berekenen diameter kabel

Hey,

Ik vraag mij af hoe je de diameter van een kabel berekent.
Weet iemand van jullie dat soms?

bedankt bij voorbaat.

2*pi*r voor de omtrek

[Bericht gewijzigd door JuuL op maandag 6 februari 2006 23:00:44

diameter is 2x de straal :)

Maar je bedoelt natuurlijk de max. stroom?

[Bericht gewijzigd door zweetvoetje op maandag 6 februari 2006 23:00:01

Free the whales!

dit is voor hoeveel carré mijn kabel moet zijn

GJ_

Moderator

Dat ligt eraan: welk vak, of welke situatie?

is voor het vak elektriciteit.
is voor een spanning van 400V

Henry S.

Moderator

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
Henry S.

Moderator

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
GJ_

Moderator

Voor belgen tellen andere normen.

wat bedoel je met andere normen voor de belgen???

dat de NEN1010 in belgie niet als regelgevende informatie word gezien

IF you can't convince them, then confuse them!

Laagspanningskabels dienen om elektrisch vermogen over te brengen. Dit brengt met zich mee dat bij de constructie van kabels met verschillende factoren rekening dient gehouden te worden. Iedere kabel heeft een identificatiecode, vastgelegd in de Belgische norm. Recenter zijn er ook Europese richtlijnen om alle nationale normen te harmoniseren. Deze laagspanningskabels zijn de bloedvaten van wat men een netsysteem noemt. Afhanke-lijk van verschillende toepassingen heeft men verschillende soorten netsystemen, ieder met zijn voor- en nadelen. In functie van de geleiderdoorsnede mag men door een kabel een welbepaalde stroom sturen. Deze zal de kabel opwarmen. Bij te hoge temperaturen zal de isolatie beschadigd worden, vandaar een grens op de maximale stroomsterkte. Naargelang de verschillende plaatsings-wijzen, het geleidermateriaal, het isolatiemateriaal, het aantal belaste geleiders en de omge-vingstemperatuur, zal de kabel de ontwikkelde warmte goed of minder goed afvoeren naar de omgeving. De maximale stroomsterkte is in tabellen uitgezet voor een welbepaalde plaatsings- en omgevingstoestand. Wijkt de reële waarde hier van af, dan zal de stroomsterkte moeten worden gecorrigeerd. Deze correctiefactoren zijn ook in tabelvorm uitgezet. De minimaal vereiste geleiderdoorsnede wordt dan bepaald m.b.v. de stroomsterkte, rekening houdend met de bovenvermelde correctiefactoren. Verder dient men rekening te houden met het feit dat de spanning aan de verbruiker lager is dan aan de bron. Het verschil tussen beide moet worden beperkt om de goede werking van een elektrische installatie te verzekeren. Er kunnen zich in de stroomketen fouten voordoen waardoor er voor mens en materiaal onaanvaardbare situaties ontstaan. Deze fouten moeten worden uitgeschakeld. Hiervoor bestaan er verschillende soorten beveiligingstoestellen zoals smeltveiligheden, vermogen-schakelaars en automatische differentieelschakelaars, ieder met zijn specifieke uitschakel-curven. Om een keuze te maken van de juiste grootte van een beveiligingstoestel dient men een aantal formules uit te rekenen zoals formules voor beveiliging tegen overbelasting, de maximale en de minimale kortsluitstroom, en de contactspanning. Wanneer aan al het voorgaande voldaan is, heeft men een kabeldoorsnede gevonden die aan de technische voorwaarden voldoet en weet men welk beveiligingstoestel hierbij geplaatst moet worden. Indien men rekening gaat houden met de economische aspecten, dan dient men te onderzoeken of een grotere kabeldoorsnede een lagere totaalkost van de kabel betekent. Dit impliceert dat de installatiekost stijgt, maar dat aan de andere kant de exploitatiekost daalt. Wanneer men deze twee kosten tegenover elkaar afweegt, kan men pas spreken van een installatie die zowel technisch als economisch verantwoord is.

Meer info volgt.

...............l*sw
..........A= ------
.................Rl

A= Doorsnee in m2
l= lengte in meters
sw= soortelijke weerstand van het materiaal in Ohm per meter ( 0,0175 bij koper )
Rl= weerstand van de leiding in ohm

Of bedoel je dat niet ?

[Bericht gewijzigd door Rob-BoZ op woensdag 8 februari 2006 18:34:04

Je diameter van je kabel hangt af van volgende zaken:

Spanningsval. Door de impedantie van ja kabel ga je minder spanning meten aan het eind van je kabel. Dus hoe langer je kabel hoe dikker.

Je kortsluitstroom. Wat is je te verwachten kortsluitstroom en kan die kabelsectie daar aan weerstaan.

Uitschakelen bij fout. Als je een zeer lange kabel neemt dan kan je het effect krijgen dat je de draden kan kortsluiten zonder dat je automaat uitspringt. Zo zou je een automaat curve B kunnen nemen om dit te vermijden maar als je een motor hebt aan het eind van die kabel dan is dat niet aangewezen.