Koeling van componenten

Gepost door Hugo Welther op donderdag 1 augustus 2002

Maximum vermogen

Nog even iets over maximum stroom/vermogen. De fabrikant geeft altijd waarden voor de maximum stroom en vermogen op. Deze maximum opgegeven waarden gelden alleen als je de behuizingtemperatuur op 25C weet te houden. Dit is onhaalbaar, al was het alleen maar dat de maximum omgeving temperatuur al hoger kan worden. Als voorbeeld een BD135 met een opgegeven maximum dissipatie vermogen van 12,5 W. Monteren we deze transistor met een Sil-Pad K10 (0,2 K/W) op een verhoudingsgewijs zeer groot (100 * 200 * 40mm) koellichaam SK-47/100 (0,7 K/W), dan mag de omgevingstemperatuur niet hoger worden dan 13,8C. Het apparaat zal dus de koelkast in moeten wil het nog kunnen blijven functioneren.

Figuur 4: Safe operating areaFiguur 4: Safe operating area

Bekijk altijd de datasheets. Vooral de grafieken "safe operating area", "power derating" en de thermische gegevens zijn voor de maximum stroom en vermogen van belang. In figuur 4 en 5 voorbeelden van de BD135, 137 en 139.

Figuur 5: Power deratingFiguur 5: Power derating

In het algemeen is aan te bevelen om van een lagere temperatuur uit te gaan dan het door de fabrikant opgegeven maximum. De levensduur van componenten gaat flink achteruit als deze continu op hun maximum moeten werken.