Pneumatica/Hydraulica

Ik kreeg de vraag wanneer gebruik je pneumtica en wanneer hydraulica? Ik vind hier wel vanalles van maar niet wanneer je best welke gebruikt?

mel

Golden Member

Je kan er van uitgaan, dat de meeste toepassingen pneumatisch zijn.
Hydrauliek word toegepast bij zware lasten.
Het principe is trouwens gelijk.. druk, en ventielen, een cilinder... enzo.
Lucht is trouwens samendrukbaar, olie niet..En waarom men voor het ene dit dan wel dat gebruikt , moet je maar opzoeken.. :)

[Bericht gewijzigd door mel op 10 januari 2019 12:02:42 (25%)]

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
GJ_

Moderator

Hydraulisch is goedkoop en supercompact. Waar een 35kW electromotor het formaat van een volwassen varken heeft heeft de vergelijkbare hydromotor het formaat van een huiskat. En geen verende cilinders, snelheden zijn netjes af te stellen.

Nog een voordeel van pneumatica is dat je het lekkend kan ontwerpen, waar dat bij hydraulica lastiger ligt. Denk bijvoorbeeld aan de aftasters in een pianola of draai orgel. Het gaatje in de ponsband laat de druk wegvallen van het buisje dat over de band schuift. De wegvallende druk wordt dan gebruikt om de rest van het systeem te schakelen.

Meep! Meep!

Hallo Gilliso,

Over het algemeen wordt pneumatiek gebruikt in besturingen. Het is een beetje afhankelijk van de situatie: Een vrachtwagen heeft luchtvering, dwz een compressor aan boord, en daarom wordt er ook gebruikt gemaakt luchtdrukremmen voor de handrem. Geen druk, dan automatisch op de rem. Idem een bus: de deuren worden vaak pneumatisch open en dicht gedaan, puur omdat er ook een compressor aan boord is. Wil je nauwkeurig positioneren dan ga je al gauw over op hydroliek, kijk naar een graafmachine. Omdat er een hydraulische pomp aan boord is wordt vaak ook de sturing hydraulisch uitgevoerd. Maar ook voor kracht is hydrauliek heel goed te gebruiken. Maar in de mijnen werden pneumatisch aangedreven treinen gebruikt vanwege de veiligheid.

http://www.technischwerken.nl/kennisbank/techniek-kennis/wat...-gebruikt/

http://www.technischwerken.nl/kennisbank/techniek-kennis/wat...-gebruikt/

Even twee links naar meer info.

Bedankt heb al heel wat nuttige informatie nu!