Compacte budget multimeters review: de UT30C en UT120C

Gepost door Jeroen Vreuls op zaterdag 23 april 2016 16:18

De UT30C

De UNI-T UT30CDe UNI-T UT30C

De UNI-T UT30C is een compacte 2000 count multimeter. De meter wordt geleverd in een holster waar je ook de meetprobes (redelijke kwaliteit) in kunt klikken, wat best handig is. In de holster zit een uitklapbare standaard waarmee je de meter rechtop kunt zetten. Dat werkt wel aardig maar als je teveel tegen de meter duwt klapt de standaard in. Voor het vervangen van de batterij of de zekering moet je de meter open schroeven.

Bijgeleverde meetsnoeren van de UT30CBijgeleverde meetsnoeren van de UT30C

Binnenkant

Binnenkant van de UT30CBinnenkant van de UT30C

De UT30C is best aardig in elkaar gezet met voornamelijk SMD-componenten. Wat opvalt is dat de printplaats slechts 0,8 mm dik is, een stuk dunner dan standaard printplaat (1,6 mm). Met aluminiumfolie is de behuizing aan de achterkant afgeschermd.

Binnenkant van de UT30CBinnenkant van de UT30C

Zoals je wel vaker ziet in Chinese multimeters is de beveiliging niet geweldig. De meter is slechts met 1 PTC beveiligd. De zekering is een standaard glaszekering en geen HRC zekering die voor deze toepassingen beter is. Het 10 A stroombereik is niet met een zekering beveiligd. Voor het meten aan netspanning kun je beter een meter met meer beveiligingen gebruiken.

Meetfuncties

Spanning, stroom en weerstand

De UT30C kan DC en AC spanning, DC stroom, weerstand en temperatuur meten. De meter is niet autoranging, je moet dus zelf het juiste bereik kiezen. De gemeten waardes in alle bereiken zitten binnen de tolerantie. Er zijn wel eigenaardigheden. Het laagste AC spanningsbereik is 200 V en AC stroom kan helemaal niet gemeten worden.

Tijdens het meten van stroom valt er een spanning over de meter, dit kan een meetfout veroorzaken. Dit wordt het burden voltage genoemd. Bij de UT30C meten we de volgende waardes:

  • 2 mA bereik: max. 0,20 V
  • 20 mA bereik: max 0,22 V
  • 200 mA bereik: max. 1,1 V
  • 10A bereik: max. 0,31 V

Het burden voltage blijft in alle stroombereiken beperkt.

Temperatuur

Bijgeleverde temperatuursensor van de UT30CBijgeleverde temperatuursensor van de UT30C

Met een K-type thermokoppel kunnen temperaturen tot 1000 °C gemeten worden. De bijgeleverde thermokoppel is niet erg robuust, volgens UNI-T kan deze tot 250 °C gebruikt worden.

Doorgangs- en diodetest

De akoestische doorgangstest reageert redelijk snel. De doorgangstest is gecombineerd met de diodetest, wat betekent dat het display niet de weerstandswaarde maar de spanningsval aangeeft. Volgens de specificatie piept de meter bij een weerstand van minder dan 70 Ω, maar het reviewexemplaar hield al boven 35 Ω op met piepen.

De diodetest werkt met een spanning van ongeveer 2,9 V. Ook witte LED's kun je hiermee laten oplichten. Het display geeft echter geen forward voltages van hoger dan ongeveer 1 V aan.

Overige

In het midden van de functieschakelaar zit een hold-schakelaar: als je deze aanzet blijft simpelweg de laatst gemeten waarde in het display staan.

Het stroomverbruik van de meter is ongeveer 1,5 mA. Bij een batterijspanning onder 6,8 V gaat de indicatie voor lage batterijspanning aan. Onder ongeveer 6,2 V batterijspanning gaat de gemeten waarde verlopen. Dus wanneer de indicatie voor lage batterijspanning verschijnt moet de batterij snel vervangen worden.