Pinout GPS module uit PDA

Ik heb thuis een PDA (Mio digiwalker) waarvan het beeldscherm kapot is (ster in de ruit) en waarvan de accu op is.

Nu zit in deze PDA een GPS module die ik graag zou willen aansturen met een PIC.

Nu komt het natuurlijk, hoe sluit ik dit aan? Ik kan namelijk geen pin-out vinden van deze module. De module heeft 12 pinnen waarvan ik met behulp van een multimeter al een aantal GND's en een VDD heb gevonden. Tenminste als ik het mobo aanslinger en ga meten dan meet ik op 1 pin 3.00 volt en een aantal andere pinnen hebben een weerstand van bijna 0 ohm naar de GND, ik ga er dus even vanuit dat dit ook GND's zijn...

Voor zover ik begrijp moet ik 1 of meerdere GND pinnen hebben, 1 of meerdere VDD pinnen (3,3 volt) en enkele data/serial data pinnen.

Wanneer ik ga zoeken op het typenummer van de module (MIOZ3-GPS-R02) kom ik niets tegen, ga ik zoeken op het typenummer van de chip kom ik aardig wat tegen maar dat zijn andere modules die gebruik maken van deze chips. Bijvoorbeeld: http://www.casde.iitb.ac.in/IMSL/motion/gps/jp3man.pdf

Ik heb het idee dat dit project best uitvoerbaar moet kunnen zijn maar heeft iemand tips om de datapinnen te achterhalen? kan ik bijvoorbeeld gewoon een MAX232 aansluiten en kijken of er in hyperterminal iets verschijnt? of gaat zo'n module pas zenden nadat je bepaalde commando's geeft?

Tenslotte heb ik nog wat foto's van de chip's/module
GPS Chip:
http://frotmail.nl/gps/gps-chip.jpg
GPS decoder chip ???
http://frotmail.nl/gps/gps_chip_2.jpg
Module:
http://frotmail.nl/gps/IMAGE_159.jpg
(foto's gemaakt met gsm waar ik een losse pentax lens voor houd ;) gsm kent geen macro :P )

UPDATE: Als ik even onderstaande nummering aanhoud (ik kan geen officiele pin-nummering vinden op de print)
http://frotmail.nl/gps/connector.jpg
dan heb ik de volgende pinnen gevonden:

code:


1: ???    7: ???
2: ???    8: GND
3: GND    9: ???
4: VDD    10: GND
5: GND    11: ???
6: GND    12: ???

(zal straks even checken of dit klopt, moest even uit het hoofd, aantekeningen liggen thuis)

[Bericht gewijzigd door No13 op 7 mei 2008 08:38:03 (12%)]

Die GPS module werkt met een serie poort. Ik neem aan dat hij geen RS232 levels heeft maar gewoon logic-level is. Ik denk dat er dan een Rx, Tx, RTS en CTS in zitten. Je kunt eens meten met je multimeter in diode stand of er ook nog NC pinnen bij zitten (je kunt als het goed is de clamp diodes meten als een pin aangesloten is). Als je pda nog werkt zou je eens aan alle pinnen een draadje kunnen maken, en dan tomtom opstarten en meten welke lijnen er toggelen.

Ik geloof niet dat mijn multimeter een diodestand heeft maar dat zal ik straks even nakijken...

De PDA werkt niet meer omdat zoals vermeld, er scheuren in het display zitten.

Was de MAX232 er dan niet juist voor om die logic-levels om te zetten naar RS232 levels? (sorry als ik nu heel dom over kom :P ik heb alleen nog maar wat ASM dingen gedaan met een PIC 16f628a en ben nog niet zo bekend op dit vlak)

Edit: als je die PDF erbij pakt die ik in de TS aangeef staat daar op pagina 20 een voorbeeld van de aansluiting van die module, daar hebben ze het ook over een MAX232 wanneer je de GPS module aan de pc wilt hangen...

