[B] Industrieel ingenieur vs burgerlijk ingenieur

Hallo,ik wou eens informeren,wat het verschil is tussen de 2,is er niveau verschil,en de vakken.Mijn achter neef is industrieel ingenieur,die is master of sience.
En is dat aan hogeschool of universiteit,is daar verschil in.Of hoe zit dit juist in mekaar ?

Henk H.

Golden Member

In NL heb je een bachelor en master. Bachelor was wat vroeger HBO was (titel ing) en master is de universiteit (titel ir).

Tegenwoordig kun je een bachelorstitel behalen aan zowel een HBO instelling (als ik het goed heb nominaal 4 jaar) als aan een universiteit (nominaal 3 jaar). Een master kan alleen op een universiteit (nominaal 2 jaar).

Maar je kunt dus een bachelor halen op een HBO instelling en daarmee door naar een universiteit voor een master. Al ben je dan wel een jaartje langer onderweg.

Zoals gezegd, dat is in NL, maar men trekt naar het internationale/angelsaksische systeem toe (met bachelors en masters).

Je kunt ook een master halen op een HBO...

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Totale beginner

Golden Member

Ik vat het in Belgie als volgt samen:

  • Burgerlijk ingenieur: je leert hoe alles fundamenteel werkt en je kan dit wiskundig onderbouwen. Je opleiding is 95% theoretisch en je ontwerpt nooit een printplaat.
  • Industrieel ingenieur: je leert iets praktischer hoe alles werkt, hoe je kan meten, hoe je circuits ontwerpt. Je opleiding is 80% theoretisch en je ontwerpt misschien eens een printje.

In Belgie zijn beide universiteit en beide zijn master.

Paulinha_B

Honourable Member

De term "universiteit" is eigenlijk een lege doos geworden, in de praktijk; het belang is vooral nog historisch en ceremonieel. Bv. de Karel De Grotehogeschool in Antwerpen omvat zowel de vroegere "Universitaire Faculteit Sint Ignatius", als het vroegere "Don Bosco" in Hoboken. Het eerste is de beste benadering van een universiteit die ze in Antwerpen ooit hadden :) en de diploma's hadden zoveel aanzien als universitaire. Don Bosco was typisch een school waar men een A1 ging behalen, ook wel genaamd "technisch ingenieur". Vandaag is het een (zeer grote) hogeschool.

Ik dacht ook dat de termen "burgerlijk ingenieur" en "technisch ingenieur" niet meer actueel zijn; ook in BE zijn het voortaan bachelors en masters, en dat is flink wat jaren zo.

Ok,bedankt voor de info,maar master burgelijk,is dit een hoger niveau dan master industrieel,of heb ik het mis.
Master industrieel niveau is niveau 7 moeilijkheidsgraad.
Wat is master burgelijk voor niveau ?

McAwesome

Golden Member

Burgerlijk is inderdaad een niveau hoger dan industrieel.

Burgerlijk (5 jaar) is Master of Science in de Ingenieurswetenschappen terwijl industrieel (4 jaar) Master in de Industriële Wetenschappen/Master in de Biowetenschappen is. Burgerlijk is meer op wetenschappen op academisch niveau gericht terwijl industrieel iets meer praktijk is.

In de praktijk krijg je in beide opleidingen heel veel wiskunde en zijn beide opleidingen gruwelijk saai. Alleen aan beginnen als je absoluut het diploma wil. De praktijk ga je sowieso achteraf nog grotendeels moeten leren op de werkvloer.

[Bericht gewijzigd door McAwesome op zaterdag 19 november 2022 00:02:54 (14%)

Wat wil je zelf doen?

Industrieel: Is equivalent van Master of applied science. Het woord applied/toegepaste is hier belangrijk. Tijdens de opleiding moeten er praktijk gerichts labo's en stages tussen zitten. Wat je doet kan je ook echt vastpakken, toch zeker in het begin van de carrière. Je weet wat een schroevendraaier is en hoe die gebruikt wordt. Al naargelang je persoonlijke voorkeur ga je die schroevendraaier zelf ook goed kunnen toepassen tenzij je liever naar een operationele management functie gaan. In je hoofd is 'Doen' belangrijk, je kan zeer praktisch redeneren. Onderschat de theorie niet, het blijft een zware dobber. Als je uit 5 uur wiskunde in het secundair komt dan ga je stevig moeten doorbijten om er te geraken.

Burgerlijk: Master of Science. Als je in de academische wereld blijft zitten dan is theoretisch onderzoek of doctoreren jouw ding. In het bedrijfsleven zal je eerder dingen op papier uitwerken dan die in de realiteit brengen. Je geraakt ietwat sneller aan de top functies in technische bedrijven, maar dat moet je natuurlijk zelf ook willen en uiteraard is een topfunctie absoluut geen garantie. Wat die schroevendraaier betreft weet je dat het bestaat en dat er schroeven mee kunnen gedraaid worden, je kan dat zelfs tot in de puntjes theoretisch uitleggen. Soms heb je er zelfs al één in de hand gehad. Echter heb je geen idee hoe je tussen de honderden verschillende modellen de gepaste versie moet uitkiezen en ga je dan eerst een studie doen. De theorie gaat hier relatief gezien nog wat dieper, nu als theoretische wetenschappen jouw ding zijn dan is het op en top natuurlijk.

Bij labowerk en gelijkaardig kan je het zo voorstellen:
- Burgerlijk: bepaald wat er moet getest worden.
- Industrieel: Bepaald hoe het gaat getest worden.
- Bachelor: Voert de test uit.

Saai? Het zijn hoog aangeziene opleidingen die heel veel deuren open zetten. Misschien gaan ze wel wat te diep of te breed... Maar bon, de basis moet gelegd worden en het is maar beter als die goed stevig is anders loop je later toch tegen een muur.

Op 17 november 2022 11:48:20 schreef Paulinha_B:
Don Bosco was typisch een school waar men een A1 ging behalen, ook wel genaamd "technisch ingenieur". Vandaag is het een (zeer grote) hogeschool.

Ik ben niet zeker dat de hogeschool (KIHA) ooit Don Bosco geheten heeft; dat is nl. de naam van de middelbare school in dezelfde straat. Ik ben daar in ieder geval afgestudeerd als industrieel ingenieur, toen het al Karel De Grote heette.
Het "probleem" was dat "hogeschool lange type" opleidingen (4 jaar hogeschool, bv industrieel ingenieur of licentiaat handelswetenschappen) in het buitenland niet bestaan; daar had je ofwel een driejarige opleiding (onze "A1") aan een hogeschool ofwel een universitaire opleiding. Je kreeg dat niet uitgelegd dat je een academische opleiding had gedaan, maar NIET aan een universiteit. Om die verwarring te vermijden heeft men de 4 jaar-opleidingen naar de universiteit gebracht; als je vandaag dezelfde opleiding volgt, is dat aan de Universiteit Antwerpen en heet dat master in de industriële wetenschappen.

That being said, in beide opleidingen zal je wat leerstof moeten verwerken die je misschien niet interesseert. Ook al kies je voor ICT, je zal toch wat organische chemie en sterkteleer moeten doorworstelen. Bij burgerlijk ingenieur is dat nog wat meer, en komt er ook nog een hele brok extra wiskunde bij kijken. Dus je zal voor jezelf moeten inschatten of je daar goed in bent. Het ingangsexamen kan je al een indicatie geven.