Hallo Blackdog,
ik weet niet waardoor dat vage beeld van de scoop wordt weergegeven en wat de oorzaak ervan is.
Dit heb ik sinds kort en ik denk dat de scoop zover is opgebruikt dat die aan vervangen toe is.
Ik heb wel een andere scoop, die is wel lager in frequentie, ik zal proberen of die ook gebruikt kan worden op signalen van deze frequentie te kunnen meten.
Verder, welke bron gebruik je voor je pulsen? Ik neem aan, dat deze heel laagohmig is, en de nodige amperes kan leveren.
Ik gebruik de IXD609 https://www.digikey.com/en/htmldatasheets/production/764898/0/0/1/ixdd…, als Mosfet driver ic, deze wordt uit 12V gevoed en kan in de piek 9A aan stroom leveren. Toch heb ik op de uitgang van dat ic een weerstand van 2,2 ohm bij 2Watt, in serie met de uitgangstransformatoren (driver trafo's), dat dient eigenlijk als stroom bescherming, mocht er kortsluiting ergens optreden op de uitgang van dit ic.
Ik heb nagedacht over de oorzaak van de deuk in de uitgangspanning:
Die deuk in de uitgangspanning vinden we hier terug in die diezelfde deuk welke in de gate/source spanning zit:
Om dit beter te krijgen moet ik het bij de oorzaak aanpakken en dat is alle gate/source koppelingen veranderen zodat dit effect weg is.
Dit kan een vorm van terugwerking zijn of parasitaire capaciteiten of resonanties enz.
Daar ga ik me nu op focussen om dat te verbeteren.
Verder kun je proberen om voor elke fet een eigen pulstrafo te gebruiken. En deze tevens een 1:1 wikkel verhouding te geven. Dan ook nog deze wikkelingen bifilair wikkelen, dan zou de zaak moeten verbeteren.
Dat is een goede tip @Piet 1950, ga ik eens proberen of dat verbetering geeft. Het is structureel gezien praktischer om voor iedere Mosfet zijn eigen driver transformatortje te gebruiken, dan lopen de printplaat verbindingen niet kruislings over elkaar, zoals ik dat nu wel heb.
Dit ga ik beslist doen.
Alleen in deze testopstelling heb ik de Mosfets en de verbindingen "zwevend" opgesteld, maar dat is slechts tijdelijk. Wanneer ik helemaal tevreden ben maak ik daarvoor een pcb met een koelplaat aan de onderkant.
In ieder geval is die deuk in de top van de uitgangspanning een direct gevolg van de spanning tussen gate en source.
Het was de bedoeling om de ETD59 transformatoren van Epcos te gebruiken als uitgangstransformator. Hoewel bij kernmateriaal N87 ferriet gespecificeerd is tot gebruik aan 1000kHz, wilde ik eens testen of dat misschien ook tot 1600kHz kon werken. Wel ik heb de ETD59 van 3,5 primaire wikkelingen voorzien en secundair 10,5 windingen.
Dat is een transformatie verhouding van 1 op 3, net zoals ik dat nu ook heb met een ferriet buiskern transformator.
Als ik een strakke puls kan meten, op de secundaire dan weet ik dat het goed is. En wanneer ik meet wat lijkt op een sinus dan is de transformator niet geschikt.
Ik had geen strakke uitgangspuls en bovendien veel te lage uitgangsamplitude, die ETD59 gaat dus niet door, niet geschikt voor deze frequenties.
Terug maar weer de ferriet buiskern transformator erin gezet, plaatje geleend van het internet.
Ik gebruik voor de ferrietkernen type FB1024-77, binnen diameter 12mm, hierin past een koper waterleiding buis.