S7-1200 SM 1231 Sensor

hallo,

Ik heb onlangs een druk sensor gekocht voor op een SM1231 module.
Bij het poweren van de PLC 1214C krijg ik Error rood lampje en
module 1231 Diag rood en ingang 0 rood.
Ik heb het als volgt aangesloten:
-Module 1231 L+ en M op 24v en ground.
-Module 1231 '0+' op Pin 2 van sensor 4...20mA.
-Pin 1 sensor op DC 10...30v op 24v
-Module 1231 '0-' op ground.

Van de SM1231 module heb ik ingang 0 op 4...20mA ingesteld.
In mijn diagnostics krijg ik het volgende:
High Limit exceeded 32767.

De druksensor 0-16 Bar geeft 19 Bar terwijl deze niet is aangesloten
op bv een compressor.

Alvast bedankt

Ben je 100% zeker dat je de 4-20mA versie hebt, en niet de 0-10V? Heb je al eens met een multimeter in serie met de sensor de effectieve stroom gemeten?

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)

Ik denk dat je zowel 0...10v als 4...20mA kan ?

Dit is de datasheet:
https://asset.conrad.com/media10/add/160267/c1/-/en/000502086ML02/gebr

Op de sensor staat DRTR-AL-10V-R61B

Of heb je een model 0...10v en een ander model 4...20mA ?

EDIT:

Na Laptop herstarten en plc herstarten en alles terug compilen is
de module 1231 niet meer in storing en krijg ik het volgende (zie bijlage).

De druksensor is niet aangesloten en ik heb een negatieve waarde ?

Als ik een van de draden los koppel krijg ik melding in mijn diagnostics
wire break dus de sensor is denk ik toch goed aangesloten behalve die
negatieve waarde van -0.7x snap ik niet terwijl deze niet op bv
een compressor is aangesloten.

In de datasheet zie ik toch verschillende bestelnummers, afhankelijk van de te meten druk en de uitgang. Dat je een foutmelding krijgt bij loskoppelen is normaal. Er vloeit immers geen stroom meer door de ingang. Dit is een van de eigenschappen van een 4-20mA ingang. Minder dan 4mA is onderbreking, meer dan 20mA is overrange of kortsluiting.

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)

Op de sensor staat DRTR-AL-10V-R61B

Dat is er een met een 0-10V uitgang, zie ook schemaatje in je eerste post.

GJ_

Moderator

Verkeerd besteld (of geleverd) dus. Gelukkig "eet" je analoge module ook 0..10V.

Ik zie het nu ook dan heb ik mij laten vangen door de datasheet
en dacht ik dat je zowel 0...10v als 4...20mA kon aansluiten.

Ik heb de connector van de sensor en de plc bedrading opnieuw aangesloten voor een 0...10V signaal naar channel 0.
Het volgende gedaan ter herinnering of het werkt niet.
-Channel 0 aangepast naar 0...10V.
-Compile: Hardware en software.
-Download to device: Hardare and software.

Het werkt !

Bedankt voor de hulp :)

GJ_

Moderator

Mooi. Een 4..20mA signaal is meestal niet noodzakelijk. Een 0..10V signaal is eenvoudiger in meerdere opzichten. Ten eerste kan het aansluiten niet fout, met een stroomsignaal wel, en het is eenvoudiger om even met een multimeter het signaal te checken in vol bedrijf. Met een 4..20mA signaal gaat dat niet.

Vroeger waren de meeste ingangen 0..10V en werden de 4..20mA signalen aangesloten via een nauwkeurige 500R weerstand parallel over de ingang.

Peter112

Special Member

Op 14 oktober 2021 12:55:44 schreef GJ_:
Mooi. Een 4..20mA signaal is meestal niet noodzakelijk. Een 0..10V signaal is eenvoudiger in meerdere opzichten. Ten eerste kan het aansluiten niet fout, met een stroomsignaal wel, en het is eenvoudiger om even met een multimeter het signaal te checken in vol bedrijf. Met een 4..20mA signaal gaat dat niet.

Vroeger waren de meeste ingangen 0..10V en werden de 4..20mA signalen aangesloten via een nauwkeurige 500R weerstand parallel over de ingang.

Beetje moderne Fluke doet het gewoon zonder onderbreking.

GJ_

Moderator

Op 14 oktober 2021 17:24:23 schreef Peter112:

Beetje moderne Fluke doet het gewoon zonder onderbreking.

Ja, een hele dure wel ja :-) Een "gewone multimeter" niet.
Ik vind het altijd wel fijn als iedere Jan L*L gewoon met z'n metertje de boel kan servicen. Ik probeer het in ieder geval altijd zo te maken.

Op 14 oktober 2021 12:55:44 schreef GJ_:

Vroeger waren de meeste ingangen 0..10V en werden de 4..20mA signalen aangesloten via een nauwkeurige 500R weerstand parallel over de ingang.

Inderdaad! Enkel jaren terug heb ik in een oude lijn, met Siemens S5 4x 0-10V ingangskaarten, verschillende sensoren moeten vervangen door 4-20mA types. Toen hebben we dit ook opgelost door een 500Ω 1% weerstand over de ingang te plaatsen. Scheelde een pak geld, anders allemaal nieuwe kaarten. :)

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)
GJ_

Moderator

Normaal 500R 0,01%.
Kosten 10 tot 15 euro per stuk.
Bijvoorbeeld Vishay RCKO2 500R 0.01%