En in dat voorbeeld sluiten ze 4 serial lines, enkele GND's en VDD's aan... owja en een antenne maar die heb ik nog en zit buiten die 12 pinnen aangesloten

[Bericht gewijzigd door No13 op 7 mei 2008 09:08:00 (11%)]

Ik verwacht dat de module gewoon in "NMEA mode" gehouden wordt. Dan krijg je gewoon een 3.3V (of nog minder!) RS232 signaal op 1 van de pennen. Als je geen scoop hebt, moet je met je multimeter t.o.v. GND iets zien veranderen op een ritme van 1 seconde.

Anderzijds, ik hoor ook van modules die een "raw" mode hebben, en in een PDA is dat mischien prettiger. Als dat zo is, dan zou 1 van de pennen die jij als GND meet, de raw/NMEA selectie pin kunnen zijn (active low, nu GND-> RAW). In raw mode moet je geloof ik informatie actief opvragen, en gaat ie niet vanzelf wat sturen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ik ga straks eerst eens kijken of ik een stabiele 3.0-3.3 volt voeding kan maken. Daarna gaan we eens kijken hoe ik die vreselijk kleine pinnetjes kan aansluiten :P

Als dat allemaal is gelukt dan zal ik dit zeker eens proberen, even met mijn multimeter meten en desnoods even aan de MAX232 en in hyperterminal kijken of ik wat binnen zie komen.

Ik weet nog niet zo goed hoe ik die voeding aan ga pakken maar ik probeer vanavond een update te posten, eerst even hier zoeken op het forum naar een voeding :)

Iedereen die de moeite heeft genomen om mee te denken alvast bedankt!!

Als hij in de PDA zit is het gewoon een NMEA gps (ik heb dezelfde PDA). In TomTom moet je hem namelijk selecteren als standaard NMEA kabel gps op SP2 serial port. De baudrate is 4800bd.

joopv

Golden Member

GPS modules die in applicaties ingebouwd zijn starten vaak in hun dedicated binary (of 'raw') mode. NMEA is weliswaar erg standaard en generiek, maar is ook lastig te verwerken in een applicatie, o.a. omdat de string lengte variabel is. Binary mode is gewoon veel gemakkelijker te verwerken in een embedded toepassing zoals een navigatiesysteem.

Met een speciale commando string kun je zo'n module dan wel weer in nmea mode zetten maar de volgende keer dat hij start staat hij weer in binary mode.

In de tijd dat ik veel met GPS modules deed ( http://www.gpskit.nl ) heb ik een hele berg GPS modules datasheets opgezocht, verzameld en op een cd'tje meegeleverd met het gps zelfbouwkitje. Ook Sirf 1 / Sirf 2 materiaal. Als je interesse hebt kan ik nog wel zo'n cd branden en opsturen.

Hmm dat zou jammer zijn, dan is het natuurlijk maar de vraag hoe/of ik de commando's kan vinden om hem in NMEA mode te zetten...

Maar wordt het NMEA/binaire signaal door de GPS chip gemaakt of door een andere? want de GPS chip zelf is vrij universeel dus daar komen we misschien nog wel uit?

Edit: Als dit binaire formaat gewoon SIRF binary is moeten we daar ook wel uitkomen lijkt me?
Ik ga straks maar eens testen of ik sowieso een TX pin kan vinden waarop 'iets' wordt uitgezonden... Eens kijken of ik uit een oude ATX voeding ofzo een 3,3 volt voeding kan maken :)

[Bericht gewijzigd door No13 op 7 mei 2008 12:07:59 (32%)]

Er zijn in een GPS ontvanger een zwik onderdelen. antenne versterking, signaal processing, berekening van de positie, en "uitleveren GPS data".

