niet geschikt voor 400 volt maar wel voor twee fasen 230 volt.

Shiptronic

Overleden

Op 23 april 2017 18:02:10 schreef rew:
Het schema van de ikea vind ik misleidend/fout. Je moet TWEE "N" kabels van de stoppenkast naar je fornuis leggen. .

Menig over verdeeld , het kan beter maar wat er staat klopt, L1 en L2 en dus 2 verschillende fase's waarbij een fase verschoven is tov de andere kan prima af met 1 Nul.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Vreemde informatie op dat aansluitschema in het eerste bericht.
Ik vraag me af waar die andere contacten voor zijn ( of voor bedoeld waren ).
Zit er misschien een brug / doorverbinding ergens.

Als ik een kookplaat zou ontwerpen dan zou ik er 2 of 3 geheel gescheiden apparaten van maken die "toevallig" in dezelfde behuizing zitten.
Dus 3 x N+L. Dan kun je alle kanten uit.

'Tis me wat met die kookplaten aansluiten, voor degene die de eerste les natuurkunde gemist hebben is het al snel heel verwarrend, en heel begrijpelijk als er zoveel net-niet verhalen over in de rondte gaan.

Ik heb onlangs een recente I*** inductie-plaat aangesloten op 3 fase, geen probleem, == even gekeken == , 2 x N en 3 x L, in geval van 2 groepen op 1 fase de brug tussen de N-en weghalen en 2 L-en samen nemen.

Overigens kun je de hele plaat best op 1 16A groep aansluiten, als je maar niet alle pitten vol open zet, als alles goed zit dan kan er niets fout gaan, in het ergste geval schakelt de zekering de boel uit, dan moeten wel alle draden genoeg dikte hebben en een schuco-stekker kan ook veelal niet goed tegen een langdurige volle belasting . . .

btw :
Als ik vragen krijg over krachtstroom dan verwijs ik eerst naar deze pagina :
https://www.rustbuster.nl/Krachtstroom/Krachtstroom.htm

Op 24 april 2017 16:19:44 schreef Roland van Leusden:
@REW, ik woon in een jaren 50 flat, daar is de hoofdzekering 25A.

Als ik het goed heb, krijg je op verzoek een 35A zekering er in. Dat kost niets of weinig.

Op 24 april 2017 18:34:13 schreef Shiptronic:
Menig over verdeeld , het kan beter maar wat er staat klopt, L1 en L2 en dus 2 verschillende fase's waarbij een fase verschoven is tov de andere kan prima af met 1 Nul.

Precies. Zolang er driefasen stroom is kan het prima. In belgie met een 32A afgezekerde groep ook. Maar eigenlijk is de conclusie dus: Dat ding kan (tenzij je krachtstroom = 3 fasen hebt) in Nederland niet gebruikt worden. Terugbrengen dus.

Een normaale gebruiker in Nederland mag verwachten dat het ding gewoon (veilig) functioneert conform de in Nederland geldende normen. En het is niet raar dat je daar pas achter komt als ie uitgepakt en misschien zelfs al hier en daar een krasje heeft.

[Bericht gewijzigd door rew op maandag 24 april 2017 20:04:36 (59%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
jerome

Golden Member

Wordt er dan in NL bij nieuwbouw of renovatie geen gebruik gemaakt van een 32A groep met 6mm² geleiders? Met deze is elke plaat aansluitbaar. Voor inductie toestellen zou het met 25A en 4mm² ook gaan hoorde ik laatst. De elektronica zou de stroom gaan begrenzen door onderling te gaan schakelen wanneer toch 4 pitten samen op max. zouden worden gezet.

je kunt die plaat gewoon gebruiken op een huisaansluiting, dat er vroeger 1x 25A hoofdzekering werd gebruikt is niet iets voor fabrikanten om nu nog rekening mee te houden. net als dat ze dat niet doen als je nog 10a groepen in je 50's huisje met dito groepenkast hebt. 7400W kan op een moderne hoofdaansluiting 35A prima werken met 2 volbelaste B16 automaten. gaat die oude 25A zekering eruit, kunnen ze er zo een 35A hoofdzekering inzetten, tenzij er dan ook nog een 25A of 32A /aardlek of hoofdschakelaar in de kast zit.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
mel

Golden Member

Op 24 april 2017 20:44:54 schreef jerome:
Wordt er dan in NL bij nieuwbouw of renovatie geen gebruik gemaakt van een 32A groep met 6mm² geleiders? Met deze is elke plaat aansluitbaar. Voor inductie toestellen zou het met 25A en 4mm² ook gaan hoorde ik laatst. De elektronica zou de stroom gaan begrenzen door onderling te gaan schakelen wanneer toch 4 pitten samen op max. zouden worden gezet.

Het meest gangbare is 1 fase met 16 A, 2,5 kwadraat
32 A is meer dan de meeste huisinstallaties hebben.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 24 april 2017 23:03:37 schreef testman:
je kunt die plaat gewoon gebruiken op een huisaansluiting, dat er vroeger 1x 25A hoofdzekering werd gebruikt is niet iets voor fabrikanten om nu nog rekening mee te houden.

Accoord. Maar RVL zegt dat niet iedereen weet dat je dat zomaar kan upgraden.

Bovendien heeft deze plaat geen goede manier om hem aan te sluiten op 2x16A kookgroep op 1 fase.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/