klasse A versterker - info

Hallo,

kan iemand mij het verschil uitleggen tussen een klasse A versterker, en
anderen (B, AB...)

Ik heb hier wel wat uitleg liggen, maar zou toch nog wat extra info willen.
Zoals wat de nadelen zijn & de voordelen.

Klopt het dat het grootste nadeel het slechte rendement is? Ik heb juist
ook gelezen op het net, dat deze versterkers in de handel ook duurder zijn.
(omdat er meer moeite moet gedaan worden om de transistoren te koelen) (en
voordeel dan weer dat er minder vervorming is?)

klasse A heeft een enkele transistor eindtrap, die dus de positieve en negatieve helft verzorgt maar de ruststroom is dus enorm en een enorme hitte

Just face it: sometimes nobody envies you. There has to be a bottom and that bottom is probaly you. // http://www.amazon.com/o/registry/VWZ93N4Y6XQT

Dat is niet per se waar, veel klasse-A ontwerpen hebben wel degelijk 2 complementaire transistors.

Bij klasse A zijn deze allebei altijd in geleiding, en moet de ruststroom groter zijn dat de maximale uitgansstroom (daar gaat je rendement...)

Bij klasse B zijn de transistoren net-niet tegelijk in geleiding, dwz. de stroom voor de positieve helft wordt geleverd door de ene tor, en voor de negatieve door de andere. Rendement is stukken beter, maar meer vervorming doordat het signaal ahw wordt 'overgepakt' bij de nuldoorgang.

Klasse AB is een (slimme) combinatie, waarbij er een klein deel is waarbij beide transistors geleiden, terwijl bij grotere signalen slechts 1 tor tegelijk in geleiding is.

Bij klasse C is de transistor slechts voor een deel van het signaal uberhaupt in geleiding. Dat geeft natuurlijk veel vervorming (alleen de 'toppen' worden versterkt), en is niet direct geschikt voor audiowerk.

http://www.webchemistry.nl - Internet Ontwikkeling en Web Design | http://www.scienceflicks.com Science Videos | http://www.merghart.com/p/26/Electronics My electronics projects

ok...bedankt al voor de reacties.

Maar ik heb hier het schema van een 20W klasse A versterker. Ik heb deze gebouwd, maar m'n voeding gaat in overload (schakeling trekt teveel stroom door een of andere fout wat ik ergens heb gemaakt)

Kan iemand me globaal de werking uitleggen (doel van bepaalde componenten) zodat ik kan zoeken waar de fout eventueel zit.

de link: http://65.54.246.250/cgi-bin/linkrd?_lang=EN&lah=9744f38b2c80df350…

of (indien de vorige niet werkt): http://sound.westhost.com/project10.htm

Bedankt

Als je de text van dat project 10 leest dan kun je zien dat die 0,25 ohm weerstand de stroom regelt.

Die stroom is vast, dus kan je voeding het niet leveren dan klapt hij in elkaar.

Je geeft NIET aan, wat voor voeding je gebruikt.
Is je voeding te krap bemeten, dan kun je bijvoorbeeld die weerstand verhogen tot 0,47 ohm dan verbruikt hij nog maar de helft aan stroom.
Klapt je voeding nu niet meer in elkaar dan levert je voeding niet genoeg....

Je kunt ook de spanning meten over de 0,25 ohm weerstand daar volgt de stroom dan uit, meet ook de spanning over diverse andere weerstanden.
En meet de spanningen tussen diverse punten en de nul.

Wat je moet doen is niet alleen het schema beloeren maar al die waarden in het schema opschrijven. Dan kun je de diverse stromen berekenen. Dan weet je meer en kun je je vraag wat specifieker maken of hoef je je vraag over die voeding misschien niet meer te stellen want wellicht vind je de oorzaak van de inzakkende voeding zelf al! :-)