Tegenwoordig zit dat kennelijk allemaal in 1 SIRF chip. Ik heb modules gezien die je met 1 pootje van binary naar NMEA kan schakelen. Ik vermoed dat dat gewoon direct op de chip aangesloten is, die z'n "uitleveren GPS data" module dan op de gewenste mode zet. Als Mr Snuggels gelijk heeft, zit ie in de PDA op NMEA mode. Dat zou mooi zijn. Hoewel RAW mogelijk makkelijker is als je van scratch met de juiste specs begint, heeft NMEA het voordeel dat je voorbeeld code en specs heel makkelijk van het internet plukt. Als je de keuze hebt, zou ik voor NMEA gaan... (Voor $30 of zo heb je bij Sure electronics ook een module die dat levert!)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Het solderen van die mini-pinnetjes is geen succes, zou ik ergens aan een 'adaptertje' kunnen komen om dit op een breadboard te prikken? of hebben jullie een adresje die dit in zeer kleine oplage (1 stuk ;) ) voor mij zou willen maken?

Het 'voetje' is 5,5 x 4 mm en bevat 12 pinnetjes, de 6 pinnetjes zijn samen 3 mm breed dus het is een erg kleine pitch

0,4mm / 0,5mm ?
Zou deze 'connector' los verkrijgbaar zijn of is dit zo'n hopeloos geval en kan ik beter wat anders proberen?

Dat kan 0.6mm per pin zijn, of 0.5 mm, afhankelijk van hoe je gemeten hebt. Vers zijn chipjes nog net ergens op te solderen als je een beetje oefent. Losse draadjes er aan solderen lijkt me tricky. Bij bijvoorbeeld VOTI kan je conversie printjes kopen waar je een SOIC chip op kan solderen, zodat je hem dan in DIP pinout kunt gebruiken. Zoiets heb je nodig, maar dan voor jou 0.5mm of 0.6mm pin pitch. Zelf etsen? Ontwerpen en naar Olimex sturen?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Mja ontwerpen en/of etsen heb ik nog nooit gedaan, natuurlijk moet je ergens beginnen maar dit moet ik nog eens even bekijken.

Ik had de draadjes eraan gesoldeerd maar van de 12 pinnetjes is er 1 te heet geworden en sluit niet meer aan (plastic vervormd)

Flink balen dus ;)

Update: Ik heb het plastic toch weer in orginele staat gekregen en het solderen is gelukt! nu dus 12 draadjes eraan hangen, nu nog die 3.3 volt voeding maken en dan kijken of we iets te zien krijgen :D

closeup:
http://foto.frotmail.nl/pic.php?action=resize&size=600&pic=Li9BbGxlcmx…
Overzicht:
http://foto.frotmail.nl/pic.php?action=resize&size=600&pic=Li9BbGxlcmx…

[Bericht gewijzigd door No13 op 9 mei 2008 16:10:39 (45%)]

Greetings to the netherlands,

I'm very interested in this topic.

I got some of this MOIZ3 GPS modules, but don't know the pinout yet.

Could you help me with this? PLEASE !?

If someone is interested in such a module, i've got about 15 of them (but honestly don't know yet if they are all OK!)

Best regards,

balze2 from germany

P.S.: Sorry for writing in english, but i'm unable to write netherlands. I'm happy i can read and understand (most of) it.

Hallo,

today I find out how to connect the board, so that it works :-).

Pin:
1 = +3,3V
3,9 = GND
10 = TXD OUT (with MAX232 to PC for Hyperterminal)
12 = pull this Pin to +3,3V and TXD OUT will send ASCII-Format.

So, I hope that I could help you and that I´m not too late for this post.

Bedankt voor de info.
Hoe heb je de pinout genummerd ?

Sorry now in English.
Thanks for the info
How are you considering the pin-out ?

offtopic: ik heb wel een lcd uit diezelfde digiwalker voor je, en eventueel ook een oude (wel werkende) batterij.

Mag je hebben, ik ga proberen de gps module aan de praat te krijgen met de bovenstaande gegevens.

PDA GPS connector pinout from Service manual.

Shiptronic

Golden Member

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.