Koeling van componenten

Gepost door Hugo Welther op donderdag 1 augustus 2002 17:30

De praktijk

Als de gaten in het koellichaam geboord zijn moeten de gaten goed ontbraamt worden. Ook het vlak waar de component op komt te liggen moet vlak zijn en vrij van krassen o.i.d. Maak gebruik van warmtegeleidendepasta, tenzij het eventueel gebruikte isolatiemateriaal anders voorschrijft (siliconenrubber, Sil-Pad K10). De warmtegeleidende pasta dient om de kleine onregelmatigheden in de metalen vlakken van de component en het koellichaam op te vullen, en moet zuinig worden aangebracht.

Figuur 6: Montage op koellichaamFiguur 6: Montage op koellichaam

Als een component geïsoleerd gemonteerd moet worden, zorg dan voor de bij de behuizing passende isolatiebusjes en plaatjes. Voor elk type transistorbehuizing zijn busjes en plaatjes verkrijgbaar. In figuur 6 is te zien hoe een TO220 behuizing geïsoleerd gemonteerd kan worden. Eventueel kan ook een getapt gat in het koellichaam gemaakt worden.
Als langere isolatiebussen gebruikt worden kunnen deze beter in het gat in het koellichaam gestoken worden. Sommige koellichamen hebben standaard sleuven voor gebruik van clips. Schroeven en bussen zijn dan niet nodig.

Het is aan te bevelen componenten altijd geïsoleerd op het koellichaam te monteren. Dit is zeker het geval wanneer meerdere componenten op hetzelfde koellichaam gemonteerd worden. Dit om onderlinge kortsluiting te voorkomen. Een snel schakelende transistor die niet geïsoleerd op het koellichaam gemonteerd is, kan veel storing via de onderlinge capaciteiten tussen het koellichaam en de omringende componenten veroorzaken. In zo’n geval is het zelfs aan te bevelen het koellichaam met de massa te verbinden of het te aarden. Slechts bij componenten die een DC stroom en spanning voeren (bv. spanningsregelaars) is isoleren niet direct noodzakelijk.

De door de fabrikant opgegeven thermische weerstand geldt alleen voor vertikale opstelling. Dit betekend dat de lucht ongehinderd van onder naar boven tussen de ribben kan stromen. Is het koellichaam anders opgesteld, of is de luchtstroom niet geheel ongehinderd omdat de onderkant van het koellichaam direct boven op een print is gemonteerd, dan geldt een hogere thermische weerstand.

Door: Freddy

Reacties

Gepost door Koen Van Vlaenderen op vrijdag 2 augustus 2002 05:46

Hartelijk bedankt!
eindelijk eens een deftige uitleg!

Gepost door Aedolon op zondag 27 april 2003 10:13

Hartelijk bedankt!
eindelijk eens een deftige uitleg!

slijmbal, maar ok het is een goede tut

Gepost door Jeroen Boere op vrijdag 2 augustus 2002 22:35

zeer goede uitleg, iig meer dan mijn MTS boek erover kwijt wil. mijn complimenten

Gepost door MADdie op maandag 19 augustus 2002 20:00

Het is mooi en goed gedaan, maar om eerlijk te zijn mis ik een uitleg.
Want waarom zou je pasta gebruiken??

Gepost door KM op maandag 26 augustus 2002 00:47

Zeer duidelijke tekst.
Zou er mogelijk een vervolg kunnen komen waarin de thermische impedantie in dezelfde stijl besproken wordt. Thermische impedantie is belangrijk bijvoorbeeld bij puls belastingen.

Gepost door Bastiaan op zaterdag 31 augustus 2002 13:12

Want waarom zou je pasta gebruiken??

Omdat namelijk oppervlakten nooit helemaal glad zijn. Om dan toch optimale geleiding van de warmte te krijgen gebruik je pasta want die raakt dan natuurlijk het gehele oppervlak.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 31 augustus 2002 13:12]

Gepost door Blockx Jozef op donderdag 23 januari 2003 23:19

Maar hoe zit het nu met die keramische plaatjes die in Elektuur veel gebruikt werden in de jaren 90?.Die zijn naar mijn weten moeilijk te verkrijgen zeker in Belgié
Groeten Seppe

Gepost door F.M.v.Remmerden op donderdag 20 november 2003 12:44

Wie weet waar je sil-pad k10 kan bestellen???

Gepost door wouterke op woensdag 30 maart 2005 11:10

:D redding in nood

Gepost door SmokeyGT500 op woensdag 8 februari 2006 14:04

Voor het wat lepere (lees: gekkere) volk onder ons; een kennis van me koelt (bijna) al zn elektra (incl. processor van zn PC) in een stikstofbadje:P

Gepost door kevin_ op dinsdag 16 mei 2006 19:36

stikstof? bevriest de elektronica dan niet?

Als je ingelogd bent kun je een reactie plaatsen.